Gastronomide çok bilgili olan kişiye gastronom denir, gastronomist ise gastronomi çalışmasında teori ve pratiği birleştiren kişidir.
Şef, genellikle belirli bir mutfağa odaklanan, yemek hazırlamanın tüm yönlerinde uzman, eğitimli, profesyonel bir aşçı ve esnaftır.
Gastronomi mezunları, gastronomi uzmanı olarak adlandırılırlar.
Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Ayrıca 60 gün zorunlu stajları bulunmaktadır.
3. Gastrofil: Eminim ki sinemaya düşkün anlamındaki 'sinefil' terimini duymuşsundur. İşte gastrofil de aynı düşkünlüğü gastronomiye karşı besleyene denir.
İlgili 39 soru bulundu
14) Nage. Elde edilen poşe sıvısına denir.
Mizanplas: Ön Hazırlık – Temel Yemek Planı
Fransızların bunu tanımlayan terimi ise mise and place; Türkçe karşılığı mutfakta her şeyin istenen zamanda istenen yerde olmasıdır.
Mutfakta veya restoranda yemek ve servis öncesi yapılan hazırlıklara mizanplas denilir.
Mutfakta blanch etmek terimi, pişecek olan bir ürünün genelde haşlanmış sebzelerin rengini canlı görüntüsünü kaybetmemesi için sıcak sudan çıkar çıkmaz buzlu bir suya konulmasıdır. Bu sayede ürün blanch edilmiş olur.
Fransız' cada “cours” (course ing.) “koşu” anlamına gelir.Türkçe mutfak terminolijisindeki anlamını “sıra/dize” olarak tabir etsekte uluslararası olarak değiştirilmeden course (kors) olarak kullanılır.
Rendelenmiş limon demektir.
Hazırlanan yemeklere ekşi tat vermek için kullanılır.
Jülyen, ismini birçok kesimde olduğu gibi bir Fransız kesim tekniğinden alır. Jülyen doğranmış sebzelere benzer şekilde kesilmiş, uzun ve ince et şeritlerinden oluşur. Hem hızlı hem de pişirmesi kolay, elinizin altında olması gereken kullanışlı bir dana but etidir.
Kulinoloji, mutfak sanatları ile gıda teknolojisi ve biliminin harmanlanmasıyla Research Chefs Association tarafından 1996 yılında hazırlanan bir programdır.
Grillardin:Chef rôtisseur e bağlı ızgara ve çevirmeleri yapar. görevlendirilen kahvaltı aşçısına verilen isimdir.
Paleolitik Diyet ; Türkiye'de daha çok Taş Devri Diyeti olarak bilinir. Bu diyette şeker, un ve nişastadan; bu tür besinleri içeren yiyeceklerden, hazır paketli ürünlerden uzak durulur. Sebzeler genellikle çiğ olarak tüketilir, pişirilmesi gerekenler ise buharda pişirilerek tüketilir. .
Gastronomi uzmanı dünya mutfak kültürü, sanat tarihi, yemek tarihi konularında her türlü yerli ve yabancı yazılı veya görsel yayınları takip eder, çıkan sonuçları değerlendirir, konu ile ilgili raporlar düzenler, ilgilileri bilgilendirir, istatistiki bilgiler elde ederek muhafaza eder.
Mutfak şefi olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden lisans derecesi ile mezun olma şartı bulunmaktadır.
Gastronomi mesleği son günlerde ülkemizde de sıkça rağbet görmeye başladı. Bu bölüm genellikle aşçılıkla karıştırılmaktadır ancak gastronomi 4 yıllık bir lisans bölümü iken aşçılık önlisans bölümüdür.
Antep, Afyon ve Hatay illeri Türkiye'nin gastronomi şehirleri olarak dünya genelinde tanınmaktadır.
Sous chef; mutfakla ilgili her şeyden sorumlu olduğu bilinen executive chefin asistanı olan kişiye verilen mesleki unvandır. Executife chefin sorumluluğundaki bazı görevlerde ona yardımcı olmakla yükümlüdür.
Demi kelimesi yarım/yarı, chef ise şef/usta anlamına gelmektedir. Yani pozisyonun dilimizdeki tam karşılığı, yarı-şef şeklinde açıklanabilir. Demi şef ne iş yapar sorusu cevaplanırken görev tanımı yapılmak istenirse, aşçıbaşına ve su şefine (sous-chef) karşı sorumlu olan kişidir şeklinde bir tanımlama yapılabilir.
Commis Şef, Komi, commi, comi, türlü türlüsünü görmek mümkün. Doğru yazılışı “commis” olan bu pozisyon mutfak hiyerarşisinde başlangıç seviyesi olup, commis 3, 2, 1 şeklinde ilerler. Mutfağın hazırlık işlerinden sorumlu olan commis şefler gerekli donanıma sahip olana kadar üst pozisyonların gözetimi altında çalışırlar.
Mutfaklarda sıkça kullanılan torşon, mutfak bezi olarak bilinmektedir. Mutfak temizliği hariç pek çok işte rahatlıkla kullanıldığından şeflerin en önemli yardımcıları olarak anılmaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri