Üst sindirim sistemi organlarının görüntülendiği gastroskopi işlemi yaklaşık 3-5 dakika, kalın bağırsağın görüntülendiği kolonoskopi işlemi ise yaklaşık 15-20 dakika sürer.
Endoskopi işlemi sedasyonla birlikte kolay uygulanan bir işlemdir. Endoskopi işlemi ağız yoluyla girilerek mide ve mide duvarına ya da anüs yoluyla girilerek bağırsaklara bakılması işlemidir. Bu işlemler hastanın bulgularına ve yapılacak işleme bağlı olarak 10 dakika ile 30 dakika arasında değişiklik gösterebiliyor.
Endoskopi işleminin türüne göre lokal anestezi ile sadece boğazın uyuşturulması veya damardan ilaç verilerek hastanın tamamen uyutulması sağlanmaktadır. Özel bir durum olmadığı takdirde de, endoskopi işlemi sadece 10 dakika süren, acısız, ağrısız bir işlemdir.
İşlem öncesinde ve sonrasında bol giysiler giyebilirsiniz, işlem sırasında ise tıbbi bir önlük tercih edebilirsiniz.
Endoskopi Sonuçları Ne Zaman Çıkar? Endoskopi sonucu hastanın durumunun komplikeliğine bağlı olarak işlemin yapıldığı gün ile işlemden 3 gün sonra çıkmaktadır. Ancak çoğu durumda işlemin yapıldığı aynı gün sonuçları almak mümkündür.
İlgili 18 soru bulundu
Bu muayene için hasta genellikle aç olmalıdır. Gece yarısından itibaren yemek yememek ve su içmemek gerekebilir.
Gastroenteroloji teşhis yöntemleri
Gastroenterolojide endoskopi, kolonoskopi, biyopsi, ERCP, gastroskopi, Ph-metri, sigmoidoskopi gibi yöntemlerden faydalanılır. Endoskopi işlemi ağızdan girerek, yemek borusunun, midenin ve 12 parmak bağırsağının incelenmesi işlemidir.
Uygulamanın hemen ardından yemek yenmemelidir, mümkünse 1 ila 2 saat kadar beklenmelidir. Uygulamadan sonra birkaç gün boyunca ağır yemekler yenmemelidir. Uygulama sonrası gaz sancısı ve gaz sıkışması gibi şikayetler ortaya çıkabilir, bu şikayetler kendi kendine geçecektir.
Gastroskopi için son 6-8 saat içinde hiçbir şey yenilmemiş ve su dışında bir şey içilmemiş olunmalıdır.
Bazı durumlarda bağırsak boşaltıcı ilaçlar da kullanılabilir. Kapsül yutulduktan 2 saat sonra sıvı gıdalar, 4 saat sonra ise yumuşak katı besinler tüketilebilir. Kapsül endoskopi yöntemi 8 saat sonra veya kapsül doğal yollarla vücuttan atılana kadar devam edebilir.
Güncel olarak uygulanan endoskopi cüretleri 600 TL ile 1000 TL aralığında karşımıza çıkar. Güncel endoskopi ücretleri ne kadar? Endoskopi ücretleri 600-1000 TL arasında karşımıza çıkar.
Uyumadan endoskopi zor mu? Uyumadan üst endoskopi yapmak kolonoskopi kadar zor veya acılı olmaz. Ancak bazı kişilerin öğürme refleksi yüksek olduğundan dolayı hasta açısından sıkıntılı bir süreç olabilir.
Endoskopi öncesi hazırlık sürecinde genellikle hastaların işleme aç gelmeleri istenmektedir. Bu açlık durumu yaklaşık 8-10 saati kapsar. İşlem esnasında detaylı bir inceleme yapılabilmesi için mide ve bağırsakların boş olması gereklidir.
Endoskopi Sonucu Hemen Çıkar Mı? Gözleme dayalı yapılan endoskopi işleminin sonuçları işlemden hemen sonra belli olur. Dokunun patolojik analizinin yapılması amacıyla gerçekleştirilen biyopsi işleminin sonuçları ise ortalama 5 gün içerisinde çıkar.
Endoskopik işlem borusu son derece hassas ve hastaya zarar vermeyecek şekilde tasarlandığı için endoskopi işlemi sırasında oluşabilecek riskler son derece düşüktür. Bazı hastalarda endoskopi yan etkileri, birkaç gün sürebilen boğaz ağrısı veya anesteziye bağlı gelişen halsizlik şeklinde görülebilir.
Endoskopi işlemi sonrasında hasta bir süre gözlem altında tutulabilir. İşlem sırasında kullanılan sedasyon etkisi geçene kadar dinlenmek ve rahatlamak önerilir. İşlem sonrası hafif mide ağrısı veya rahatsızlık görülebilir, ancak genellikle birkaç saat içinde kendiliğinden geçer.
Anestezi ilaçları sayesinde hastaya endoskopi yapılırken, hiçbir acı- ağrı hissetmez. Hastanın işlem bitmesinin ardından kısa bir süre hastanede bekletildikten sonra yanında bir refakatçi olarak gitmesi uygun görülür.
Eğer endoskopi derin sedasyonla yapılmışsa o zaman genellikle yaklaşık bir buçuk iki saat önce herhangi bir şey yememek gerekiyor. Bundan daha sonra ise normal şekilde beslenmeye devam edebilirsiniz.
Hastanemizde endoskopik uygulamalarımız anestezi altında yapılmaktadır. Ağızdan küçük bir kamera ve kablo ile girilerek yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının izlenerek kayda alınması yöntemidir. Anüsten küçük bir kamera ve kablo ile girilerek kalın bağırsağın izlenerek kayda alınması yöntemidir.
Endoskopi sonrası boğaz ağrısı, endoskopi sırasında kullanılan esnek tüpün boğazınıza yerleştirilmesi ve hareket ettirilmesi nedeniyle oluşabilir. Her bireyin iyileşme süreci farklı olabilir, ancak genellikle boğaz ağrısı birkaç gün içinde hafifler ve tamamen geçer.
Bayıltarak endoskopi uygulaması genel anestezi yardımıyla gerçekleşir. Bu işlem yaklaşık olarak 3-5 dakika aralığında sürer. Endoskopi sedasyon dereceleri nelerdir? Bilinçli, orta, derin ve genel anestezi dereceleri işlemin türüne bağlı olan sedasyon dereceleri arasında yer alır.
Randevu verilen hasta işlemden bir gün öncesinden başlayarak nasıl besleneceği anlatılır. Bağırsakların temizlenmesi için bağırsak temizleyici ilaç verilir.İ şlem günü işlem den önce lavman yapılır.
Gastroenteroloji alanında çalışan uzmanlara ise gastroenterolog denir. Gastroenterologlar; yemek borusu, mide, ince bağırsak, kalın bağırsak, karaciğer, safra yolları ve pankreas bölgelerinde ortaya çıkan bozuklukların ve hastalıkların teşhis ve tedavisini gerçekleştirir.
Endoskopinin başarısını etkileyen en önemli faktör, yöntemin doğru hastaya ve uzman kişiler aracılığıyla uygulanmasıdır. İşlemden yeterli performansın alınabilmesi için bu uygulama, endoskopi eğitimi alan genel cerrah doktorları ya da gastroenterologlar tarafından yapılmalıdır.
Sindirim sistemi içerisinde bulunan tüm organları ve bu organlardan kaynaklı hastalıkları inceleyen bilim dalı da gastroenterolojidir. 0-18 yaş arasındaki tüm çocukları bu alanda kontrol ve tedavi eden birim ise çocuk gastroenteroloji birimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri