Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır. İyi bir termal dayanıklığa sahiptir, sıcaklık farklılıklarına dayanabilmektedir. Temperlenme işleminden geçen cam 300°C ısıl şoka dayanabilirken, temperlenmemiş cam yaklaşık 40°C ısıl şoka uğradığı zaman kırılabilmektedir.
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
Temperli cam söylediğimiz gibi kırılmaz değildir. Göreceli olarak daha dayanıklıdır ve güvenlidir. Bu cam çeşitli sebeplerle kırılabilir. Bu sebeplerden en çok karşılaşılanı mevsim değişiklikleridir.
Temperli camlar eşit kalınlığa sahip diğer normal camlara göre en az 5 kat saha sağlamdır. Bu nedenle kırılma olasılığı çok düşüktür.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır. Ofislerde ofis bölme sistemleri kullanılan yerlerde en sağlam sistem temperli camdır.
İlgili 18 soru bulundu
Temperli cam, bir tür güvenlik camı'dır. Orijinal camın, mukavemetini arttırmak için termal olarak işlenir, bu da çoğu uygulama için sıklıkla ihtiyaç duyulan daha güçlü ve daha güvenli bir cam formunu oluşturur.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar.
Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir. Dolayısıyla bu sayede bu tarz camların güvenli cam olarak tanımlandıklarını da ifade etmek mümkün olmaktadır.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır. Ancak 6 mm kalınlığındaki cam kırılır.
İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli cam pürüzsüz ve eşit kenarlara sahipken, normal cam pürüzlü kenarlara sahiptir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR
Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
-Temperli camlar otomobil camlarında, fırın, masalar ve korkuluklarda kullanılır. -Lamine camlar akvaryumlarda, kış bahçelerinde, güvenlik ile ilgili risk oluşturacak yerlerde kullanılır. -Lamine cam kırılsa bile içindeki PVB (Polivinil Buteral) malzemesi sayesinde birbirini tutar.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8mm gibi farklı seçeneklerde üretilebilmektedir. En çok kullanılan seçenek ise genellikle 5 mm olanıdır. Tabi bu kişiden kişiye ve kullanıulacak ortamlara göre değişiklik gösterebilir.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Özel olarak yüksek ısılara çıkararak ve şok etkisi ile aniden soğutularak oluşturulan temperli cam tipidir. Hal böyle olunca da takdir edersiniz ki cam siparişlerinizin gelmesi 2 haftayı kadar bulabilmektedir.
Piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırılır. Ancak diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır.
Cep telefonu ekran koruyucuları plastik ve cam olarak ikiye ayrılır. Cam malzemeden yapılmış olanlar plastiklere göre çok daha sağlamdır. Koruyuculuğu daha fazla olan cam ekranlar 9H temperli camlar, 3D nano camlar, 4D nano camlar, 5D nano camlar, 6D nano camlar ve 7D nano camlar olmak üzere gruplara ayrılır.
Lamine camlar kırılırken ise Pbv madde sayesinde çatlaklar oluşur ama alan boşaltma olmaz ve tehlikeli parçalar ortaya çıkmaz. Bu bağlamda lamine ve temperli camları duruma göre güvenlik camları olarak tercih edebiliriz.
Günümüzde geleneksel olarak gerçekleştirilen cam temperleme işleminde, öncelikli olarak temperleme fırınlarında yumuşama noktasına kadar (yaklaşık 700°C) ısıtılan cam, daha sonra ani soğutma ünitesinde yaklaşık olarak 70°C'ye düşünceye kadar ani olarak soğutulmaktadır.
Cephe camlamalarında ısı, güneş kontrolü ve emniyet ihtiyacı nedeniyle binanın cephe sisteminde kullanılan çift camın dış tarafındaki cam; temperli, renkli veya reflektif kaplamalı olarak uygulanmaktadır.
Bir Cam Vitrin Ne Kadar Sağlamdır? Temperli cam, yaklaşık 24.000 psi basınca dayanabilir. 10 mm kalınlığında 40 cm x 40 cm olan bir cam, yaklaşık 100 kg ağırlığa dayanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri