Birçok kültür ve medeniyete ev sahipliği yapmış olan Gaziantep günümüzde hala çeşitli kültürleri içerisinde barındırmaktadır. Anadolu coğrafyasında birçok ilde bulunduğu gibi Gaziantep ilinde de Alevi-Bektaşi cemaatinin varlığı bilinmektedir.
Sivas Alevîleri
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır.
Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu tek ilçe Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır.
[6]Bu araştırmanın iddiasının aksine Hakkari, Van, Bitlis illerinde hiçbir alevi yerleşiminin bulunmadığı gibi Alevi nüfus barındıran diğer vilayetlerin (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli) iki katından fazla alevi yerleşim yeri Tokat, Sivas, Amasya, Erzincan ve Çorum illerinde bulunmaktadır.
Nizip ilçesinin tek Alevî yerleşimidir.
İlgili 36 soru bulundu
Gaziantep'te Kürt nüfusun çoğunlukta oldugu tek ilçe Islahiye ilçesidir. İlçe nufusunun %60 kadarı Kürtlerden oluşmaktadır. Buradaki Kürtler de buraya 1900 lü yılların başında getirilmiştir.
Günümüzde Arap Alevileri, Hatay, Adana, Mersin, Lazkiye, Tartus gibi kıyı illerde yaşamaktadırlar. Doğancı (II. Dünya Savaşı sırasında Baniyas).
Dede: Adıyaman Alevileri Selçuklular döneminde Babai isyanlarından bu yana yaşamlarını Adıyaman'da sürdürmektedirler. Adıyaman (Hısn-ı Mansur)yöresi Alevilerin önemli yerle- şim yerlerinden biridir.
Giresun ilinde Alevi inancına sahip yerleşimler mevcuttur.
Günümüzde, Anadolu'da Alevî tanımlaması, Türk-Türkmen Alevîlerin yanında, Bektaşîler, Kürt Alevîler, Otman Babalılar, Nusayrîler gibi birçok grubu da kapsamaktadır.
Gaziantep'in Yavuzeli ilçesine bağlı Sarılar Köyü Alevileri geleneksel olarak gerçekleştirdikleri Çıralık Ziyareti'nde buluştu.
Nurdağı merkez, Naimler, Hocalar,Yalangoz, Sakçagözü ve İncirlide yerleşiklerdir. Çelikan ve Bruki aşiretine mensup Kürtlerden oluşur. Nogaylar köyü Yörük Türkmenlerden oluşmaktadır.
Yaklaşık 120 bin nüfusu olan bu ilçede yaşayanların çoğu Alevi.
Alevî içtihadına göre, en zirvedeki mürşîd, Hz. Ali ile Hz. Peygamber'dir.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Bugün için Trabzon'da 1 tane Alevi köyü var.Akçaabat Eskiköy,fakat günümüzde Sünni olan Trabzon Çepnilerinin çoğu yakın geçmişte Aleviydi.Bugün bile kültürlerinde Aleviliğin izleri görülebilir.
Afyon'da da Alevi yurttaşlar yaşıyor. Asimilasyon nedeniyle Alevi köylerinin sayısının azalması dikkat çekiyor.
Gümüşhane yöresinde Alevilik geçmişte Güvenç Abdal ocağına bağlı olarak Kürtün'ün Güvende yaylasına yakın köylerinde izler bırakmışsa da günümüze ulaşmamıştır. Günümüzde Kelkit ilçesinde nüfusunun tamamı Alevi olan köyler şunlardır: Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt.
İl merkezi nüfusu 233.153, Merkez ilçeye bağlı köylerin nüfusu 46535, ilin toplam nüfusu 695.528'dir. Bunun 77.700'ü Alevi, geri kalanı ise Sünnilerden oluşmaktadır. Bu da Sivas'ta yaşayan vatandaşların genel nüfusun % 11'inin Alevi olduğunu göstermektedir(86).
Kürdistan coğrafyası dışında Horasan ve sürgün bölgesi Cihanbeyli bölgesi ile Haymana ile Rojhılat'ta başta Kırmaşan olmak üzere dağınık halde Ehli Hak-Yaresan Kürt Aleviliği yaşıyor. Bütün Kuzey Dersim bölgesi ile neredeyse bütün Kuzey Batı ve Batı nüfusu Kürt Alevidir.
Gölbaşı ilçesinde, Sünni ve Alevi nüfus bulunmaktadır.
Dokuz kardeşin sekizincisi olan Haluk Levent, ailesinin Nusayri olduğunu fakat Arap olmadıklarını ifade etmektedir.
Öz: Ülkemizin Akdeniz sahillerinde varlıklarını uzun yıllardır sürdüren Nusayriler/Arap Alevileri kendilerine has dini, etnik, sosyal ve kültürel farklılıkları olan bir gruptur. Son dönemlerde gruba ilişkin yaklaşımlarda bu grubun Alevi üst kimliğinde tanımlanması görülmektedir.
Hatay, Adana, Mersin gibi illerde yaşayan Arapların büyük bir kısmı Nusayri Alevisidir ama bu illerde Sünni Araplar da yaşamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri