Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da dışkı tutamamasına anal inkontinens deniyor. Araştırmalar toplumun %1-18'i ve kadınların ise %4-24'ünün bu hastalıktan etkilendiğini gösteriyor. Özellikle 65 yaş sonrası bu oran artıyor.
Gaz-Dışkı Tutamama (Anal inkontinens) Nedir? Doğum travmalarına bağlı olarak gaz ve dışkı tutamama problemlerinin oluşabileceği saptanmıştır. Omurilik hastalıkları veya omurilik ameliyatları sonrasında da görülebilir. Bazı nörolojik rahatsızlıklar veya şeker hastalıkları da anal inkontinense neden olabilir.
Anal inkontinens, istemsiz olarak gaz veya gaita (büyük abdest) kaçırılması yani gaz ya da gaitanın kontrol edilememesi ile karakterli bir hastalık grubudur.
Dışkı tutamama hali, anüsteki, rektumdaki, preanal bölgede apse veya iltihap arkasından da görülmeye başlamış olabilir. Ayrıca bu bölgede yapılmış ameliyatlardan sonra da görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelebilecek bir yara da, gene gaita kaçırmasının bir nedeni olabilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bağırsak gazının en sık sebebi yutulan havadır. Hızlı yemek yemek, içecekleri kamış kullanarak içmek, sakız çiğnemek, şeker emmek, sigara içmek ve gevşek takma diş kullanmak hava yutmayı kolaylaştırır. Geğirti ile midede biriken aşırı gaz, yemek borusuna oradan da ağız yoluyla geri atılması ile oluşur.
İnkotinans (Gaz ve Gaita Kaçırma) Tedavisi
Fekal inkontinans, nedenine bağlı olarak diyet değişikliği, ilaçlar, özel egzersizler veya cerrahi olarak tedavi edilebilir.
Örneğin başlangıç aşamasında ılımlı şikayetleri olan hastalarda pelvik egzersizler yeterli olabilirken ileri düzey hastalarda daha komplike cerrahi tedavilerle mevcut durum düzeltilebilmektedir. Biyofeedback tedavisi, kas içi enjeksiyonlar, sakral sinir sitümülasyonu gibi tedavi yöntemleri bunlara örnektir.
Gaz ve dışkı kaçırma sorunu ile Genel cerrahi Uzmanları ilgilenir. Sizin tedaviniz için, bağırsak cerrahisi (kolorektal cerrahi, proktoloji) ile yoğun olarak uğraşan bir cerraha (kolorektal cerrah, proktolog) muayene olmanız uygun olur.
Enkoprezis (dışkı kaçırma); çocuğun kakasını çoğu zaman istemsiz ama bazen de istemli bir şekilde uygun olmayan yerlere tekrarlayarak yapmasıdır. En az üç ay içinde, her ay en az bir kez, böyle bir olay yaşanır.
Anal fissür (çatlak), hemoroid ve fistül ameliyatları da belirli oranlarda dışkı ve gaz kaçırma sorununa yol açabilmektedir.
Proktoloji, makat hastalıkları ile ilgilenen tıp dalıdır. Anüs ve rektumda görülen tüm rahatsızlıklardan sorumlu olan proktoloji uzmanları, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek bu hastalıkların tedavisini sağlar.
Bağırsakta ki yararlı bakterilerin solunum esnasında yutulan hava ile beslenmede tüketilen gıdaların fermente edilmesi sonucu, midede ve bağırsaklarda gaz oluşumu gerçekleşir. Oluşan gaz sağlıklı bir şekilde dışarı atılamadığı takdirde birikir ve gaz sancılarına sebebiyet verir.
İlmî Araştırmalar ve Fetvâ Dâimî Komitesi'ne: "Kendisinden sürekli yel çıkan bir kimse nasıl abdest almalı ve namaz kılmalıdır?" Eğer her namaz için abdest almak ve namazı vaktinde kılmak size zor geliyorsa, öğle ile ikindi namazını birleştirip birisinin vaktinde bir abdestle kılmanız câizdir.
Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, bağırsak gazı çıkarmanın sağlığa faydalı olduğunu söyledi. Sosyal medyadan yayınladığı videoda Küçükusta,"Toplum içinde gaz çıkarmak bütün kültürlerde ayıp sayılır. Oysa gaz çıkarmak tıpkı hapşırmak, hıçkırmak, geğirmek gibi fizyolojik ve kaçınılmaz bir olaydır ve ayıp olamaz" dedi.
Lifli yiyecekler, meyve ve sebzeler, dışkılamayı kolaylaştırmak için iyi bir seçimdir. Ayrıca, yeterli su içmek, dışkıyı yumuşatmak ve daha kolay geçirmek için gereklidir. Egzersiz de düzenli ve kolay dışkılamaya yardımcı olur. Günde en az 20-30 dakika egzersiz yapmak, dışkılama döngüsünü düzenleyebilir.
İnkontinans gaz çıkarma veya dışkılamayı kontrol yetisinin bozulmasına denir. Şiddet derecesi gaz çıkarma kontrolündeki hafif zorluktan, sıvı veya katı dışkıların kaçırılmasına kadar değişir. Dışkı inkontinansı sık görülen bir sorun olmasına rağmen çoğu kez utanma nedeniyle konuşulamaz.
Enürezis ve enkoprezis aileleri ve çocukları yoran, zorlayan ve utandıran sorunlardır. Anne babaların bu sorunla karşılaştıklarında ilk başvurdukları kişiler hekimlerdir. Fizyolojik nedenlerin olmadığı anlaşıldığında, ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvururlar.
Günde bir ya da iki kere papatya çayı ya da nane çayı içmek, gaz sancısı nedeniyle oluşan krampları gidermektedir. Vücutta biriken gazın daha kolay çıkması için birkaç kimyon tohumu çiğnemek de gaz sancısının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Zencefil ve bal kabağı da gaz birikmesinde ve sancılarında etkilidir.
Kişinin istemsiz olarak ya da kontrol edemediği gaz ya da dışkı tutamamasına anal inkontinens deniyor. Araştırmalar toplumun %1-18'i ve kadınların ise %4-24'ünün bu hastalıktan etkilendiğini gösteriyor. Özellikle 65 yaş sonrası bu oran artıyor.
GASMED etkin madde olarak 140 mg simetikon içerir. GASMED sindirim kanalında aşırı gazın yarattığı ağrıyı dindirmek için kullanılan bir gaz gidericidir. GASMED, gaz, şişkinlik, abdominal distansiyon ve intestinal gaz ile ilişkili diğer semptomların giderilmesinde antiflatulan olarak kullanılır.
Gaz Sancısı Nerelere Vurur? Gaz sancısı sıklıkla mide ve bağırsaklarda ortaya çıkma eğilimi gösterir. Ancak aşırı gaz birikmesi bazı kişilerde göğüs ağrılarına neden olabilir. Bunun yanı sıra bağırsakların sağ tarafında gaz birikmesi safra veya apandisi etkileyebilir.
Sindirim sisteminin çalışması sırasında, yemek yerken veya çiğnerken yutulan hava vücuttan dışarı atılamazsa bağırsakta gaza neden olabilir. Gaz miktarının çok olması ise sancıyla birlikte seyreden bağırsak gazı ya da gaz sıkışması olarak bilinen probleme yol açar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri