Çok hassas kumaşlardan yağ lekesi ne ile çıkar diye düşündüğünüz anda bebek pudrasını lekenin üzerine dökün ve 10 dakika bekleyin. Ardından bir pamuklu bezi ılık suyla ıslatın. Bezi lekenin olduğu yere bastırın ve yağın beze gelmesini sağlayın.
En etkili yöntemlerden biri yağ lekesine tuz serpmektir. Biraz bekledikten sonra bulaşık deterjanıyla yıkayabilirsiniz. Diğer bir yöntem ise karbonat dökerek diş fırçası ile fırçalamanız olacaktır. Sonrasında lekenin üzerine Leke çıkarıcı uygulayın ve 1-2 dakika kadar bekletin.
Gaz yağı zift lekelerini çözer, sentetik boya ve asfalt gibi maddeleri de inceltebilir. Yanıcı madde özelliği olup, tehlikeli bir maddedir. Normalde şeffaftır, bilinmesi için renklendirilmiş de olur.
Gazyağı: Ham petrolün damıtılması ile elde edilir. Leke çıkarmada özellikle yağlı boya lekesinin çıkarılmasında kullanılmaktadır.
Genellikle temizlik alanında sıkça kullanılan gaz yağı, leke ve pas giderici bir özelliğe sahip olmasıyla ilgi görüyor.
İlgili 44 soru bulundu
Pas lekesini çıkarmak için ilk olarak pasın tozunu güzel bir şekilde süpürmek gerekmektedir. Süpürme işleminden sonra bulaşık deterjanı ve su karıştırılıp köpüklü su ve bir bez yardımı ile silinebilir. Bunun yanında pek çok yerde satılan pas sökücü spreyler de bu anlamda yardımcıdır.
Karbonatı yine kuru ve temiz bir diş fırçası yardımıyla lekenin üzerine yedirmelisiniz. Karbonat kurumuş yağ lekesinin içine nüfuz edecek ve topaklanmaya başlayacaktır. Leke neredeyse görünmez hale gelene kadar fırçalamaya devam etmeli ve ardından görevi yine çamaşır makinenize devretmelisiz.
İkinci çözüm yolu ise gazyağı veya mazot ile temizleme. Üstüpü denilen beze mazot veya gazyağı dökün. Ardından ziftli bölüme yumuşak hareketlerle mazotlu veya gazyağlı üstüpüyü tatbik ettiğinizde ziftin çıktığını göreceksiniz. Mazotlu veya gazyağlı temizleme yaptığınızda otomobiliniz parlayacaktır.
Eski yağ lekelerini çıkarmak için genelde karbonat kullanımı çok yaygındır. İlgili bölgeye bir miktar karbonat döktükten sonra bir süre beklenir. Daha sonra kurması ile beraber yağ lekesi ılık su eşliğinde çıkarılabilir. Ayrıca diş fırçasını kullanmak suretiyle de eski yağ lekesini giysiden kolayca çıkarmak mümkün.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
İlk olarak; bir kovaya sıcak su ve bulaşık deterjanı ekleyin. Daha sonra temiz bir bezi deterjanlı suda ıslatıp halınızı güzelce temizleyin. Diğer bir yöntem ise; yağ lekesinin olduğu bölgeye bir miktar karbonat dökün. Halınız kuruyunca güzelce fırçalayın.
Gaz yağı, petrolden imbikleme yöntemi kullanılarak elde edilen bir karışımdır. Sıvı ve yanıcı bir maddedir. Günlük hayatta gaz yağının kullanım alanı oldukça geniştir. Araçlarda oluşan zift lekelerinin temizlenmesinde, traktör ve jet gibi araçlarda yakıt olarak ve boya kalıntılarının giderilmesinde kullanılmaktadır.
gaz yağı ve mazot çözündürücü özellikli oldukları için boyanın üzerindeki reçine ve yerleşmiş lastik atıklarını çözüp temizler. En kolay testte sigara jelatini ya da nylon torbadır. uygulamadan önce parmağınızı jelatin ile boya üzerinde gezdirin ne kadar pütürlü olduğunu anlarsınız.
En etkili yağ çözücü olarak sodyum hidroksit potasyum hidroksit gibi çeşitlendirilebilir. Asidik yağ çözücü kimyasal ise genellikle kaplama sektörü ve çok ağır yağlarda kullanılan yağ pas sökücü üründür.
Saçınızdaki bit ve sirkeleri ayıklayın
Sık sık saçlarınıza bakacak biri mutlaka olmalı. Yöntemler bitmedi. Saçınız için tıraş köpüğü, gaz yağı, çamaşır sodası, bit ilacı, saç boyası kullanabilirsiniz.
Kumaştan kurumuş motor yağı lekesini çıkarmak için en sık kullanılan ürünlerden biri çakmak gazıdır. Ancak mutlaka ateşe yakın olmamanız gerekmektedir. Motor yağı lekesi üzerine çakmak gazı uygulayınız. Ardından kumaşı çamaşır makinesi içerisinde yıkayınız.
- Aynı zamanda benzin ya da tiner kullanılabilir. - Bir bez yardımı ile benzin ya da tineri dikkatli şekilde ilgili lekenin üzerine sürerek çıkarabilirsiniz.
Kızarma sonrası biriken yağlardan kurtulmak için tavanın içine bol miktarda karbonat serpin ve üstünü 1 parmak boşluk kalacak şekilde su ile doldurun. Tavayı 1 gece boyunca bekletin. Ertesi gün tavayı sünger yardımıyla yıkayarak karbonat kalıntılarından arındırın.
O işin aslı şöyledir; Havlu tarzı bir bezi gazyağı ile sırılsıklam ıslattıktan sonra tüm gücünüz ile sıkıp kurumaya bırakın. Aracı yıkayıp kuruttuktan sonra bu bez ile güzelce silin. Aracınız bilhassa koyu renkli ise ışıl ışıl yanar boyaya da zarar vermez.
Sağlık tehlikeleri: H304- Solunum yoluna nüfuzu ve yutulması halinde öldürücüdür. H315- Cilt tahrişine yol açar. H336- Rehavete veya baş dönmesine yol açabilir.
Şeffaf, uçucu ve yanıcı formda olan gaz yağları birçok farklı alanda kullanılıyor.
Motosikletlerin en kirli yanı tabii ki de jantlarıdır. Jantların temizliği motosikletin bakımlı görüntüsünü ön plana çıkarır. Pratik ve zahmetsiz bir temizlik için Asperox Sarı Güç ultra yağ ve kir çözücü, motosikletinizin en iyi yol arkadaşı olacak.
WD-40 Özel Yağ Giderici, motorunuzdaki pisliği ve yağı yutarak işlev görür. Motor ne kadar kirliyse WD-40'ın sihrine o kadar uzun süre maruz bırakılması gerekecektir. Temel kural olarak, ürünü ovalamadan önce motorunuzun durumuna bağlı olarak motorunuzun yüzeyinde yaklaşık 3-5 dakika kalmasını bekleyin.
Mazotla motor içi temizleme yapılmaz. yada Gazyağı ile motor içi temizleme yapılmaz. Bunlar motorunuza zarar verecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri