Öksürük Tedavisinde Antibiyotik Çocuklarda öksürük tedavisi için sıklıkla antibiyotik tedavisi verilir ancak antibiyotikler öksürük süresinde faydalı olmaz.
Öksürüğe neden olan enfeksiyonların çoğu virüslere bağlı enfeksiyonlardır ve bu durumda antibiyotik etki etmez. Ancak bazen bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir veya virüs enfeksiyonlarına bakteriyel enfeksiyonlar eklenebilir. Bu durumlarda antibiyotik kullanılması gerekebilir.
Virüslerin neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında bazen öksürük ile ateş de görülebilir. Bu gibi durumlarda tedavi genellikle antibiyotik ilaçlar ile olmaktadır. Şehirlerdeki hava kirliliği, havasız ortamlar ve sigara kullanımı da öksürüğü tetikleyen faktörlerdir.
Grip, virüs enfeksiyonu olduğu için antibiyotikler tedaviye yaramazlar, çünkü antibiyotikler yalnızca bakterilere etki ederler. Yaklaşık bir hafta içinde hastalık kendiliğinden iyileşecektir. Soğan ve sarımsak tüketimini arttırmak bu mücadelede güç verecektir.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Ilık Su İçirin. Genel durumu iyi, ateşi, hırıltılı solunum gibi nefes alma problemi olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu; ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğunuzun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar.
Su ile seyretilmiş ballı ve limonlu bitki çayı ile bal-limon-karabiber ile hazırlanan macun öksürüğü kesmede oldukça etkili olup, nane, zencefil, karaağaç, kekik, zerdeçal veya hatmi gibi bitki çaylarını tüketmekte öksürüğe iyi gelir.
Balgam tedavisi genellikle antibiyotik ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilirken bazı hastalıklarda solunum yolu tedavi yöntemleri de kullanılır. Balgam viral nedenlerden oluştuğunda tedavisinde antibiyotik kullanılmamaktadır. Daha çok iyi beslenme, nemlendirme ve istirahat etme gibi yöntemler yeterli olmaktadır.
En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler
Bir kaşık bal ve bir kaşık zencefil bunun için yeterli olacaktır. Öksürük için birebir çare olan ballı zencefil tüketmek iyi bir tedavi yöntemi olacaktır. Karabiber ve balı karıştırarak da öksürüğünüzü geçirebilirsiniz.
Pek çok yaygın enfeksiyon antibiyotik gerektirmez — kendiliğinden temizlenir. “Ne olur ne olmaz” diye antibiyotiklere ihtiyacınız yoktur. Virüs kaptığınızda antibiyotik kullanırsanız, bu hastalığın süresini kısaltmaz ve yan etkilerin riski altında kalırsınız.
Tedaviye ek olarak bol sıvı alınması, alerjen veya mesleksel, kimyasal herhangi bir maruziyetin sebep olduğu düşünüyorsa, bunların ortadan kaldırılması veya uzak durulması tedavinin önemli bir bileşenini oluşturur. Çoğunlukla virüs nedenli olduğundan akut bronşitte antibiyotik kullanmaya ihtiyaç yoktur.
Üst solunum yolu hastalıkları virüs kaynaklı olduğu için, uygulanacak ilaç tedavisinin de buna göre olması gerektiğini dile getiren Türktaş, şöyle devam etti: ''Genellikle tedavi olarak, öksürük şurubu ile birlikte antibiyotik veriliyor.
Çocuklarda oluşan “ÜSYE'de destek tedavi ve ateşin düşürülmesi genellikle yeterlidir. Antibiyotikler daha çok orta kulak enfeksiyonu, bazı boğaz enfeksiyonları, zatürre, sinüzit ve idrar yolu enfeksiyonu gibi durumlarda kullanılmaktadır.
Ihlamur: Öksürük için tercih edilen en bilinen bitkisel yöntem ıhlamurdur. Suyun içine konulan ıhlamuru bir taşım kaynatabilir, ılındıktan sonra içine bir tatlı kaşığı bal koyarak çocuğunuza verebilirsiniz. Bu karışıma ayva yaprağı da ekleyebilirsiniz. Çocuğunuzun alerjisi olup olmadığından emin olmayı unutmayın!
Antibiyotik kullanımının süresi antibiyotiğin çeşidine ve hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. 3 gün kullanılacak antibiyotik olduğu gibi 10-14 gün süre ile kullanılması gereken antibiyotiklerde vardır. Antibiyotik süreleri doktorun önerdiği süreden daha kısa olmamalıdır.
Kış aylarında en çok görülen rahatsızlıklardan olan akut bronşitin yüzde 90'dan fazlasının virüs kaynaklı olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Tekin Yıldız, her öksürüklü ve ateşli hastalıkta antibiyotik tedavisi uygulanamayacağını ifade etti.
Üst solunum yollarının en önemli bakteri enfeksiyonu bademciklerin grup A beta hemolitik streptokok enfeksiyonudur, doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotik mutlaka kullanılmalıdır. Viral enfeksiyonlar %80-90 kendiliğinden iyileşir; sadece istirahat, yeterli sıvı alımı ve beslenme, ateş düşürücü yeterlidir.
Düzenli pekmez tüketimi çocuklarda balgamlı öksürük oluşumunu engeller ve azaltmasına yardımcı olmaktadır. Çay popülasyonun içinde bulunan ayva çayı ve ekinezya çayı, öksürük ile mücadele konusunda önemli bir yere sahiptir. Kuşburnu tüketimi öksürüğün yanı sıra birçok hastalık için önemlidir.
Öksürük: Boğazdaki iltihabi reaksiyonun gırtlağı tahriş etmesi nedeniyle öksürük refleksi meydana gelebilir. Aynı şekilde geniz akıntısının eşlik ettiği iltihaplarda da görülebilir. Burun veya geniz akıntısı: Özellikle viral enfeksiyonlar nedeniyle gelişen iltihaplarda burun ve/veya geniz akıntısı eşlik edebilir.
Çocuklarda sık görülen öksürük nedenleri arasında enfeksiyon, soğuk algınlığı, grip ve krup sayılabilir. Çocuklarda gelişen kronik öksürük ise en sık olarak astımdan kaynaklanır. Ancak geniz akıntısı, bronşiyolit ya da reflü hastalığı gibi durumlar da kronik öksürük nedeni olabilir.
Öksürük önleyiciler veya öksürük baskılayıcılar, öksürüğün kendisini baskılayan maddelerdir. Örneğin: kodein, folkodin, dekstrometorfan, noskapin ve butamirat. Antihistaminler, alerjik riniti hafif yatıştırabilir ve burun akıntısı ve sulu gözler gibi diğer ilişkili belirtileri azaltabilir.
VICKS VAPORUB burun tıkanıklığı ve akıntısı, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına bağlı öksürüğün semptomatik tedavisinde kullanılır.
Soğuk algınlığı, nezle, grip, bronşit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında ve şiddetli öksürük gibi rahatsızlıklar karşısında etkili pek çok gıda vardır. Rahatsız edici boyutlara gelen öksürüğün şiddetini azaltmak ve en hızlı şekilde geçmesini sağlamak için pekmez ve tereyağı karışımından faydalanılabilir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri