Cahit Sıtkı, hece veznine ve kafiyeye oldukça bağlı kalan ve şekle düşkün bir yazardır. Hece ölçüsünde değişmeyen kalıpların duraklarını atarak heceye yeni bir soluk kazandırmıştır. Garip akımından etkilenerek yazdığı serbest şiirleri de bulunmaktadır. Dili mükemmel kullanma endişesi taşımaktadır.
Cahit Sıtkı Tarancı (4 Ekim 1910, Diyarbakır - 12 Ekim 1956, Viyana) Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin önde gelen şairlerinden biridir. "Otuz Beş Yaş" şiiriyle özdeşleşen Tarancı, "sanat için sanat" anlayışına bağlı kaldı.
Türk şiirinin klasikleri arasında yer alan "Otuz Beş Yaş" şiirine imza atan Tarancı, 1946'da bu eseriyle Cumhuriyet Halk Partisi'nin düzenlediği şiir yarışmasında birincilik elde etti ve yurt çapında tanınan bir şair haline geldi.
Cahit Sıtkı Tarancı, Sembolizm akımından etkilenmiştir.
Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı (1910-1956); şiir, hikâye, mektup, roman, biyografi, makale, fıkra, tercüme gibi edebî türlerde eserler kaleme almıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Servet-i Fünun şairlerinden biri olan Cahit Sıtkı Tarancı, "sanat, sanat içindir" anlayışını benimseyenler arasındadır. Cahit Sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 yılında Diyarbakır'da doğmuştur.
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında saf (öz) şiir anlayışı içinde değerlendirilmiş olan Cahit Sıtkı Tarancı, şiirlerinde çoğunlukla yaşama sevinci, ölüm, yalnızlık, kaçış, sevgi vb. konuları işlemiştir. Şair şiirlerinde, kendi içinde kurduğu yaşam ile buna zıt olan dış dünyanın arasında kalmışlığını yansıtmıştır.
"Varlık", "Kültür Haftası", "Yücel", "İnsan", "Ülkü" ve "Pınar" adlı dergilerde de eserleri yayımlanan ve şiirin kelimelerle güzel şekiller kurma sanatı olduğunu belirten Tarancı, Türk edebiyatında "saf şiir" anlayışının önemli temsilcilerinden biri olarak görüldü.
Ölüm temasını içeren şiirlerine bakıldığında Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölüm gerçekliğini yansıtırken ölüm korkusuna oldukça yer vermiş, onu tedirginlik verici bir felaket olarak yansıtmıştır. Ölüm temasına şiirlerinde bu kadar yer vermesi, onun “ölüm şairi” olarak nitelendirilmesine neden olmuştur.
*Cumhuriyet edebiyatı şairi, yazar, memur, spiker, mütercim. *Diyarbakır'da doğdu.
Şairin ilk şiirlerinden itibaren bir sığınak olarak gördüğü aşk/sevgi temi, eşi Cavidan Hanım'la tanışmasından itibaren durulur ki Cahit Sıtkı için sevgili, artık, ölümlü insani yanlarından sıyrılarak 'melek'leşir.
Cahit Sıtkı Tarancı'nın ilk eseri 1933 yılında yayımlanan ve yirmi bir şiirden oluşan "Ömrümde Sükût" isimli şiir kitabıdır.
Ölüm Şairi: Cahit Sıtkı Tarancı
Genel anlamda karamsar şiirler yazan şair var isimli şiirde pastoral bir üslup kullanmıştır. Şair var şiirinde ağaç ve çevrenin önemini vurgulamıştır.
SORU: "Otuz Beş Yaş" şiirinin şairi Cahit Sıtkı Tarancı kaç yaşında vefat etmiştir? Cahit Sıtkı Tarancı, zatülcenp hastalığına yakalanarak 13 Ekim 1956'da 46 yaşında Viyana'da vefat etti. Cenazesi Ankara'da Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler. - Bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
Cahit Sıtkı Tarancı hangi akım etkisinde kalarak şiirler yazdığını eserlerinde oldukça belli etmektedir. Cahit Sıtkı Garip akımından, sembolizm ve romantizm akımından etkilenmiştir.
Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın ilk şiir kitabı 1935 yılında yayımlanan "Havaya Çizilen Dünya"dır.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, ülkemizde 30'lu yıllardan itibaren yaygınlık kazanmıştır. Saf şiirde ahenk ve üslup ön plandadır. Bu türde şiirler yazan ozanlarca, şiirde ''söylenen'' değil ''söyleme şekli'' çok daha önemlidir.
' (Beyatlı, 2005a: 266) Yahya Kemal'in 1912'de Türkiye'ye döndükten sonra bu mülâkatın yapıldığı yıla kadar geçen sürede yalnızca 23 şiiri yayınlanmış bulunmaktaydı. Bunların da 20'si sadece iki yıl içinde, 1918 ve 1919 yıllarında çıkmıştır. O sebeple onun için “şiirsiz şair" yakıştırmasının uygun görülmesi doğaldır.
Enheduanna (MÖ 2285 - MÖ 2250) Akad Kralı Sargon'un ve yüksek olasılıkla Kraliçe Tashlultum'un kızı. Tarihte bilinen ilk kadın şair ve yazar, hatta bazı kaynaklara göre ilk şair ve yazardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri