Gastronomi iyi yemek yemenin bilimi ya da sanatı olarak tanımlanmaktadır ve yiyecek-içecekten zevk almakla ilgilidir (Gillespie ve Cousins, 2001). Türk Dil Kurumu (TDK), bu kavramı “yemeği iyi yeme merakı” ve “sağlığa uygun”, “hoş ve lezzetli mutfak” olarak tanımlamaktadır (www.tdk.gov.tr).
Türkçeye Fransızcadan geçmiş ve yaygın olarak yiyecek- içecek bilimi ve sanatı ile ilgili evrensel bir kavram olarak bilinen gastronomi, Türk Dil Kurumu Sözlüğünde; "iyi yemek yeme merakı; sağlığa uygun, iyi düzenlenmiş, hoş ve lezzetli mutfak, yemek düzeni ve sistemi" olarak ifade edilmektedir (TDK).
Gastronomi kültür ve yemek arasındaki ilişkiyi inceleyen bir disiplin olarak geçer. İyi yemek düşkünlüğü, iyi yemek yapma sanatı, yemekten anlama ve yemek bilimi gibi tanımlar yapmak da mümkündür.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
Milattan Önce sözü "M.Ö." diye kısaltılır. "İ. Ö." diye kısaltılması da mümkündür.
İlgili 39 soru bulundu
Yer adlarında kullanılan batı, doğu, güney, kuzey, güneybatı, güneydoğu, kuzeybatı, kuzeydoğu, aşağı, yukarı, orta, iç, yakın, uzak kelimeleri ayrı yazılır: Batı Trakya, Doğu Anadolu, Güney Kutbu, Kuzey Amerika, Güneydoğu Anadolu, Aşağı Ayrancı, Yukarı Ayrancı, Orta Anadolu, Orta Asya, Orta Doğu, İç Asya, İç Anadolu, ...
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
bir çeşit alevi türküsü. demek fiilinin işteş hali. demek ki karşılıklı deniliyormuş bu bahis konusu cümleler. öte yandan günümüz türkçesi ile ifade edilmesi gerekirse "diyiş" olarak söylenilebilir.
"Yenilebilir" ifadesi "mağlup olabilir" anlamına gelir. Yenmesi mümkün olana ise "Yenebilir" demek lazım.
Türk Dil Kurumu'na göre 'başvurmak' birleşik olarak yazılır.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi, sadece yemek hazırlamayı değil, kültürle hazırladığımız ve yediğimiz yiyecekler arasında kurduğumuz ilişkileri inceleme fırsatını sunmaktır” diyerek, gençlere gastronomi okumaları tavsiyesinde bulunuyor.
Gastronomi merkezi olarak anılan Fransa, eğitim almak için öğrencilerin hayallerini süsleyen ülkelerin başında gelmektedir. Yemek kültürü olarak dünyanın en iyi ülkeleri yer alan Fransa'nın tercih edilmesinin nedenlerinin başında mutfak sanatlarının Fransız kültürüne işlemiş olmasıdır.
Mezun olduktan sonra birçok alanda rahatlıkla iş bulabilirler. Lisans eğitimini tamamlamış kişiler tercihlerine göre otellerde, restoranlarda, turistik gemilerde, gastronomi ile ilgilenen medya kuruluşlarında ve devlette iş bulabilirler.
Dil Derneği yazım kılavuzu da birdenbire'nin birleşik yazılmasını önermektedir. Basılı eserlerde de bitişik yazım tercih edilmektedir.
Türkiye'de çok sık yanlış yazımı gerçekleştirilen kelimelerden biri olarak hiçbir şey geliyor. Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor.
Hiç kimse, hiçbir, birçok, pek çok, birkaç gibi sözcüklerin yazımında neye dikkat edilmelidir? Hiç kimse ve pek çok gibi günlük dilde bolca kullandığımız sözcükler ise ayrı yazılır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
“Dışa vurmak mı?” yoksa “Dışavurmak mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Dışavurmak şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Dışa vurmak şeklinde olmalıdır.
Başöğretmen, başsavcı, başhekim ve başbakan gibi baş kelimesiyle oluşturulan sıfat tamlamaları bitişik yazılmaktadır.
yeşilzeytin bitişik siyah zeytin ayrı yazılır.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri