Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı ve takım arkadaşları için artık ikinci aşama başladı. Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek. Her şey yolunda giderse, Dragon kapsülü yarın öğlen saatlerinde Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlenecek.
Gerçekleştirdiği uzay yolculuğuyla "ilk Türk astronot" ünvanını da alan Gezeravcı, 14 gün boyunca ISS'de 13 farklı bilimsel deney üzerinde çalışacak.
Uzayda 1 saat, Dünya'da 7 yıl" ifadesi bir mit olarak kabul edilmektedir ve gerçek bilimsel gerçeklikleri yansıtmamaktadır. Zamanın algılanışı, görelilik kuramı çerçevesinde ele alındığında, bir nesnenin hızı ve yerçekimi etkisiyle zamanın akışında gözlemlenebilecek değişiklikler olabilir.
Uzay aracıyla Dünya'ya dönme süreci ortalama 4 ile 12 saat arasında değişkenlik gösterebiliyor.
Dünya'dan Rus yapımı Soyuz roketiyle fırlatılan Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı, istasyona yaklaşık 6 saat sonra varır.
İlgili 18 soru bulundu
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda Uyumak Zordur
Uzay istasyonu dünya çevresinde yaklaşık 90 dakikada bir tur attığı için astronotlar günde 15 kez güneşin doğuşunu ve batışını izler. Astronotların uykusu dünyaya göre düzenlenir ve dünyada akşam saat 9.30 olunca astronotlar uyur ve sekiz saat sonra zil sesiyle uyanır.
Bu nedenle nerede bittiğini söylemek hayli zor. Fédération Aéronautique Internationale (FAI) tarafından yapılan tanımlamaya göre ise uzayın deniz seviyesinden itibaren yaklaşık 100 kilometre yüksekte başladığı kabul ediliyor.
Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Astronotlar uzayda 14 gün geçirecek. Uzay yolculuğu yaklaşık 1,5 gün sürecek.
G14'e göre maaş alan bir astronot, tecrübesine göre yılda 95 bin 973 - 124 bin 764 dolar arası kazanıyor. G14'e mensup bir astronot ayda 10 bin 397 dolar maaş alabiliyor. NASA'da yönetici pozisyonunda olan astronotlar ise G15 tablosuna göre yılda 146 bin 767 dolara kazar maaş alabiliyor.
Buna göre, uzayda Dünya'dan daha yüksek bir hızda hareket eden ve daha düşük bir yerçekimi kuvvetine maruz kalan bir astronotun saati, Dünya'daki bir insanın saatinden daha yavaş işler. Bu da, astronotun Dünya'ya döndüğünde, Dünya'daki insanlardan daha az yaşlanmış olacağı anlamına gelir.
Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir). Metrenin uzunluğu bu sabitten ve uluslararası zaman standardından hesaplanmıştır.
NASA, şimdiye kadar uzay görevlerinde 21 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.
Alper Gezeravcı (d. 2 Aralık 1979; Silifke, Mersin), Türk Hava Kuvvetleri'nde askerî pilot, Türkiye Uzay Ajansı yönetim kurulu üyesi, uzaya çıkan ilk Türk astronot ve uzaya giden 610. insan.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin, Milli Uzay Programı ile bir ilkin daha gerçekleştirileceğini belirterek, “İlk kez bir Türk vatandaşımız Uzay Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere uzay yolculuğuna çıkıyor. Gelecekte yerli uzay aracımızla insansız ay misyonunu da gerçekleştireceğiz.” dedi.
2 Ekim 1991 tarihinde uzaya gönderilen bir de Türk kozmonot var. Adı Toktar Ebubekirov (Aubakirov). Uzayda 8 gün kalmış.
Anomali yılı: Anomali yılı, Dünya'nın Güneş'e en yakın olduğu konumdan (perihelion) art arda iki geçişi arasındaki zamandır. Bir anomali yılı 365 gün 6 saat 13 dakika ve 53 saniyedir. Ay yılı: Ay yılı, Ay'ın 12 evresine göre hesaplanır ve 354 gün, 8 saat uzunluğundadır.
Ve kimse bu zamanı bana geri vermeyecek." dedi. Rus kozmonot Oleg Kononenko, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) geçirdiği 878 gün ile en uzun süre uzayda kalma rekorunu kırdı.
Uzayda vakum ortamı, yüksek enerjili radyasyon, oksijensiz ortam, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklar gibi farklı zorlayıcı koşullar olsa da bu durumun temel nedeni boğulma. Uzay kıyafeti olmayan bir insan uzayda ancak 15 saniye hayatta kalabilir.
İki gezegen arasındaki mesafenin ortalama 225 milyon km olduğunu söyleyebiliriz; ancak bu mesafe değişkendir. Çünkü Dünya'nın ve Mars'ın yörüngeleri dairesel değil, eliptiktir ve aralarındaki uzaklık, iki gezegenin Güneş etrafındaki tam bir turunu tamamlama süreleri farklı olduğu için sürekli değişmektedir.
Uzay Tamamen Sessiz Değildir
Sizlerin de bildiği gibi ses dalgalar halinde yayılır ve sesin yayılması için bir ortama ihtiyacı vardır. Dünya'nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur. Radyo dalgaları ise bu durumdan etkilenmez.
Hâlihazırda dünya dışında basit bakteri formunda yaşam olabileceği yönünde hipotezler bulunmakla birlikte, günümüze kadar gözlemlenebilen herhangi bir dünya dışı yaşam bulunmamaktadır. Dünya dışı yaşamın varlığı hakkında araştırmalar yapan bilim dalına astrobiyoloji denir.
Türkiye'de Türk Dil Kurumu tarafından 2005 yılında "Astronot" sözcüğü için Türkçe karşılık olarak "gökmen" ve "uçman" sözcükleri önerilmiştir. 2021 yılında ise Türkiye Uzay Ajansı başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım Özbekçede "astronot, uçurcu" anlamında bulunan Arapça-Farsça kökenli "fezagir" sözcüğünün kullanılmasını ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri