"Gazel" kelimesinin bir anlamı da güz aylarında ağacın üstünde kuruyan ve dökülen yaprak.
"Gazel" kelimesinin bir anlamı da güz aylarında ağacın üstünde kuruyan ve dökülen yaprak.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla aşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır.
Edebiyatta aşkın ıstırabı olan gazel, doğada dalından düşen yaprağın ölümüdür. Dökülen yapraklara gazel denilmesi bundandır. Ve gazel dökümü eylülle başlar! Eylül edebiyatımızda da yerini bulmuştur.
Gazel, Türk müziğinde ise şiirin bir hanende tarafından doğaçtan seslendirilmesidir. Sesle taksim olarak da bilinir. En güzel beytine beyt'ül gazel denir. Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
İlgili 43 soru bulundu
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir. Beyit sayısı 15-99 arasında değişir.
Türkçe "ekme" eyleminden türemiş olup tarlaların sürülüp ekildiği ay anlamındadır. Anadolu'da bu ay için "Gazel ayı" dendiği de olur, "gazel" "kuru yaprak" anlamına gelir.
Gazel sözcüğü Arapça bir sözcükten gelmekte olup, sevgi üzerine arkadaşlık etmek anlamı taşımaktadır. Özellikle Türk edebiyatında oldukça örneği de bulunan gazel, bu anlamda küçük şiir anlamına gelmektedir.
Herhangi bir aruz kalıbıyla yazılır yazılır. *Gazeller eskiden bestelenerek okunurdu. Özelikle bestelenmek için yazılmış gazeller de vardır. *Gazelleri makamla okuyan kişilere "gazelhan", gazel yazan usta şairlere ise "gazelsera" adı verilir.
Arap edebiyatında gazel bir nazım şekli olmayıp kasidelerin başında aşktan, sevgiliden söz eden bölümlere verilen addır ve “nesîb” karşılığında kullanılmıştır. Daha sonraları şairin aşk, sevgili, şarap, bahar gibi coşkulu haller karşısındaki duygularını anlatan şiirlere uzun yahut kısa olsun gazel denilmiştir.
Deyim. [1] Boş ve gereksiz şeylerle karşısındakini kandırmaya çalışmak.
gazel - Nişanyan Sözlük. Arapça ġzl kökünden gelen ġazal غزل “flört etme, aşk sözleri, aşk şiiri” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ġazala غزل “yün eğirdi” fiilinin faˁal vezninde masdarıdır.
Gazel, kendi içinde pek çok yapısal terim bulundurmaktadır. Bu kapsamda gazelin kafiye biçimi "aa, ba, ca" biçiminde devam eder. Gazeldeki ilk beyit matla, son beyit ise makta şeklinde adlandırılmaktadır. Matladan sonra gelen beyit hüsn-i matla, maktadan önce gelen beyit ise hüsn-i makta olarak isimlendirilir.
"Gazel" kelimesinin bir anlamı da güz aylarında ağacın üstünde kuruyan ve dökülen yaprak.
Gazel Kitap Açıklaması Klasik on dokuzuncu yüzyıl romanından yaptığı birbirinden güzel çevirilerle olduğu kadar romanlarıyla da Türkiye'de geniş bir okur kitlesine ulaşmış olan yazar Nihal Yeğinobalı'nın yeni romanı Gazel, aşkın, gençlik duygularının insan ruhunda uyandırdığı yenilikleri, değişmeleri anlatıyor.
Gazel XIX. asır Türk şiirinde ve Tanzimat sonrası Türk edebiyatın- da da, iç yapı ve muhtevadaki çözülme ve dağılmalara rağmen, en çok kullanılan nazım şekli olma vasfını korumuştur. Servet-i Fünûn edebi- yatına kadar her Tanzimat sonrası Türk şairi gazel şeklinde en az bir- kaç şiir yazmıştır.
Nazım birimi beyit olan tek kafiyeli şekillerin ilk birimi matla ise gazel ve çeşitleri; müfret ise kıta nazım şekli ortaya çıkar.
Konulara göre bölümlere ayrılan gazelde, farklı bölümlerden oluşmaktadır. Gazelin ilk beytine ne denir, sorusu için matla beyit yanıtını veriri. Aynı zamanda gazelin ilk beyti nasıl adlandırılır, bakacak olduğumuzda, bir başlama beyiti olduğunu anlarız.
Kış mevsiminin gelmesiyle yerlere dökülen sonbahar yaprakları “gazeller”, Belediye temizlik görevlilerince toplanmakta.
Gazel Türk Edebiyatında oldukça önemli bir nazım şeklidir. Gazelin kafiye örgüsü aa, ba, ca şeklinde devam etmektedir. Gazeldeki ilk beyite malta, son beyite ise makta adı verilir. Maltadan sonraki beyit hüsn-i matla, maktadan sonraki beyite ise hüsn-i makta olarak adlandırılmaktadır.
Rüya sahibinin rüyasında kurumuş yaprak görmesi hayal kırıklığı olarak anlamlandırılır. Kişinin planladığı işlerde dikkatli olması gerektiği şeklinde yorumlanan bu rüyada kişi için dikkatli olması gerektiği vurgulanır.
Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir. Aruzun yalnız "fâilâtün - fâilâtün - fâilün" kalıbıyla yazılır. Rubaide işlenen konular tuyuğda da işlenir. 14. yüzyıl şairi Kadı Burhanettin bu türün kurucusu sayılır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri