Genel olarak, gastronomi bölümü mezunları, restoranlar, otelle, catering şirketleri gibi yemek hizmeti veren işletmelerde çalışabilirler. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü mezunları Türkiye'de ve yurt dışında oldukça fazla iş imkanına sahiptir.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları için çalışma alanları arasında restoranlar, oteller, yayıncılık/yazarlık, programcılık, yemek fotoğrafçılığı, yat/uçak şefliği, özel amaçlı beslenme yerlerinde şeflik (hastane, anaokulu vb.) bulunur.
Yurtdışında gastronomi eğitimi almak için taban puanına ihtiyaç yoktur. Yalnızca lise diplomanazın olması eğitim görebilmeniz için yeterlidir. Yurtdışında eğitim görerek mavi diploma sahibi olabilirsiniz ve Avrupa standartlarında eğitim gördüğünüzü belgeleyebilirsiniz.
Gastronom: Gastronomiyi uygulayan kişiye gastronom denir.
Gastronomlar; yemeği bir sanat, bir bilim, bir aşk olarak yorumlar.
İlgili 39 soru bulundu
Bu kişiler, yeme içme yazarlığı yapılabilir, restoran-otel yöneticiliği yapabilir, gıda firmalarında ürün geliştirme yöneticisi olabilir. Aynı zamanda yeme içme medya sektöründe çalışabilir, catering şirketlerinde proje müdürü olabilir, eğitmen-akademisyenlik gibi pek çok seçenekte çalışma imkanı bulabilir.
Ülkemizde son yıllarda en popüler olan bölümlerden biri Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüdür. Bu bölüm, iş olanakları konusunda pek çok sayıda sektörden rahat bir pozisyonda yer almaktadır. Mezun olduktan sonra pek çok alanda rahatlıkla iyi bir iş bulabilirler.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü genellikle aşçılıkla karıştırılan fakat 4 yıllık bir bölüm olup aşçılığa oranla çok daha kapsamlı bir lisans programıdır. Mezunlarının mutfakta çalışmak gibi bir zorunlulukları yoktur.
Gastronomi Şehirleri: Mutfak Mirasımız!
Unesco tarafından şu an için 3 şehir birbiriyle yarışmakta. Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) yapılan açıklamaya göre, gastronomi bölümü mezunları, yiyecek içecek hizmetleri öğretmenliğine başvuruda bulunabilecek.
Eğer yeni mezun değilseniz bu durumda alacağınız maaş da değişecektir. Özel sektörde yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 7.000 TL ile çalışmaya başlar. Kamu kuruluşlarında yeni mezun bir gastronom: 5.500 ile 6.000 TL ile çalışmaya başlar.
Size getirdikleri başka bölümlere kıyasla daha zor. Çünkü insanla iç içe. Çok komplike bir yapıya sahip olan insanla iç içe olduğu için de yapılabilmesi kolay değil.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Öğrencilerimiz, Erasmus Programı ile farklı ülkelerdeki gastronomi bölümlerinde uluslararası deneyim kazanabiliyor, akademik çalışmaları yakından izleyerek farklı kültürleri tanıyabiliyor.
16 İngilizce Hazırlık okuma zorunluluğu var mıdır? Eğitim dilimiz İngilizce olduğu için, üniversitemizin düzenlediği 'Seviye Belirleme Sınavı'nda geçer puan alamayan öğrencilerimizin İngilizce Hazırlık Programını tamamlaması, lisans programındaki dersleri takip edebilmeleri açısından şarttır.
Ki zaten gastronomide ilerlemek istiyorsanız dil, en önemli unsurlardan biri. Ben kendi tercih dönemimde gastronomiyi araştırırken zorunlu bir yabancı dilin yanında seçmeli bir yabancı dilin daha öğretildiğini okumuştum.
Türkiye'de 2019 yılı itibarıyla 209 devlet ve vakıf üniversitesinde 48 fakülte, 16 yüksekokul olmak üzere 64 farklı üniversitede 124 adet tercih edilebilen gastronomi ve mutfak sanatları bölümü bulunmaktadır.
Gastronomi, sadece yemek hazırlamayı değil, kültürle hazırladığımız ve yediğimiz yiyecekler arasında kurduğumuz ilişkileri inceleme fırsatını sunmaktır” diyerek, gençlere gastronomi okumaları tavsiyesinde bulunuyor.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Güzel Sanatlar Fakültesi'ne bağlıdır. Okulun burs seçenekleri; tam burslu, %50 burslu ve %25 burslu olarak belirlenmiştir. Bölümün burslu puanı, 399,31573'tür. Aşçılık Bölümü ise İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu'na bağlıdır.
Buna göre, gıda mühendisliği bölümünde okuyan öğrenciler modül derslerini, işletme veya gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden alabilecek. Gastronomi ve mutfak sanatları bölümünde okuyan öğrenciler ise gıda mühendisliği, grafik tasarım veya plastik sanatlar ve resim bölümlerinden seçebilecek.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nde derslere devam zorunluluğu var mıdır? Üniversitemiz Lisans Eğitim Öğretim Sınav Yönetmeliği gereği teorik derslere %70, laboratuvar ve atölye gibi uygulamalı derslere %80 oranında devam zorunluluğu mevcuttur.
Çin, dünyanın en zengin mutfak kültürlerinden birine sahiptir. Çin mutfağında yemek, zenginlik, şans ve sağlık anlamına gelir. Bu mutfakta pirinç, hamur, sebze ve soya sosu ön plana çıkar. Ayrıca zeytinyağı yerine susam yağı kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri