Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede,
GASTRULASYON SAFHASI
vegetatif kutuptan veya yumurtanın herhangi bir yerinden içeriye doğru girinti yaparak, ilk bağırsak boşluğunun (arkenteron) meydana getirir. Bu safhadaki embriyoya gastrula denir. Gastrula genellikle blastula büyüklüğünde olur.
✔ Farklılaşma gastrula evresinde başlar. Gastruladan önceki embriyoların yapısındaki blastomerlerin her biri yeni bir insana dönüşebilme yeteneğine sahipken gastruladan itibaren hücrelerin her birinin yeni bir insanı oluşturma yeteneği yoktur.
Gebeliğin ilk 2 haftası olan bu dönemde segmentasyon sonucunda blastula oluşur. Morula oluşana kadar embriyo serbest haldedir. Blastulanın oluştuğu aşamada embriyo rahime gelerek endometriyuma tutunmaya başlar. 3-4 gün serbest halde bulunan embriyo, 1 haftalık olduğunda endometriyuma tutunmaya başlar.
Döllenme, zigot oluşumuna neden olur. Bir sonraki bölünme aşamasında mitotik hücre bölünmeleri, zigotu içi boş bir hücre topuna, yani bir blastulaya dönüştürür. Bu erken embriyonik form gastrulasyona uğrayarak, iki ya da üç tabakadan (germ tabakaları) oluşan bir gastrula oluşturur.
İlgili 44 soru bulundu
Gastrulasyon epiblastın yüzeyinde primitif çizginin oluşmasıyla başlar.
Gastrulasyon (Gastrulatio), Bilaminer embriyonik diskin trilaminer embriyonik disk haline dönüşmesi olayıdır. Gastrulasyon embriyonik diskin epiblast tabakası yüzeyinde primitif çizginin oluşumu ile başlar.
Blastula evresinden sonra, çokhücrelilerin hemen hepsinde görülen evredir. Bu evrede, ektoderm ve endoderm oluşur. Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir.
Segmentasyon evresinde hücre sayısı artarken hücrelerin büyüklükleri azalır ve evrenin sonunda duta benzeyen görünümde 16-64 hücreli morula isimli yapı oluşur. Morulanın oluşmasına kadar geçen süreç henüz yumurta kanalında gerçekleştiğinden embriyo anneden besin alamamaktadır.
4 haftada yani döllenmeden 7 gün sonra blastokist evresinde embriyo uterus duvarına tutunur.
Blastula oluşumundan kısa bir süre sonra, embriyonun alt kısmındaki hücreler blastula boşluğuna doğru hareket ederler. Böylece hücre tabakasının bir bölümü içeri doğru çökmeye başlar. Hücre göçü ile birlikte iki tabakalı embriyonun oluştuğu bu safhaya gastrulasyon, bu safhadaki embriyoya da gastrula denir.
Embriyonik gelişimin dört aşaması vardır: morula aşaması, blastula aşaması, gastrula aşaması ve neurula aşaması.
Embriyoların gelişimi, yumurtanın döllenme anından itibaren başlar. Döllenmiş yumurta, 24 saat içinde 2 hücreye, 48 saat içinde 4 hücreye, 72 saat içinde 8 hücreye bölünür. 96 saate kadar bölünmeye devam eden embriyo, morula adı verilen bir yapıya dönüşür. Morula, daha sonra blastosist adı verilen bir yapıya dönüşür.
Döllenmeden (fertilizasyon) 3-4 gün sonrasına kadar sürer. Ortalama bir blastula yaklaşık 32 hücreye (blastomer) sahiptir, bir tür hücreler yığınıdır.
Birinci embriyonik hafta sonunda epiblast ve hipoblast tabakaları, ikinci haftada ise epiblast hücrelerin oluşturduğu ilkel yarık ve kranial ucunda Hensen düğümü oluşur. Daha sonra ektoderm, mezoderm ve endodermden oluşan gastrulasyon dönemine girilir. Hensen düğümü hücreleri notokordu oluşturur.
TE hücreleri blastosöl boşluğuna sodyum iyonu ile birlikte blastosöl sıvı depolamaya başlar. Bu sıvı ile blastokist hacmi genişler. Blastokistin genişleme derecesi, hücre sayısı, iç hücre kitlesi ve ilkel trofoblast hücreleri ile uyum halinde beşinci ve altıncı günde en ileri seviyeye ulaşır.
Endoderm akciğerler, tiroit ve pankreasta doku üretir. Mezoderm, kalp kası, çizgili kas, düz kas, böbrekler içindeki dokular ve alyuvarların üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermis içinde dokular üretir ve beynin içindeki nöronların oluşumunda ve melanositlerde yardımcı olur.
Embriyonik gelişimin üçüncü haftasında gastrulasyon ile üç germ tabakasından ektoderm, mezoderm ve endoderm oluşmaktadır.
Farklılaşmamış bir hücre topluluğunun gelişim sırasında bir organa dönüşmesine organogenez denir. Dokuları oluşturan hücreler bu hücreler tarafından salgılanan ara madde ile çevrilidir. Hücreler arası maddenin kompozisyonu bir dokudan diğerine farklılık gösterir. Hücreler arası madde sıvı, yarı katı veya katı olabilir.
Bu dönüşüm embriyonik gelişimin üçüncü haftasında gerçekleşir. Gastrulasyonun başlangıcında epiblast tabakasının kaudal ucunda primitif çizgi meydana gelir.
Endoderm, gastrulasyon sırasında, hücrelerin aktif ve pasif olarak yer değiştirmesi sonucu oluşur.
Biyolojide segmentasyon, sperm çekirdeğinin yumurta çekirdeğiyle birleştikten sonra oluşan bölünme yeteneğine denmektedir. Yumurta çekirdeği sperm çekirdeğini dölledikten sonra zigot yüksek bölünme yeteneğine kavuşmaktadır. Bu duruma yarıklanma ya da segmentasyon denmektedir.
○ Çok hücrelilerde döllenen yumurtanın, yani zigotun, embriyoyu meydana getirmek için ardarda yaptığı mitoz bölünmelere segmentasyon denir. Omurgasız hayvanlarda yaygın olarak iki çeşit segmentasyon görülür. Bunlar spiral ve radial segmentasyon olup, her ikisinde de bölünme holoblastik tiptedir.
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Omurgalıların gelişimlerinde, mezodermin bir kısmından oluşan omurga, notokordanın yerini alır. Bütün omurgalılarda, notokorda, embriyonik gelişim sırasında kısa bir süre görülür. kaslar için bağlanma bölgesi oluşturur. Omurgalıların hayat dönemleri boyunca bulunması gereken üç temel özellikten birisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri