Genel bir açıklama yapmak gerekirse; gaz dedektörü, gaz kaçaklarını hemen algılayan ve tehlikelere karşın güvenlik oluşturan cihazdır. Herhangi bir şekilde yanıcı gazlarda meydana gelen kaçağı algılayarak patlamalara ve yangınlara engel olmak için yardımcı olur.
Gaz kaçak alarm cihazından kumanda alır. Böylece herhangi bir kaçak durumunda gazı otomatik keser.
Gaz Dedektörü Neden Öter? Her gazın patlama limit değeri farklı olduğu için her gaz türüne göre ayrı üretilen gaz dedektörleri, bulundukları ortamdaki gazların ortam için tespit edilip limit değerinin aşılması durumunda ötmektedir.
Ortamda LPG(tüp) kullanıyorsanız, cihaz yere yakın montaj edilmelidir ve cihazın yerden yüksekliği 10 cm'yi geçmemelidir. Bunun nedeni LPG'nin havadan ağır olmasıdır. Ortamda doğalgaz kullanıyorsanız, cihaz tavana yakın montaj edilmelidir ve cihazın tavandan uzaklığı 10 cm'yi geçmemelidir.
Gaz dedektörleri; petro kimya tesisleri, boya ve parlayıcı madde üretim tesisleri, ilaç endüstrisi, gaz dolum tesisleri vb. alanlarda kullanılmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Hedef Gazın Yoğunluğu
Havadan hafif gazların (ör. Metan ve Hidrojen) algılanması için dedektörler tercihen kaçak noktasına yakın yüksek bir noktaya monte edilmelidir. Üstü kapalı yerlerde genelde tavan tercih edilmekle beraber üstü açık yerlerde tercihen toplama hunisiyle donatılmaktadır.
Gaz kontrol cihazı / gaz dedektörü modellerimiz, metan, oksijen, hidrojen sülfür, karbonmonoksit vb. gibi gazları tespit edebilir. Gaz kontrol cihazı / gaz dedektörü, gaz tehlikesi olan ortamlarda bulunan kişiler için etkileyici bir koruma sağlar.
Gaz alarm dedektörü üç çeşit gazı algılamaktadır. LPG, doğalgaz ve karbon monoksiti algılayarak bu üç gazdan herhangi birinde yaşanan ani artışı derhal bildirir. Alarmlar, gaz düzeyinin yükselmesi ile birlikte algılanarak devreye girer ve durumdan haberdar olmanızı sağlar.
Bu durumda cihazınızın bulunduğu odayı havalandırarak cihazın alarm vermesini durdurabilirsiniz. Gaz alarm cihazının içindeki sensörlerin yanıcı gazlara duyarlı olduğunu söylemiştik. Bu sensörlerin kullanım ömrü yaklaşık 3-4 yıl olup bu süre dolduğunda gaz alarm cihazınızın değişmesi gerekmektedir.
Gaz Alarm Cihazı Sıkça Sorulan Sorular
%8 indirimle Sismik Gasis-M Gaz Alarm Cihazı 270 TL'ye, %21 indirimle Safegas Sg-01 Gaz Alarm Cihazı 217 TL'ye, %5 indirimle İTEK Itek Nys Model Gaz Alarm Cihazı 234 TL'ye, %13 indirimle Cata CT-9450 Kablolu Gaz Alarmı Cihazı 403 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Gaz alarmı öttüğünde ilk olarak dairenin doğal gazının kesilmesi gerekmektedir. Sonrasında ise ortamın havalandırılması önceliklidir. Bir sonraki aşamada gaz kaçağına neden olabilecek ocak ya da fırın gibi aletlerin kontrol edilmesi gerekir.
Aslında kokusuz bir gaz olan doğalgaz, doğalgaz kaçağı olması durumunda kolayca anlaşılabilmesi için çürük sarımsak kokusuyla kokulandırmıştır. Benzer bir koku duyduğunuzda; Kapı ve pencereyi açıp, ortamı havalandırınız. Ana vanayı kapatınız.
Gaz alarm cihazı turuncu ışık ve sarı ışık alarm cihazı veya selenoid vana bağlantısında arıza olduğu anlamına gelir. Bu sorunlar giderildikten sonra gaz alarm cihazında yeşil ışık yanmalıdır.
Doğal gaz alarmının ötmesine sebep olan gaz birikintisi yok edildiği takdirde doğal gaz alarmı susacaktır. Kapı ve pencereler açılıp ortam havalandırıldığında doğal gaz alarmı kısa bir süre sonra susar.
Alarm cihazlarında gaz kaçağı olduğu şu şekilde anlaşılır:. Normalde yeşil olan ışık turuncuya geçer, gaz kaçağı artınca kırmızı ışık yanar ve aynı anda bir sesli alarm verir.
Doğalgaz havalandırma menfezi kapatılırsa ya da takılmazsa olası gaz kaçağı durumlarında gazın dağılması engellenir. Bundan dolayı bu ürünleri kapatmak oldukça yanlıştır. Gaz kaçağı zehirlenme gibi ciddi durumlara yol açabilir.
Alarm sistemi nasıl susturulur
Alarmın sirenine uzanıp üzerindeki kapağı çıkarmanız lazım bunu da bir tornavida yardımı ile yapabilirsiniz vidası varsa vidayı çıkarın ve kapağı açın alarmın sirendeki akü başının kırmızı ve siyah kablosu bulunmaktadır herhangi birini çıkarmanız yeterli alarmı sustuğunu göreceksiniz.
Sıkça sorulan '' duman dedektörü sigaraya öter mi ? '' sorusunun cevabı . Duman dedektörünün algılayıcı yapısı gereği yangının oluşturan dumana karşı hassas olmasına rağmen tütün dumanı algılaması için duman altı diye tabir edilen ortam oluşmadan algılama yapamayacaktır.
“Duman dedektörü nasıl kapatılır?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Dedektörün bağlı olduğu alarm sisteminin panelinden şifre girerek dedektörün kapatılması sağlanabilir. Bu sayede yanlış verilen alarm iptal edilir ve sistem olması gerektiği gibi çalışmaya devam eder.
Sensör zehirlendiğinde yanıcı gaza maruz kaldığında hiç bir tepki vermez. Bu durumda ortamdaki gaz varlığı tehlikeli seviyeye ulaştığı halde dedektör kendisinden beklenen uyarıları yapamaz, ortam güvenliymiş gibi çaışmayı sürdürür ve tedbir alınmamasına neden olur.
Gaz sensörü çalışma prensibi ortamdaki gazın sensörde bulunan elektrokimyasalla tepkimeye girmesine dayanır. Elektrotlarda tepkime meydana geldiğinde elektron akımı meydana gelir. Ortamda bulunan gaz miktarının artmasıyla daha fazla elektron serbest kalarak daha yüksek akım oluşturur.
Gaz, duman gibi tehlikeli unsurları kısa zaman içinde saptar ve uyarı verir. Yani alarm ötmeye başlar ve yangın tehlikesine karşı kişiyi uyarır. Dumanın yoğunluğuna göre harekete geçen bu sistemler, yaşanacak olası kazaların önüne geçer. Hem mal hem de can güvenliğini korur.
Özel olarak Gaz dedektörlerinin kalibrasyonu ile ilgili hükümler TS EN 60079-29-2 standardında bildirilmiş olup, en az yılda bir kere tekrarlanması istenmektedir.
Gaz dedektörü, belirli bir bölgedeki gazların varlığını bir emniyet sisteminin parçası olarak tespit eden donanımlar arasında yer alır.
Gaz kaçak dedektörleri, sızıntılara erken müdahale ederek bu riski en aza indirmek için kullanılan araçlardır. Bu cihazlar, sızıntının olduğu yerleri tespit ederek alarm verip kullanıcıyı uyarır. Bu sayede, potansiyel bir gaz kaçağı durumunda, kullanıcı hızla müdahale edebilir. Böylelikle ciddi tehlikeler önlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri