Tarihi gelişmeler gastronomi kavramının oluşmaya başladığını gösterse de gastronomi kelimesi ilk olarak Archestratus'a ait olan ve ilk yemek kitabı olarak kabul edilen “Gastronomi” adlı bir şiirde geçmektedir.
Gastronomi son yıllarda popüler hale gelen bir konu olmakla birlikte, kavramsal olarak geçmişinin çok eski olduğu söylenebilir. Ancak bilimsel bir disiplin olarak ele alınışının 19. yüzyılın ilk yarısında Lezzetin Fizyolojisi adlı eserinde Brillat-Savarin tarafından gerçekleştiği bilinmektedir.
Gastronomi, eski Yunanca γαστήρ -τρός "mide" ve -νομία "-kural" sözcüklerinden türetilen bileşik bir kelimedir. Yemek ve kültür arasındaki ilişkiyi, zengin veya hassas ve iştah açıcı yiyecekleri hazırlama ve sunma sanatı, belirli bölgelerin pişirme stilleri ve iyi yeme biliminin incelenmesidir.
Gastronomi birçok kaynakta yeme ve içme sanatı olarak tanımlansa da, sanatın yanı sıra kimya, edebiyat, biyoloji, jeoloji, tarih, müzik, felsefe, psikoloji, sosyoloji, tıp, beslenme ve tarım gibi diğer bilim dalları ile doğrudan ilişkilidir (Kivela ve Crotts, 2006).
Dünya'da gastronomi turizminde pay sahibi olan İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeler gastronomi turizmi sayesinde turizm gelirlerinin büyük kısmını gastronomiden elde ettiği bilinmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Gastronomi ilk kez 1801 yılında Fransız yazar Joseph Berchoux tarafından kullanılmıştır.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü Türkiye'de lisans düzeyinde ilk olarak 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi tarafından açılarak eğitim verilmeye başlamıştır.
gastronomi, belirli yemeklerin tarihi, gıda üretiminin arkasındaki bilim, gıdanın sosyo-kültürel etkisi ve bileşenlerin coğrafi kökenleri dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsar. Gastronomi terimi ilk olarak 1873 yılında Fransız yazar Brillat-Savarin tarafından "Lezzet Fizyolojisi" adlı kitabında kullanılmıştır.
Atatürk Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden 10 kişilik bir ekiple yarışmaya katılan fakültemiz öğrencileri 5 altın, 7 gümüş, 6 bronz ve 3 klasman kupası toplamda 18 madalya ve 3 kupa ile Türkiye'nin en iyi Gastronomi üniversitesi seçildik.
Türkiye'nin UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen dört kenti Gaziantep, Hatay, Afyonkarahisar ve son olarak Kayseri'nin birbirinden eşsiz lezzetleri adeta damak çatlatıyor.
Gastronominin temel amacı mümkün olduğunca çevrendeki besinlerle doymak, insanları doyurmak ve israftan insanı korumaktır.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
En basit tanımıyla, gastronomi, "iyi yemek yemenin bilimi ve sanatı" olarak ifade edilmektedir. Gastronomi, odağında insanın ve estetiğin yer aldığı kapsamlı bir konudur. Yemek yeme eyleminin gerçekleştiği tüketim anı ve ne yenildiğinin çok ötesinde bir anlam taşımaktadır.
Hayat şartlarındaki değişime ayak uydurmaya çalışan mutfak uygulamalarında yeni, yaratıcı ve farklı akımlar ortaya çıkmıştır. Bu akımlar arasında fast food, diyet mutfağı, yeni mutfak, slow food, moleküler gastronomi ve füzyon mutfağı sayılabilir. Kaynak: Dündar, A.(2015).
Mutfağın Tanımı;
Mutfak dilimize Arapça'dan gelmiş olan bir kelimedir. Arapça 'Yemek pişirilen yer' anlamına gelen 'Matbah' kelimesi Türkçe'de mutfak olarak telaffuz edilmiş ve günümüze değin bu şekilde kullanılmıştır.
Gastronomi denildiğinde ilk akla gelen ülkelerden İtalya'da Akdeniz mutfağının bölgesel farklılıklarının tadına bakmaya hazırlanın. İtalya'da damak tadını şenlendiren seçenekler çok fazla.
Sağlıklı, tertipli ve lezzetli yemek sistemi. Kültür ile yemek ilişkisini inceleyen bilim dalı. Tarladan çatala kadar yemeğin yolculuğunu inceleyen disiplin.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Hakkında
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü; 2003 yılında Tuğrul Şavkay tarafından kurulan Yeditepe Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Türkiye'de kurulan ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programıdır.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.
Öncelikle; gurme olmak için okunması gereken herhangi bir üniversite bölümü yok. Yani diploma ile gurme olma şansı bulunmuyor. Gurmelik keyifli bir hobi gibi algılanabilse de başlı başına bir iş ya da meslek olarak kabul görmesi gerekiyor.
Gastronominin Başkenti Gaziantep
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı'na ilk giren şehrimiz olan Gaziantep, 2015 yılında listeye dahil olmuş. Gastronominin başkenti olarak anılan şehir, 51 lezzetiyle coğrafi işaret tescil belgesine de sahip.
2022'de dünyanın en iyi mutfakları sıralandı: Türkiye 7. sırada, Cağ Kebabı ilk 10'da.
Geleneksel lezzetlerin tüm dünyada tanınmasına öncülük eden online seyahat ve gastronomi rehberi TasteAtlas'ın belirlediği dünyanın en iyi yeme içme listesinde Gaziantep mutfağı 9'uncu sırada yer aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri