Gaz sancısından muzdarip olan bebeğin, karın bölgesine ve sırtına yağ ile masaj yapmak, karnına ve sırtına ılık bez koymak bebekte gaz çıkarımını kolaylaştırmaktadır. Bebeği hafif hafif sallamak, kucakta sırtını sıvazlayarak gezdirmenin gaz çıkarmada etkili olduğu bilinmektedir.
Sol elinizle göbek deliğinin altından saat yönünde göbeğinin üzerine doğru ovarken, diğer elinizle tam tersi olarak göbeğin üzerinden saat yönünde göbek deliğinin altına doğru dairesel hareketlerle ovuyoruz. Bu hareket aynen ayın dünya yörüngesinde dolaşmasına benzetilir.
Karın masajı yapmak: Hafifçe dairesel hareketlerle karın bölgesine masaj yapmak, gazın hareket etmesine yardımcı olabilir. Egzersiz yapın: Hafif egzersizler, gazın bağırsaklardan daha hızlı geçmesine yardımcı olabilir.
Masaj nasıl yapılır; Beslenmeden 0,5-1 saat sonra bebeğinizi sırt üstü yatırın elinizi zeytin yağı veya bir bebek yağı ile yağlayın. Karnın sağ alt bölgesinden başlayarak sırayla yukarı, sağ ve aşağıya doğru saat yönünde dairevi ve ritmik hareketlerle yumuşakça karına bastırın.
Bağırsakta bulunan bu gaz yemeklerin sindirimi sonucu, yemek yerken tüketilen havadan ya da tükürük yutarken oluşabilir. Dik oturma pozisyonunda yutulan hava dışarı çıkma eğiliminde olsa da uzanma ya da eğik durma gibi durumlarda midede sıkışarak rahatsızlık verir.
İlgili 32 soru bulundu
Bunlar; Zencefil tüketimi, kimyon tüketimi, sirke tüketimi, tarçın ve karbonat gibi doğal yöntemlerin yanı sıra sıcak su torbası uygulayarak da gaz sıkışması ve sancılara fayda sağlayabilirsiniz. Vücutta alerji durumlarının yaşanmaması için kişiler öncelikle uzman doktora görünmelidir.
Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır.
Nane çayı, midedeki gurultuyu ortadan kaldırır ve sancıdan kurtulmaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan mentol sayesinde de sindirim sistemini rahatlatır. Kimyonun tohumunu çiğnendiğinde vücutta biriken gaz daha kolay atılabilir. Bal kabağını tüketmek, gaz birikmesine engel olabilir ve sindirimi rahatlatabilir.
Karnın üstünde sola doğru devam edin ve karnın sol yanından aşağı kasık bölgesine doğru inin. Saat yönünde sağ kasıktan başlayıp sol kasığa inen ters bir U çizmiş olacaksınız. Bunu günde en az 3 dakika, mümkün 3 kere üçer dakika şeklinde yapmanız bağırsak hareketlerini destekleyecek ve kabızlığı azaltacaktır.
Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirmektedir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Gaz sıkışmasının çözümü için egzersizler
Bu kapsamda gaz sancısı üzerinde etkili olabilecek başlıca iki hareket bulunmaktadır. Bunlardan ilki yere dümdüz bir şekilde sırt üstü yattıktan sonra mekik çekmektir. Diğeri ise aynı pozisyonda bacakları dizden kırmak ve karın hizasına doğru çekmektir.
Bağırsak yapısındaki bozulma gaz sıkışmasının nedenidir. Bağırsak fıtıkları, kabızlık, kolon kanseri, peptik ülser de gaz sıkışmasının nedenleri arasındadır. Ayrıca pankreasın iltihaplandığı 'pankreatit' durumunda da gaz sıkışması görülebilir.
Gaz sancılarına ve karın ağrılarına sıcak su torbası koymak, ağrıların dinmesine yardımcıdır. Sancı olan bölgeye sıcak su torbası koyup 5 dakika bekletmek ağrının hafiflemesini sağlar. Sıcak bitki çayları da sindirimin rahatlamasına ve gaz sancılarının giderilmesine yardımcı olur.
Sağ avuç içiyle bütün karına saat yönünde daireler çizilir. Birkaç daire çizdikten sonra sol el de masaja dahil edilir. Masaj bir elin diğerini takibiyle gerçekleştirilir.
Tam tahıllar, meyve ve sebzeler, yulaf ezmesi ve keten tohumu gibi besinler sindirim sistemi çalışmasını düzenleyerek şişkinliği önleyebilir. Bazı baharatlar da mide şişkinliğini hafifletmede etkili olabilir. Zencefil, nane yaprağı, rezene tohumu ve kimyon gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltarak rahatlama sağlayabilir.
Bebeğin bacaklarıyla dairesel hareketler yapın. Bu sayede dışkının bağırsak boyunca hareket etmeye yardımcı olabilirsiniz. Bebek masajı yapın. Göbek deliğinden başlayarak karnın dışarısına doğru, saat yönünde ve saat yönünün tersine karna masaj yapılması bebek masajıdır.
Gaz Sancısı: Gaz sancısı, bağırsaklardaki gazın hareket etmeye çalışırken neden olduğu kramp tarzındaki ağrılardır. Bu ağrılar genellikle karın bölgesinde hissedilir, ancak bazen sırt veya bel bölgesine de yayılabilir. Gaz sancıları şiddetli veya hafif olabilir ve genellikle gazın hareketi sonucu ortaya çıkar.
1- Soda: Maden suyu, içerdiği minerallerle mide asidini dengeleyerek mide yanmasına ve şişkinliğine iyi gelmektedir. Maden suyu, çok fazla yemek yemekten kaynaklı ortaya çıkan mide şişkinliğini hafifleterek hazmı kolaylaştırmaktadır.
Gaz veya gaz sancısının belirtileri hemen hemen bütün bireylerde aynıdır. Geğirme, gaz çıkarma, karında meydana gelen ağrı ve kramplar, yine karında oluşan şişkinlik, dolgunluk ve basınç hissiyatı, karnın fiziksel olarak normalden daha büyük olması en belirgin belirtilerdendir.
Nane çayı mide gazına en etkili çözümdür. Sindirim sistemine doğrudan etki eden nane çayının yanı sıra anason çayı da mide gazını hafifletir. Ayrıca rezene ve papatya çayı da mideye çok iyi gelir. Sağlığa pek çok yararı olduğu bilinen zencefil mide gazına en iyi gelen bitkiler arasında yer alır.
Papatya, yatıştırıcı özelliğiyle bilinir. Papatya çayı ise dışkılamayı kolaylaştırarak gaz sıkışması sorununu çözer. Nane, tarçın, kakule, anason çayları da sindirim sistemini iyileştirerek hem mide hem de bağırsakta meydana gelen gaz sıkışmasını ortadan kaldırır.
Gaz sıkışmasında belirtiler genel olarak aniden ve şiddetli olarak ortaya çıkar. Karın bölgesinde yoğun ve keskin bir bıçak saplanma hissi yaşanabilir. Bu belirtiye ek olarak midede şişkinlik ve sertlik görülebilir. Gaz vücuttan çıkmaya çalıştığı için geğirme fazla olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri