Mahreç işareti ise, yöresel ürünlerin üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerden en az birinin sınırları belirlenmiş yöre, bölge ve ülke içinde gerçekleşen ürünleri tanımlamak için verilen coğrafi işaretlerdir (Sınai Mülkiyet Kanunu, 2016).
Mahreç İşareti
birini sağlaması halinde geleneksel ürün adı olarak tanımlanır: Geleneksel üretim veya işleme yöntemi yahut geleneksel bileşimden kaynaklanması. Geleneksel hammadde veya malzemeden üretilmiş olması. Geleneksel ürün adına örnek olarak, baklava, lokum, höşmerim, pastırma vb. ürünler verilebilir.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir.
Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA)- ORDU mutfağının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan 'Fındıklı Burma Tatlısı', Türk Patent ve Marka Kurumu'nca coğrafi işaretle tescillendi.
İlgili 15 soru bulundu
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Giresun Tombul Fındığı, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2001 yılında Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş, AB tescil başvurusu ise 2018 yılında gerçekleştirilmişti.
Beş yerden çıkar: 1- Cevf (Ağız boşluğu): Burada bir mahreç vardır. 2- Halk(Boğaz): Üç mahreci vardır. 3- Lisan (Dil):On mahreci vardır. 4- Şefeh (Dudaklar) :İki mahreci vardır. 5- Hayşum(Geniz): Bir mahreci vardır.
Açıklama: Dilin onuncu ve son bölgesi ve on dördüncü mahreç, peltek harfler olan (ظ ذ ث) harflerinin mahrecidir. Bu harfler dil ile üst ön dişlerin uçlarının birbirine denk geldiği yerden çıkarlar.
Çıkış yeri, çıkak.
Mahreç kelimesinin sözlük anlamı “çıkış yeri”dir. Gümrük işlemlerinde sıkça kullanılan “mahrece iade” ifadesi, kabaca bir tanımlama ile “bir eşyanın geldiği yere (çıkış ülkesine/ticaretin yapıldığı ülkeye) geri gönderilmesi” demektir.
Menşe adı, yöresel ürünlerin üretilmesi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin hepsi, sınırları belirlenmiş yöre, bölge ve ülke içinde gerçekleşen ürünleri tanımlamak için verilen coğrafi işaretlerdir (Sınai Mülkiyet Kanunu, 2016).
Cevap: Menşe bir eşyanın ekonomik milliyetidir. Örneğin; Türkiye'de hasat edilen bitkisel ürünler, Türkiye'de doğmuş ve yetiştirilmiş canlı hayvanlar vs.
Ürünlerin menşei ve üretim sürecinin (mahreç) doğru bir biçimde değerlendirilmesi amacıyla ortaya çıkmış olan coğrafi işaret tescili sayesinde yöreye ait ürünlerin haksız rekabet ile karşılaşmaları da önlenebilmektedir. Coğrafi işaret tescili sayesinde ürünün gelenekselliği ve yöresel özellikleri korunmuş olur.
Mahreçler üç organda toplanmıştır. Bu organlar; boğaz, dil ve dudaklardır. Söz konusu olan Nûn harfinin mahreci dil organıdır. Nûn harfinin çıkış yeri ise, dil ucu ile karşısındaki iki üst ön dişlerin etleridir.
(Origin, source) İhraç edilecek, dışarı çıkarılacak yer anlamındadır. Ticari terim olarak yurtiçinde üretilen malların dışarıda satıldığı yer, dış pazar, sürüm yeri, ihracat yeri anlamına da gelir.
Bazı şartlarla, kendisinden önceki harfin sesini harekesi doğrultusunda uzatmayı sağlayan harfe med harfi denir. Med harfleri و ى ا harfleridir.
Mahreç - Fonetik
Kef sesi, dil ortası ile yumuşak damaktan çıkarılır. Türkçedeki "ke" sesi gibidir fakat biraz daha keskindir. Kuvvetli ve ince bir sestir.
Asli harfler ki, bunlarda heca harfleri olmak üzere 29 tanedir. Fer'i harflerde 5 tanedir.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Huruç, ortaya çıkmak anlamına gelirken, mahreç de bir şeyin dışarı çıkmasını sağlayan geçit ya da kapı demektir.
ZE. Dil ucunu alt ön dişlerin uçlarına değdirmek suretiyle çıkar. İnce ve keskin bir harftir.
Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri