Şairin "mahlas"ının geçtiği beyite "Taç Beyit" ya da "tahallüs" denir.
Gazel veya kasîdenin birbiriyle kafiyeli olan ilk beyitlerine matla' adı verilir. Birbirinden bağımsız olarak yazılan müfred şeklindeki beyitler dîvanların en sonunda müfredât başlığı altında bulunur.
Gazelin ilk beyitine matla ismi verilir. İlk beyitte kafiye bulunmaktadır. Gazelin matladan sonra olan bölümü ise; Hüsn-i matla olarak adlandırılır. Gazeldeki son beyitte makta olarak isimlendirilir ve gazelin son beyinden önce bulunan beyit ise, hüsn-i makta olarak belirtilir.
“Gazelin musarra' olan ilk beytine matla' (doğuş yeri) denir. Matla'dan sonra gelen beyte de hüsn-i matla' adı verilir ki, bu beytin matla'dan daha güzel olmasına dikkat edilir.” (Dilçin, 1997, s. 105).
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
İlgili 27 soru bulundu
Gazelin ilk beyti matlâ; son beyti makta'; ikinci beyti hüsn-i matla', sondan bir önceki beyit ise hüsn-i makta' diye isimlendirilir. Şairin mahlası, hüsn-i makta' veya makta' beytinde geçer.
*Beyit sayısı 5-15 beyit arasındadır. *İlk beytine matla, son beytine makta denir. *İlk beyitten sonraki beyte "hüsn-i matla" (ilk beyitten güzel olması gerekir), son beyitten öncekine "hüsn-ü makta" (son beyitten güzel olması gerekir) denir. *En güzel beyte beytül gazel (şah beyit) denir.
Matla beyiti diğer beyitlerden farklı olarak belli bir yapı ortaya koyar. Bu bağlamda kendi arasında redifli ve kafiyeli bir ikili oluşturur. Yani 2 mısradan oluşması ile beraber kafiyeli ve aynı zamanda redifli bir yapı meydana getirir. Aynı zamanda oldukça zengin ve tam olarak öne çıkar.
Kasîdede zaman zaman yer alan bir gazel veya tecdîd-i matla'da kafiye yenilenmiş, yani "aa" şeklinde olabilir. Tecdîd-i matla'ya Zâtü'l- matla' burada yer alan gazele de tegazzül adı verilir. Kasîdenin ilk beytine matla', son beytine makta', en güzel beytine şah beyt veya beytül-kasîd denir.
Konulara göre bölümlere ayrılan gazelde, farklı bölümlerden oluşmaktadır. Gazelin ilk beytine ne denir, sorusu için matla beyit yanıtını veriri. Aynı zamanda gazelin ilk beyti nasıl adlandırılır, bakacak olduğumuzda, bir başlama beyiti olduğunu anlarız.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
En güzel beytine beyt'ül gazel denir. Gazelin ilk beytine matla, matladan sonraki beytine hüsn-i matla; son beytine makta, maktadan önceki beytine hüsn-i makta, denir.
Gazel, beş ila on beyit arasında değişkenlik gösteren, divan edebiyatı dönemine ait bir tür olan, ilk beyit ile sonraki beyitlerin ikinci dizelerinin birbirine uyaklı biçimde olduğu, genel olarak lirik temalarda yazılmakta olan nazım biçimine denmektedir.
Kat, bir şeyi kesmek ve yarıda bırakmak anlamına gelirken, makta da bir şeyin sona erdiği, tamamlandığı, noktalandığı yer demektir. Bu kelime nazım birimi beyit olan gazel ve kaside türündeki şiirlerde ise gerçek değil terim anlamında kullanılır.
Gazel, Arap edebiyatında görülen bir türdür. İlk örnekleri Cahiliye şi- irinde görülmüştür. Başlangıçta kasidenin giriş kısmında birkaç beyit ola- rak yer alan gazel, Emeviler döneminde tür boyutuna ulaşmıştır.
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Kaside ve gazelin ilk beytine, matla denmektedir. Matla kelimesi, doğmak anlamını taşıyor.
Gazel ile birlikte Divan edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biri olan kaside, beyitlerden oluşur. Kasidenin beyit sayıları 33 ile 99 arasında değişmekle beraber 33 beyitten daha kısa kasideler de bulunmaktadır. Aruz ölçüsüyle yazılan kaside, içinde farklı bölümler bulundurur.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Beyit sayısı en az 15-30-33 ile en çok 99 arasında değişir. Kasidenin ilk beyitine "matla beyit", son beyitine "makta beyit" denir. Kasidenin ikinci beytine "hüsn-i matla"; sondan bir önceki beytine "hüsn-i makta" denir.
Divanda gazeller kafiye ve rediflerinin son harfinin Arap alfabesindeki sırasına göre dizilir. Yani elif'ten başlayıp ye harfine kadar. Her harften en az bir şiir olması şarttır.
Bu manzumelerde mısraları kafiyeli olan beyitlere yani ilk beyte matla' adı verilir. Eğer matla' beyti birden fazla olursa bunlar matla'-ı sânî, matla'-ı sâlis diye sıralanır.
Klasik Türk Edebiyatında aruzun fâilâtün fâilâtün fâilün kalıbıyla yazılan dört dizelik milli bir nazım biçimidir. Tek dörtlükten oluşur. Kafiyelenişi rubaiyle aynıdır: aaxa. Genellikle lirik tarzda olan ve aaaa şeklinde kafiyelenen tuyuğlara "Musarra Tuyuğ" denir.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri