Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
Peltek okunan harflerde dilin en az dışarı çıkarıldığı harf budur. "ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur. "غ" (Ğayn) harfi, boğazın ağza yakın olan üst kısmından çıkar.
غ (Gayin): Boğaz evvelinden çıkarılır. Kalın, açık ve yumuşak okunur.
He sesi, boğazın göğüsle birleştiği noktadan çıkar. Ses yolu açıkken göğüsten gelip gırtlaktan çıkarılan "he" sesidir. Güzel he olarak da adlandırılır.
Sözlükte “bulutlanmak, bulut; gönlü sıkıntı kaplamak; susamak” gibi anlamlara gelen gaynın (çoğulu agyân, gaynât, guyûn) ebced hesabındaki değeri 1000'dir. Gayn, “ayn”dan noktalı olmasıyla ayrılır ve bundan dolayı “el-aynü'l-mu'ceme” adıyla da bilinir.
İlgili 40 soru bulundu
Kaf veya Gaf (ق), Arap alfabesinin yirmi birinci harfi. İbranice muadili Kuf harfidir.
Gef (ﮒ) Fars alfabesinin 26. harfidir. Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir. Bu harf ayrıca Osmanlı alfabesinde de kullanılıyordu ve Osmanlı alfabesinin de 26. harfiydi. Osmanlı Türkçesinde ﮒ harfi ayrıca Kêf-î fârisi olarak da adlandırılmıştır.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır.
Çünkü “dâd” “ض” (aksa'l-hafe) dilin en kenarı ile “lâm” ise (edna'l-hafe) alt kenardan çıkarılır. Lâm'ın mahreci, dilin iki kenarı ile birlikte dil ucuna varıncaya kadar olan üst damaktır. “Dâd” “ض” harfinde istitâle (sesin mahreçte akıp gitmesi) sıfatı vardır, mahreci uzundur ve “lâm” harfine kadar ses uzar.
- ﺍ Elif: Elif harfi boğazın en aşağı kısmından çıkarak okunur. - ه He: He harfi Elif harfi gibi boğazın aşağısından ve göğse bitişen yerden çıkarak okunur. - ح Ha: Ha harfi boğazın tam ortasında ve boğaz kaslarını hafifçe sıkmak suretiyle okunmaktadır.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
Dudak harfleri, b, v ve mim. Ön diş harfleri tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal. Dilin ortasındaki harfler, cim, lam, nun, ra, şın ve ye harfidir.
“Boğazın üç kısmı vardır: Dibinde ء ،ه ve ا; ortasında ع ve ح; üstünde de غ ve خ mahreçleri bulunur.”30 Böylece boğaz harfleri ona göre yedi olup ء ،ا ،ه ،ع ،ح ،غ ،خ şeklinde sıralanır.
Kısaca B harfi Türkçede de sıklıkla kullanılan Latin kökenli harflerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. B Harfi Nedir? B harfi kökeni Latin alfabesi olan harflerden biridir. Türkçe dilinde çok sık kullanılan bir harf olma özelliği barındırmaktadır.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir. Kalın harfler dışında kalan tüm harfler ince harf konumundadır.
Sure ismini ilk ayetin başındaki Kaf harfinden alır. Sure mistik tefsirlerde Kafdağı ile bağlantılanır. Kaf rivayetlere göre Dünyayı çevreleyen yeşil zümrütten bir dağın adıdır ve sureye başlarken Allah bu dağın adına ve Kur'an üzerine yemin etmektedir.
"Dat" harfini çıkarmakta zorlanan birisi bu harf yerine "dal" harfini okuyabilir. Mesela veleddallin şeklinde okuyabilir. Namazda yapılan bazı hataların namazı bozmadığını ifade edelim. Özellikle birbirne benzeyen harfleri karıştırmak namazı bozmaz.
d) Dilin sol veya sağ yahut her iki yanı ile, adras denilen üst azı dişlerin iç kısmı: Buradan ض harfi çıkar. e) Dilin iki kenarı ile birlikte dilin ucu da dahil oılmak üzere üst damak bölgesinden ل harfi çıkar.
Cim harfinin sesi, dilin, üst dişlerin az gerisinde damağa değdirilmesiyle çıkarılır, ince bir sestir. Türkçedeki "ce" sesi gibi olmayıp biraz daha "j" sesine yakındır.
Bunlar "ث ذ ظ" harfleridir. Bu harfler okunurken dil ucunun üst yüzeyi üst ön dişlerin ucuna değdirilerek çıkarılır. "ث ذ" harfleri ince, "ظ" harfi ise kalın okunur. Bu harfleri peltek okumamak hata olduğu gibi "ذ" (zal) harfini kalın, "ظ" (za) harfini ise ince okumak yanlıştır.
Kef sesi, dil ortası ile yumuşak damaktan çıkarılır. Türkçedeki "ke" sesi gibidir fakat biraz daha keskindir.
ذ sesi dişler hafifçe sıkılarak çıkarılır. Peltek D sesidir (Ď). Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir. Aslında Peltek Z sesi ile aynıdır.
Osmanlıca bilenler Kuran-ı Kerim'i anlayarak okuyabiliyor mu? Anlayamazlar. Bunun için Klasik Arapça bilmek gerekmektedir.
Nef, sağır kef,kêf-î Türkî,,kêf-î nûni ya da nazal n (ڭ), Osmanlı alfabesinin 28. harfidir. Arap alfabesinin orijinalinde bulunmayıp sonradan eklenmiştir. Bu harf ayrıca Uygur alfabesinin 19. harfidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri