Gaz sancısı çeken yenidoğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.
Günlük diyette lif yönünde zengin elma, armut, kuru erik püresi, bezelye gibi gıdalara ağırlık verilmesi kabızlığın giderilmesinde yararlıdır. Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi tetikleyerek dışkılamayı kolaylaştırır.
Çünkü anne sütü, anne tarafından bebeğe özel olarak üretilir, sindirimi çok kolaydır ve çok büyük oranda emilir. Dolayısıyla dışkılama seyrektir.
Kabızlık belirtileri nelerdir? Kabızlığın en önemli belirtisi, kakanın sert, kuru veya ufalanan yapıda olmasıdır. Bebeklerde kabızlığın diğer belirtileri şunlardır: Bebeğiniz ağlıyorsa ve kaka yapmadan önce rahatsız görünüyorsa (Bebekler kaka yaparken biraz zorlama normaldir; bu genellikle kabızlık anlamına gelmez.)
Normal olarak bazı bebekler günde 6-7 kez kaka yapabildikleri gibi 4-5 günde bir kez de yapabilirler. Eğer bebek; zorlanmadan, yumuşak kıvamda kaka yapıyorsa, beslenmesi ve kilo alması uygunsa, karnında şişkinlik olmuyorsa 5 gün bile kaka yapmaması kabızlık olarak değerlendirilmez.
İlgili 35 soru bulundu
9- Bebekler bir günde kaç kez kaka yapar? Gastrokolik refleksten dolayı günde 8-10 kez ya da kasların koordine olmaması ve sfinkterin gevşeyememesi nedeniyle haftada 2 kez yapabilir.
Yalancı kabızlıkta medikal tedaviye gereksinim yoktur. Bazen aile kolik ağrılardan yakınabilir. Bu durumda karın masajı ve çocuğun bacaklarını bisiklet sürer gibi hareket ettir- mek işe yarayabilir.
Kabız olan çocuğa lifli gıdalar verilmeli, yemeklere zeytinyağı katılmalıdır.
Tahıllardan özellikle yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.
Bebeğin karın bölgesinde sertlik, kaka yaparken ağlama, kokulu dışkı, kuru, sert ve topaklanmış dışkılama halinde kabızlıktan söz edilebilir. Kabız bebek huzursuz, iştahsız ve mutsuzdur.
Bebeklere ne zaman zeytinyağı verilmelidir? Uzmanların tavsiyelerine göre bebeklere anne sütünün yeterli gelmediği ve artık ek gıdaya geçildiği 6. aydan itibaren natürel sızma zeytinyağı verilebilir. İlk 12 ay içerisinde anne sütü yetersiz gelmeye başlıyor ve destekçi besinlere geçiş süreci ortaya çıkıyor.
Daha fazla sıvı almasını sağlayarak ya da bebeğe lifli gıdalar vererek kabızlığını büyük ölçüde engelleyebilirsiniz. Eğer bebeğinizi sırt üstü yatırıp bacaklarıyla dairesel hareket yaptırırsanız bu hareket bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırır ve kakasını daha kolay bir şekilde yapabilir.
Bebeğiniz bu dönem günde 4-5 kez kaka yapabilir. Anne sütü ile beslendikleri için sulu ve sık kaka yapabilirler.
Ek gıdaya geçiş, tuvalet eğitimi süreci, stres, çocuğun kreşe veya okula başlaması gibi nedenler çocuklarda kabızlığa neden olabilir. İlaç tedavisi, düzgün tuvalet alışkanlığı, bol su tüketilmesi ve lif bakımından zengin beslenilmesi çocuklarda kabızlığın tedavisinde etkilidir.
1,5-6 Ay Arası Bebekler: Bebeklerin bağırsakları bu dönemde daha hızlı bir şekilde çalışmaya başlar. Emilim ve sindirim hızının yükselmesi dışkılama sıklığının da azalmasına neden olur.
Sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin haftada bir kaka yapmasının normal olduğu gibi günde 5-6 kez kaka yapmalarıda normaldir. Bu bebeklerin dışkıları genellikle sarı renklidir.
Yani ilk 6 ay bebeğiniz tüm beslenme ihtiyacını anne sütü ile karşılar. 6. ayını dolduran bebeğinize ise ek gıda vermeye başlayabilirsiniz. Ek gıdaya geçen 6 aylık bebeğiniz zeytinyağı tüketebilir.
Persentil tablosu temel alınarak denilebilir ki 2 aylık erkek bebeğin: Kilosunun: Ortalama 5,4 kg olması beklenir. 4 kg'dan (alt sınır) az ve 7 kg'dan (üst sınır) fazla kiloda olan bebeklerin gelişim durumlarının, diğer gelişim değerlerine (boy-baş çevresi) de bakılarak tespit edilmesi gerekir.
Normal doğum ağırlığına sahip olan üç aylık bebeklerde ortalama vücut ağırlığı (%50) kızlar için 5,8 kg, erkekler için 6,4 kg.dır. Bununla birlikte, bebeğiniz 3 aylık olduğunda ortalama kilosunu belirleyen önemli faktörlerden biri doğum ağırlığıdır. Yaşamın ilk 6 ayında bebekler aylık 600-900 gr kilo alırlar.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Kaka düzeni her bebekte aynı değildir. İlk 6 ay bir bebek 7-10 gün süreyle kaka yapmayabilir. Bu süreçte normal yumuşak kıvamda kaka yapan bebekte bir sağlık sorunu yok demektir. Bazı bebekler ise günde 4-5 kez kaka yapabilir.
Kabızlık Sorununa Karşı Etkili: Bebekler sıklıkla kabızlık sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Bebek irmiği lif içeriğiyle kabızlık sorunlarına karşı etkilidir. Bunun yanı sıra bebeğinizin sindirim sistemini düzenleme noktasında da yardımcıdır.
Hem anne hem de bebekler için büyük bir kabus olan pişik için, ilgili bölgeye zeytinyağı uygulayabilirsiniz. Zeytinyağını bebeğinizin kalçalarına ve genital bölgesine hafifçe uygulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri