Kekiğin yaygın olarak bilinen en faydalı işlevlerinden biri sindirime yardımcı olmasıdır. İçerdiği fenollerle bağırsak spazmlarını sakinleştiren kekik, hazımsızlığa, şişkinliğe, gaz sancılarına da iyi gelir.
Kekik Çayı: Sürekli olarak gaz sancısı yaşıyorsanız kekik çayı tam da size göre olan bir bitkisel çaydır. Kekik çayı midede ki tüm şişkinliği ve gazı anında götürür. Kişinin gaz sancısı gibi şikayetleri yaşamasını önler. Kekik çayı son derecede faydalı olan bir çaydır.
Sindirim Sistemini Destekler ve Bağırsak Sağlığını Korur
Düzenli tüketim halinde kişi tükettiği gıdaları daha kolay sindirir, hazımsızlık ve gaz birikimi sorunu hafifler. Kekiğin bir diğer özelliği de vücutta ortaya çıkabilecek olan spazmları hafifletmesidir. Dolayısıyla bağırsak kramplarına karşı da oldukça etkilidir.
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Baharatlı Yemekler: Özellikle acı biber, kekik gibi yoğun ve yakıcı baharatlar gaz oluşumuna sebep olabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Fiziksel egzersiz yapmak gazın bağırsaklarda hareketini sağlayarak çıkışına destek olabilir. Özellikle yoga pozisyonları rahatlamaya yardımcı olabilir. Fiziksel egzersiz ile birlikte yapılan karın masajı da gaz çıkışında etkili olabilen bir yöntemdir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Zencefil, mide bulantısı, hazımsızlık, gaz sıkışması ve mide nezlesine iyi gelir. Papatya çayı, rahatlatıcı etkisinin yanı sıra yatıştırıcı özelliğiyle gaz krampları engeller, iltihap giderici bir katkı sağlar. Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
Yemeklerinize hazmı kolaylaştıran, gaz giderici özelliğe sahip kekik, kimyon, kişniş, tarhun, kakule, rezene, zencefil, zerdeçal, tarçın ekleyebilirsiniz.
Sinirleri Yatıştırabilir. Kekik çayı faydaları sıralanırken göz ardı edilmemesi gereken özelliklerden biri de bu bitkinin sinir sistemi üzerindeki etkileridir. Karvakrol bileşiği nörolojik olarak sakinleştirici etki yaratır. Özellikle yatmadan önce içeceğiniz bir fincan kekik çayı rahatlama sağlar.
Kekik çayı; antiviral ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde soğuk algınlığına, gribe, öksürüğe, sindirim problemlerine, uykusuzluğa, adet kramplarına iyi gelmekle birlikte bağışıklığı güçlendirip kilo kaybına da destek olur.
Gaz Sancısı: Gaz sancısı, bağırsaklardaki gazın hareket etmeye çalışırken neden olduğu kramp tarzındaki ağrılardır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinde hissedilir, ancak bazen sırt veya bel bölgesine de yayılabilir. Gaz sancıları şiddetli veya hafif olabilir ve genellikle gazın hareketi sonucu ortaya çıkar.
İbrahim Saraçoğlu tarafından tavsiye edilen ebegümeci kürünü yapmak için yapmanız gereken tek şey 15 gün boyunca günde bir kere olacak şekilde bir tatlı kaşığı iri taneli ebegümeci bitkisini bir bardak su yardımı ile yutmak. Ebegümeci kürü dışında gaz sıkışmasına iyi gelen İbrahim Saraçoğlu kürü de bulunur.
Mide gazına ne iyi gelir İbrahim Saraçoğlu önerisi nedir diyorsanız yanıtı zencefil olacaktır.
Gaz sıkışması karın ağrılarıyla başlayıp, sırta kadar vurabilmektedir. En doğru olanı gaz sıkışması ağrıları yaşandığında en yakın sağlık merkezine başvurmaktır. Gaz sıkışmasının ağrısı bel ve kasıklara da vurabilmektedir. Gaz, ağrıya, rahatsızlığa ve utanmaya neden olabilir ancak ciddi bir sorun değildir.
Gaz sancısı teşhisi koyulurken doktorun bu sancıya neyin neden olduğunu tespit etmesi gerekir. Bu nedenle doktor hastanın tıbbi geçmişine ve diyet alışkanlıklarına bakar. Ayrıca fiziki muayene de yapar. Fiziki muayene esnasında doktor herhangi bir hassasiyetin ve herhangi bir anormalliğin olup olmadığına bakar.
Bol su içmek sindirimi kolaylaştırır. Ayrıca bol su içtiğinizde daha sık tuvalete gitmeniz gerekir. Bu da gazın kolaylıkla çıkmasına yardımcı olur. Yürüyüşe Çıkın: Hafif tempolu bir yürüyüş, bağırsakta sıkışan ve rahatsızlık veren gazın kolayca vücuttan atılmasına yardımcı olur.
1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
GASMED, yarı saydam, grimsi renkte viskoz çözelti içeren açık sarı sarımsı renkli oval yumuşak kapsüller şeklindedir. Her kutuda 20 veya 40 yumuşak kapsül vardır. GASMED etkin madde olarak 140 mg simetikon içerir. GASMED sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrıyı dindirmek için kullanılan bir gaz gidericidir.
Gaz sıkışmasında belirtiler genel olarak aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkar. Karın bölgesinde yoğun ve keskin bir bıçak saplanma hissi yaşanabilir. Bu belirtiye ek olarak midede şişkinlik ve sertlik görülebilir. Gaz vücuttan çıkmaya çalıştığı için geğirme fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri