Fiber ile VDSL farkı, tek bir temele dayanmıyor. Fiber ile VDSL teknolojisi arasındaki ilk fark, dağıtıcı kabloları. VDSL internetin, ev ve iş yerlerine iletiminde bakır kablolar kullanılıyor. Bakır kabloların oluşturduğu sistemlerde, çıkabilecek problemlerin önlenmesi adına farklı sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
ADSL ve fiber arasındaki fark, teknolojidir diyebiliriz. Fiber internet bir yüksek teknoloji ürünü. ADSL veya VDSL gibi altyapılar mevcut telefon altyapısı üzerinden sunulan hizmetler. Uzun yıllar önce geliştirilen ve döşenen ADSL altyapısı teknoloji olarak eski kaldı.
VDSL modemler, ADSL modemlere göre daha yüksek hızlar ve daha güçlü bir bağlantı sunar. Bu nedenle, yüksek bant genişliği gerektiren işlemler için idealdirler. Bu modemler, çevrimiçi oyun oynamak, yüksek kaliteli video izlemek veya büyük dosyaları hızlı bir şekilde indirmek gibi işlemler için uygun bir seçenektir.
ADSL, asimetrik bir bağlantı olduğundan download (indirme) hızı upload (yükleme) hızından daha yavaştır. VDSL ise daha yüksek bir hızda veri aktarımı sağlar. Ayrıca VDSL asimetrik olmayan bir bağlantıdır; yani download ve upload hızları daha dengelidir.
VDSL modemler fiber interneti desteklemez.
İlgili 32 soru bulundu
Fiber ile VDSL farkı, tek bir temele dayanmıyor. Fiber ile VDSL teknolojisi arasındaki ilk fark, dağıtıcı kabloları. VDSL internetin, ev ve iş yerlerine iletiminde bakır kablolar kullanılıyor. Bakır kabloların oluşturduğu sistemlerde, çıkabilecek problemlerin önlenmesi adına farklı sistemlere ihtiyaç duyuluyor.
Fiber internet altyapısı
Cam kablolar ile interneti ulaştırır. Bakır altyapıya göre yeni bir teknoloji olduğu için altyapı olmayan eve veya iş yerlerine gelen yeni teknolojiler fiber optik kablolarla sağlanır. Fiber internet teknolojisi, ADSL ve VDSL teknolojilerine göre teoride daha yüksek hız sunar.
ADSL VDSL kablo farkı bulunmuyor. İkisi de kullanıcılara bakır kablolar ile ulaştırılıyor. VDSL ADSL farkı, VDSL teknolojisinde fiber kabloların da yer almasından kaynaklanıyor. Fiber kablolar ile kişilere sağlanan internet hızında bir kayıp yaşanması engelleniyor.
Bunu anlamanın en kolay yolu ise internet hız testi uygulamak. İnternet hız testi yaptığınızda toplam hızınız 20 Mbps seviyesinin üzerinde çıkıyorsa, evinizde bir VDSL bağlantısı olduğunu söyleyebiliyoruz. Ancak 20 Mbps altında kalıyorsa internetinizin ADSL olduğunu gösteriyor.
VDSL internet, bakır kablo altyapısını kullanır. Yönlendirici, omurga, Switch gibi ağ cihazları üzerinden evlerimize kadar gelen VDSL, veri ve ses aktarımı yapar.
VDSL2 kullanılarak 250 Mbps hıza ulaşılabiliyor. VDSL kullanılarak ise 100 Mbps hızla aktarım yapılabiliyor. İnternet kullanımı sırasında hız testi yaparak, VDSL veya VDSL2 standardı ile maksimum hangi hız seviyesine çıktığınızı ölçebilirsiniz.
VDSL modem, ADSL modeme göre daha hızlı ve daha gelişmiş durumdadır. Güçlü sinyali sayesinde kolay aktarım yapar. Aktarım yaptığı yerlere 100 Mbps'ye kadar hızlı bir ulaşım sağlar. VDSL modem özelliklerinden biri de 300 metreye kadar 55 Mbps hıza ulaşması ve 1500 metreye kadar ise 13 Mbps hıza erişebilmesidir.
ADSL altyapıda 16 Mbps'ye kadar, VDSL altyapıda ise müşterinin altyapısına göre 100 Mbps'e kadar (100 Mbps dahildir) tüm hız paketleri verilebilmektedir.
Fiber internet bağlantısı, 1000 Mbps'ye varan yükleme(download) hızı sayesinde büyük boyutlu dosyaları dakikalar, hatta saniyeler içerisinde indirmenize olanak sunar. Standart bir ADSL bağlantısına kıyasla çok daha hızlı bir bağlantı sunarak, bekleme sürelerini minimuma indirir.
Fiber internet diğer internet bağlantıları gibi telefon bağlantısına gerek duymaz. Yani sabit telefon bir hattına sahip olmanıza gerek yoktur. Ayrıca fiber optik kablolar bakır kablolara göre çok daha güvenli, kesintisiz ve çevre dostudur. Sorunsuz bir oyun deneyimi için fiber internet tercih etmeniz gereklidir.
Fiber internet en az kaç Mbps? Fiber internet farklı operatörlerde en düşük 16 Mbps hatta 8 Mbps olarak bile karşımıza çıkabilir. Fiber optik kablo altyapısıyla adrese gelen bu hizmet, 100 Mbps ve üstü hızların performansını göstermeyecektir.
Hayır etkilemez. Kablosuz kullanımı etkileyebilir ama onda da uçurum gibi kadar fark olmaz.
ADSL'den çok daha fazla hızlara olanak veren VDSL internet, sinyalin güçlü bir şekilde aktarım yapabildiği yerlere 100 Mbps'ye kadar hızla ulaşabilir. VDSL ADSL'e göre download hızında 5, upload hızında ise yaklaşık 10 kat fazladır.
Hem simetrik hem asimetrik olarak imkân tanıyor, ve 30 MHz kapasitelik bir kablo üzerinde 200 Mbit/s'ye kadar bant sağlayabiliyor. VDSL2'nin verebileceği hız çok hızlıca mesafeyle iniyor. Kaynakta teoride 250 Mbit/s olabilirken, 500m mesafeyle 100 Mbit/s'ye kadar düşüyor, ve 1 km mesafede 50 Mbit/s'ye düşüyor.
Örneğin; VDSL modem nasıl anlaşılır? sorusuna yanıt almak için model numarasını sorgulatabilir ve desteklediği sistemi kolayca öğrenebilirsiniz. Modemin markası ve model numarası hem modemde hem de kutusunun üzerinde yazmaktadır.
Fiber internet, sabit telefon hattı olmaksızın çalışabiliyor.
Fiber optik teknolojinin hız konusunda sunduğu esneklik de diğerlerine göre farklıdır. Öyle ki fiber ile 1.000 Mbps'e kadar internet hızı elde edilebilir. Şu anda evlere genel olarak en fazla 100 Mbps hızında fiber bağlantı yapılmaktadır.
Evet bağlanabilir ancak iki internete de ayrı fatura ödersiniz.
Fiber internet, fiber optik kablolarla sağlanan erişim sistemine verilen isimdir. Veriler, elektrik yerine ışığı ileten cam veya plastik tellerden oluşan fiber optik kablolar üzerinden taşınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri