Ekipman. Gaz metal ark kaynağı yapmak için gerekli temel ekipman bir kaynak tabancası, bir tel besleme ünitesi, bir kaynak güç kaynağı, bir kaynak elektrodu teli ve bir koruyucu gaz kaynağıdır.
Gazaltı kaynağı, hemen hemen tüm kaynaklanabilir malzemeler için kullanılabilir. Alaşımsız ve alaşımlı çelikler tercihen aktif gazlarla, örn. karbon dioksit.
Gazaltı kaynağı üç çeşittir. MIG ( Metal Inert Gas) ve TIG (Tungsten Inert Gas) ve MAG (Metal Active Gas) olarak incelenir.
Gazaltı kaynak şekillerinde en sık olarak kullanılan gazlar, Asal gazlar olarak argon ve helyumu; aktif gazlar olarak ise karbondioksit, oksijen ve azotu kullanırlar. Normalde bütün gazlan yalıtkandır. Her gazın kendine mahsus bir iyonizasyon potansiyeli vardır. Argon gazında 14.5 volttur helyum gazında 24,5 volttur.
Genellikle çelik, düşük karbonlu çelik ve alaşımlı çeliklerin kaynağında kullanılır.
İlgili 40 soru bulundu
Argon gazı 150-180 atmosfer basınç altında tüplere doldurularak nakledilir.
Gazaltı kaynak yönteminde, genellikle 1 - 5 - 15 - 50 - 60 – 250 kg lık makaralara veya bidonlara sarılan ve SG1, SG2, SG3 diye anılan kaynak teli kullanılır.
Gazaltı kaynağında koruyucu gaz olarak kullanılır. Baryum oksit içeren dumanın solunması sonucu solunum yollarında tahrişler ve zehirlenmeler görülür. Ayrıca baş dönmesi, solunum zorluğu, kusma, ishal, karın ağrısı, kalp rahatsızlıkları ile yüz ve boyun kaslarında kasılma görülebilir.
TIG kaynak makineleri arasında tüpsüz gazaltı kaynak makinesi seçeneği bulunmaz. Kaynak bölgesinin gaz tarafından tamamen korunabilmesi gerekir. TIG kaynağı, belirli aralıklarla kaynak yapmak için otomatik sistemler ile birlikte de kullanılabilir.
Dezavantajları: Gazaltı kaynak ekipmanları, örtülü elektrod ark kaynağı ekipmanlarına göre daha karmaşık, daha pahalı ve taşınması daha zordur. Gazaltı kaynak torcu iş parçasına yakın olması gerektiği için örtülü elektrod ark kaynağı gibi ulaşılması zor alanlarda kaynak yapmak kolay değildir.
MAG (Metal Aktif Gaz) kaynağı, bir sarf tel elektrodu ile kaynatılacak malzeme arasında bir elektrik arkının oluşturulduğu bir ark kaynağı işlemidir. MAG kaynağında, esas olarak çeliklerin kaynağı için aktif koruyucu gazlar kullanır.
MIG/MAG ne demektir, MIG ile MAG arasındaki fark nedir? Gazaltı kaynak usulü, koruyucu gazın özelliğine bağlı olarak iki ayrı isimle adlandırılır. Kaynak işleminde asal gaz kullanılıyor ise MIG (Metal Inert Gas), aktif gaz kullanılıyor ise MAG (Metal Aktif Gas) olarak adlandırılır.
Gazaltı Kaynak Ustası Olmak için Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Gazaltı kaynak ustası nasıl olunur sorusuna genel olarak, lise mezuniyeti yeterlidir cevabı verilebilir. Özellikle Metal Teknolojisi bu alanda öne çıkan bir bölümdür. Alt bölüm olarak kaynakçılık da tercih edilebilir.
Argon ve karbondioksit gazı yoğunluklarından dolayı gazaltı ark kaynaklarında en çok kullanılan koruyucu gazlardır. Bunun yanı sıra argon-hidrojen karışımı kaynak metalinin akıcılığını arttırdığı için son zamanlarda gazaltı ark kaynaklarında koruyucu gaz olarak artan bir şekilde kullanılmaktadır (2).
Örneğimizin başında kullandığımız 1 metrelik parçanızın köşe kaynağında 16 metre tel kullandığınızı hesaplamıştık. Bu durumda 4000 / 16 = 250, yani bir makara ile 250 adet 1 metrelik kaynak uygulamanızı tamamlayabileceğinizi hesap edebilirsiniz.
Elektrik ark kaynağında kullanılan akım şiddeti ile elektrot çapı arasında şu bağlantı bulunmaktadır: Kaynak akımı (Amper) = 40 x Elektrot çapı (mm). Bu nedenle akım ayarı, elektrodun çapı, cinsi, parçaya olan uzaklığı dikkate alınarak yapılır.
Kaynağın köpürmesi genellikle gaz korumasının doğru yapılmaması nedeniyle meydana gelir. Gaz debisinin istenenden çok veya az olması kaynak banyosu üzerinde gözeneklenmeye neden olur.
Amper yükseldikçe makinenin ısı enerjisine çevirebildiği elektrik akımı daha fazla olur. Bu bakımdan ince kalınlıkta ve düşük erime sıcaklığı olan malzemeler için alt sınır olan 160-180 amper kaynak makinesi türleri gereken ihtiyaçlara cevap verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri