SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir. Ancak yağ seçimi, aracınızın maruz kaldığı sürüş koşullarına da bağlıdır. 5w 30 yağ, daha sıcak bölgelerdeki sürücüler için idealdir.
Yazın ise yüksek viskozite değerine sahip yağı seçmek uygundur. Viskozitesi düşük yağlar, daha ince yapıdadır ve kışın daha hızlı ısınıp motorun çalışmasına destek olur. Kalın yapılı, viskozitesi yüksek yağlar ise sıcak havalarda yağ basıncını düşürür.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır. Genel olarak bu derece arasında yer alan tüm araçlar için kullanım imkanı verdiğini söylemek mümkün.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
İlgili 40 soru bulundu
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
5w40 10w40 tan daha kapsamlı bir yağ soğuklarda daha iyi yağlama sağlar,buna ek olarak tam sentetik olması sebebiyle motoru daha temiz tutar.5w40 kullanıyorken bir daha 10w40'a dönmenin bir manası olmayacaktır.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
– Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.) – Tam sentetik yağların ısıya dayanımı yarı sentetiklere göre daha fazladır.
10w40 daha kalın yağdır. Şu anda sorun olmaz ama 5-10 bin km sonra yağı filtresi ile değiştirin 5W30'a geri dönün. 10w-40 daha kalın bir yağ aracın kitapçığına bak orada ne yazıyorsa piyasada o numaralı yağı kullan. yazan değerler viskozite değerleridir.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
4 zamanlı motorların en temel özelliği, yağsız benzin kullanmalarıdır. Dolayısıyla 4 zamanlı motorların yakıtı ayrı hazneye, yağı ayrı hazneye konur. Seçeceğimiz yağın markası, tercihimize bağlı olsa da tür olarak mutlaka etiketinde "4 zamanlı motor yağı" veya "4T motor yağı" yazan ürünü kullanmamız gerekir.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
10w-50 daha ince bir yag dir eski model motorlarin sekmanlari yeniler kadar iyi degil oyuzden 10w-40 yag daha iyi gelecektir. 10w-50 aksine 10w-40 tan daha viskoz bir yağdır yani sıcakken daha kalın bir yağdır o yüzden eski motosiklette daha iyi sonuç verir dert etmeyin kulllanın.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
5W30 motor yağının çok çeşitli motor türlerinde ve çok çeşitli sıcaklık koşullarında çalışabilmesi, onu yaygın hale getirmektedir. Motorunuz ister hafif ticari tipi benzinli ister dizel olsun, 5W30 kış sıcaklıklarında daha kolay aktığı için genellikle kullanılması önerilen motor yağıdır.
5/30 ince 5/40 biraz daha kalın bir yağdır. Dolayisi ile km si ilerleyen araçta 5/40 kullanılması daha doğrudur. 5/30 kullanırsanız sorun olmaz fakat daha fazla motor sesi duyarsınız. 5/40 genelde 100/150.000 km civari kullanılır.
Kamyon ve Ticari Araçlar: Kamyonlar ve diğer ticari araçlar da 10W30 motor yağını kullanabilir. Bu motor yağı, yüksek sıcaklık ve ağır yük altında çalışan motorlar için uygundur. Motosikletler: Bazı motosiklet modelleri de 10W30 motor yağını tercih eder.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
10W-40 yağ isteyen bir motorda 5W-40 da kullanabilirsin sorun olmaz.
Benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanılması uygundur.
Doğal emişli olan, turba şarjlı ve benzinli dizel araçlar için tasarlanmış olan ürünlerdir. Buna ek olarak dizel partikül filtresiz olan otomobillerin motorları için de tercih edilebilir düzeydedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri