Sınav ve belgelendirme masrafları ise devlet tarafından karşılanacaktır.
KOSGEB Tarafından Verilen Belgelendirme Destekleri
Tedbiri kapsamında KOSGEB KOBİ çalışanlarına Mesleki Yeterlilik Belgesi aldırılmasında 10.000 TL'ye kadar destek vermektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belgelendirme ücreti tahsilatı banka yolu ile yapılabilir. Banka yolu ile yapılan ödemelerde, başvuru ücreti makbuzu/dekontu başvuru esnasında adaydan alınarak muhafaza edilecektir.
MESLEKİ YETERLİLİK BELGE ÜCRETİ 01.01.2023 İTİBARİYLE 300 ₺ DİR. Belge ücreti başarılı olduktan sonra MYK belge talebi itibariyle belirlenmektedir.
3.Başarılı adaydan 200 TL MYK Belge masraf karşılığı belge düzenlenmesi aşamasında ayrıca alınacaktır. Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Bakanlıkça çıkarılan tebliğlerde adı geçen mesleklerden bir kereye mahsus olmak üzere belge masraf karşılığı talep edilmez.
İlgili 38 soru bulundu
Belge almak isteyen kişiler; öncelikle Etik Belgelendirme gibi MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından belge alacakları meslek gruplarının ulusal yeterlilik sınavlarına girmek için kayıt yaptırmalıdır. Daha sonrasında MYK sınavında başarılı olmaları halinde MYK belgesini alabilirler.
Onaylanan Mesleki Yeterlilik Belgeleri devletin belirlendiği matbaalarda basıldıktan sonra sınava girilen kuruluşa aksi bir durum olmadığı sürece 10 (on) gün içinde gönderilir. Gönderilen belgeler kuruluşların imza yetkilisi tarafından imzalandıktan sonra belge sahibine ulaştırılır.
Zorunlu MYK Belgesi Alınmazsa Ne Olur? Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı iş müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde ilgili mesleklerde belgesiz çalışan tespit edilmesi halinde işveren veya işveren vekiline belgesiz çalışan kişi başına 1038 TL idari para cezası uygulanması hükme bağlanmıştır.
Çok sayıda çalışan için artık mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunlu hale gelecek. Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından verilen belgeye sahip olmayanların çalışma izni ise olmayacak. Düzenleme 1 Ocak 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giriyor.
Mesleki Yeterlilik Belgesi Sınav Sonuçları için tıklayınız. Sonucunuz başarılı ise, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşundan yeterlilik belgenizi vakit kaybetmeden elde edebilirsiniz.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin sınav ve belgelendirme masrafları devlet tarafından karşılanacaktır.
Bireyler Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından ilgili ulusal yeterlikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarında teorik ve uygulamalı sınavlara girerek başarılı olmaları halinde MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Bireylerin Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan Mesleki Yeterlilik Belgesi alabilmeleri için belge almak istedikleri mesleğe ait ulusal yeterliliğin olması ve MYK tarafından bu ulusal yeterlilikte sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşunun bulunması gerekli.
Adayın sınavlarda başarılı olabilmesi için 100 puan üzerinden en az 80 puan alması gerekmektedir. Adayın sınavlarda yapılacak işlem için verilen süreyi aşmaması gerekir.
Devlet Teşvikleri 31 Aralık 2021'de son buluyor!
Buna göre 31 Aralık 2021 Tarihinden sonra ki başvurularda Mesleki Yeterlilik Belgesi sınav ve belge ücretleri işsizlik sigortası fonundan karşılanmayacaktır!
Mesleki Yeterlilik Belgesi Nereden Alınır? MYK kurumuna başvurarak, yeterlilik belgesi alınabilir. Ayrıca, MYK tarafından yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarından da, Mesleki yeterlilik belgesi alınabilir.
Mesleki yeterlilik sınavlarına girerek belge alan kişiler; 5 yıllık belge geçerlilik süresi boyunca fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılmaktadır.
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler artık kendi işyerlerini açabilecek.
6645 sayılı kanun ile tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerden ve tehlike sınıfında yer almayan bazı meslek gruplarında çalışan kişiler için alınması zorunlu haline gelmiştir. Mesleki yeterlilik belgesi Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yetkilendirilmiştir.
Mesleki yeterlilik belgesi; metal, inşaat, otomotiv, elektrik/elektronik, enerji, ulaştırma, lojistik ve haberleşme, hazır giyim, deri gibi sektörlerdeki meslekleri icra edebilmek için zorunlu hale gelen bir tür sertifikadır. Bu sertifikanın MYK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Mesleki yeterlilik belgesinin alınabilmesi için doğru zamanda ilgili alanlara başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu noktada başvuracak olan bireylerin minimum 16 yaşında olması gerekmektedir. Bireyler 18 yaşının altında ise başvuru süreçlerinde velisinin yazılı iznini de ilgili alanlara iletmesi gerekmektedir.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Meslek lisesinden mezun olduktan sonra alınan meslek lisesi diploması ustalık belgesi yerine geçmez ve ustalık belgesi gibi gösterilemez. Ancak Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından eğitim almış ve sınav sonucunda başarılı olmuş kişiler ustalık belgesi alabilir.
Söz konusu ücretsiz sınav haklarının tamamını kullanıp belge almaya hak kazanamayan kişiler tekrar sınav ücreti ödeyerek sınavlara katılabilirler. 21. Sınavlara girmeden önce eğitim veriliyor mu? - Hayır, yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları adayları eğitime tabi tutmaksızın doğrudan sınavlara almaktadır.
Mesleki yeterlilik belgesi, meslekteki bilgisini, becerisini ispat edici belgeye sahip olacak kişiler, tehlikeli ve az tehlikeli meslek gruplarındaki kişiler için geçerlidir. Ayrıca emlak ve otomotiv sektörüne dair belge alma zorunluluğu da bulunmaktadır. Bu belgeyi almak için her zaman kuruma gidilmesi gerekmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri