"Şeftali Rosaceae familyasından gelen bir yaz meyvesidir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Şeftali ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Şeftali (Prunus persica L.), gülgiller (Rosaceae) familyasından bir yaz meyvesi. Ilıman iklimi seven bir bitkidir. Genellikle 30 yıl yaşar. Şeftalinin anavatanı Çin'dir Bu meyvenin botanik adına (Prunus Persica L.)
Şeftalinin, bilimsel adıyla Prunus persica'nın Roma İmparatorluğu tarafından 1. yüzyılda İran'dan getirildiği bilinmekte. Bu türün bilimsel isminde de İran'ın İngilizce ismine atıfla “persica“ kullanılmıştır. Şeftalinin aslında Çin'den dünyaya yayıldığı bilinmekte.
Gayet hoş kokulu, meyvesi sulu, sağlık açısından da çok faydalı olan şeftalinin kanseri önleme, yaşlanmayı geciktirme gibi özellikleri de mevcuttur. Çin ve Doğu Asya kökenli, şifa kaynağı olan bu meyve ülkemizde en çok Akdeniz bölgesi, Marmara ve özellikle Bursa gibi ılıman iklimlerde yetiştirilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Günde 1 orta boy şeftali tercih edilebilir.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Erik ve şeftalinin aynı dalda aşılanmasından meydana geldiği bilinen nektarin birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüysüz şeftali diye kendini halk arasında tanıtmıştır.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Bilinen 7000'den fazla elma çeşidi var. Ortalama olarak bir elma ağacı, 3 ila 6 yaşından itibaren önemli miktarda meyve üretebilir ve 35 ila 50 yaşına kadar meyve vermeye devam edebilir. Neredeyse tüm elma ağaçlarında tozlaşma kendi kendine olmaz ve çapraz tozlaşma gerektirir.
Muz meyvesi yılın her ayında tüketilen bir meyve olsa da aslında bir kış meyvesidir. Sonbahar aylarında yetiştirilmeye başlanan muzun hasat zamanı ise, ilkbahara aylarına kadar devam eder. Muzun en çok tüketilmesi gereken aylar ise kasım, ekim, ocak, aralık, şubat ve marttır.
Şeftali ve nektarin özünde aynı türdür ancak ticari olarak iki farklı meyve olarak kabul edilmektedir. Nektarin için bir şeftali türü de diyebiliriz. Şeftalilerin kabukları pürüzlüdür. Nektarin ise pürüzsüz cilde sahiptir.
Toprakta filiz veren şeftali tohumu, günden güne büyüyüp gelişirken, Polat ve Sahip Ali'nin dostlukları da sınanacaktır. Gün gelir şeftali ağacı hayata küser ve meyve vermez olur.
Kadifemsi dokusundan hoşlanmayanlar için son yıllarda Bursa'da nektarin denilen tüysüz bir çeşidi yaygın olarak üretilmeye başlandı." Solak, şeftalinin kolay ayrılanına 'yarma', şeftaliye yapışık olan çekirdeklisine ise 'et şeftali' denildiğini ifade etti.
Şeftali Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Şeftali fidanı dikimi kurallara uygun bir şekilde yapıldıysa, fidanlar yeterli besini alabilmişlerse ve sağlıklı gelişimleri söz konusu ise normal şartlarda iki yıl sonra meyve verirler. Ancak istikrarlı bir biçimde verime ve düzene girmesi 5 yılı bulabilmektedir.
Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa'da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 - 200 bin ton şeftali üretiliyor.
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Bilimsel ismi Prunus Persica'dır.. Nectarina olan nektarin, genellikle şeftali ve erik melezi sanılır.
Şeftali çeşitleri arasında en verimli olan Blake şeftali çeşidi ülkemizde yaygın olarak yetiştirildiği bölgeler ise Güney Doğu Anadolu bölgesi, Marmara Bölgesi ve Ege Bölgesinde yetiştirilmektedir. Olgunlaşma sürece ve hasat zamanı ise Temmuz ayının ortaları ile sonları arasında olgunlaşarak hasat zamanı oluşur.
Dünya üzerinde en büyük şeftali yetiştiricisi ülkeler sırasıyla; İtalya, ABD, Çin, Yunanistan, İspanya, Fransa, Rusya, Türkiye, Meksika ve Arjantin'dir. İKLİM: Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden birisidir.
Yaz aylarının en çok tercih edilen meyvelerinden bir tanesi olan şeftali, yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alır.
Bursa, şeftalisiyle ünlü bir şehirdir. Bursa'da çok farklı türleri yetişen şeftali, yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biridir. Dünyaya Çin´den yayıldığı düşünülen şeftali uzun yaşam ve ölümsüzlük sembolü olarak görülür. Şeftali ağacı ortalama 30 yıl yaşar, ancak Bursa'da en çok 15-20 yıl sonra ağaçları sökülür.
Şeftali Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Şeftali Ağaçlarınızın REKOR GELİŞİM ile VERİM ve KALİTESİNİ REKOR SEVİYEYE ÇIKARTTIĞINIZ gibi bir çok ZARARLI ve HASTALIKTAN da KURTULMUŞ olursunuz..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri