1987 yılında Gaziantep büyükşehir statüsü kazanıp il merkezinde yeni ilçeler kurulmuştur.
1989 yılında Büyükşehir Belediyesi kurularak, Merkezde Şahinbey ve Şehitkamil ilçeleri oluşturulmuştur. 1991 yılında Nizip İlçesi'nden Karkamış, İslahiye İlçesi'nden Nurdağı ayrılarak ilçe olmuştur. 1995 yılında Oğuzeli ilçesine bağlı Elbeyli Bucağı ve köyleri Kilis iline bağlanmıştır.
Gaziantep, önce Edessa ( Urfa ) Kontluğuna bir müddet sonra da Maraş Senyörlüğüne bağlandı. Bölge 1150 yılında Haçlılardan kurtarılarak tekrar Anadolu Selçuklu Devleti'ne bağlandı.
Kentteki bütün gelişme özel sektörün çabaları ile oluşmuştur. Gaziantep'te Türkiye'nin en büyük sanayi sitesi bulunur. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin sanayi ve ticaretinde 5. sıradadır. Yakın zamana kadar ticareti büyük ölçüde sınır kaçakçılığına dayanan Gaziantep, şimdi gelişmiş bir ticaret merkezi haline gelmiştir.
Kurtuluş Savaşı'ında tüm yöre halkının katıldığı Antep Savunması'yla 21 Aralık 1921'de işgalden kurtulmuştur. Yerel direnişte gösterdiği başarıdan dolayı TBMM 6 Şubat 1921'de 93 sayılı yasayla şehre "Gazi" unvanını vermiş ve şehrin adı "Gaziantep " olmuştur.
İlgili 19 soru bulundu
Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus”tur. “Kala-ı Füsus” yüzük kalesi demektir.
Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan ve kuruluşu Milattan Önce 3650 yılı olarak bilinen Gaziantep, dünyanın en eski ve en kadim 10 şehri arasında yer alıyor.
ÜÇÜNCÜ DERECE DEPREM BÖLGESİ OLAN İLLER
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Gaziantep'in 2023 Yılı Toplam Nüfusu Ne: 2.164.134.
Böylece yöre halkı 636 yılında Müslümanlığı kabul etmiş ve Gaziantep'in ünlü Ömeriye Camii o dönemde fethin sembolü olarak yapılmıştır.1071 Malazgirt Zaferinden sonra Süleyman Şah, 1084 yılında Antep ve yöresini kesin olarak fethederek burayı Selçuklu İmparatorluğu'na bağlamıştır.20 Ağustos 1516 yılında Yavuz Sultan ...
Gaziantep Kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.
Nizip İlçesi
Gaziantep'in en büyük ilçesi olan Nizip, sanayi tarım ve ticaretin Gaziantep'te en çok yapıldığı bölgedir.
M.Ö. 1400-1200, Geç Tunç Çağında Gaziantep Hitit Devleti'nin bir kenti olmuştur. Bu dönemde Gaziantep merkez konumunda olup Dülük, Kargamış, Zincirli, Coba Höyük bölgedeki diğer önemli şehirlerdi. Dülük kentini Hititlerin kurduğu, İngiliz bilgin David Corc Hukart tarafından saptanmıştır.
Gaziantep iline bağlı 9 ilçe bulunmaktadır.
Şu anda üç merkez ilçesi vardır bunlar; Şahinbey, Şehitkamil ve Oğuzeli ilçeleridir.
Vatandaşların 7 gün 24 saat ulaşarak sorun, görüş ve taleplerini iletebileceği “ALO 153 Çağrı Merkezi” Gazianteplilerin telefon, kısa mesaj, internet, e-posta, posta, faks ve online destek hizmeti ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesine ulaşma, bilgi alma ve sorunlara çözüm bulma imkanı sunabiliyor.
Gaziantep. Güneydoğu Anadolu'nun incisi Gaziantep 2.130.442 nüfusuyla Türkiye'nin 9. kalabalık şehridir.
GAZİANTEP NÜFUSU: 2,164,134
Gaziantep, Türkiye'nin en önemli şehirleri arasında yer alırken, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve ekonomik potansiyeliyle dikkat çekiyor.
"Gaziantep'in deprem hattı asıl batısında Doğu Anadolu sınır fayı yer alıyor ve bu fay kırıldı. Bu nedenle, uzun bir süre boyunca Gaziantep için tehdit oluşturmayacak. Ancak Gaziantep'e daha yakın olan Ölüdeniz Fayı'nın kolları stres altında bulunuyor.
Doğu Anadolu fay hattına 40 kilometre uzaklıkta bulunan Gaziantep 3. Derece deprem bölgesi olmasına karşın yüzyılın felaketinde fay hattına yakınlığı sebebiyle can ve mal kaybı yaşadı. Öte yandan ilde 5.5 ve üzerinde deprem üretebilecek diri fay zonları da bulunuyor.
Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Saat 18.30 sularında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise Gaziantep'te 309 yurttaşın öldüğünü, bin 597 kişinin yaralandığını ve 581 binanın yıkıldığını söyledi.
Türkiye'nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise en büyük kenti olan Gaziantep; nüfusu, ekonomik potansiyeli, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve büyükşehir statüsüyle metropol bir kenttir.
Gaziantep'te metal ve makine sanayi ilimizin ana sanayi dalları olan gıda, tekstil ve plastik sanayine dayalı olarak gelişmiştir. Gaziantep, değirmen makineleri, tarım makineleri, tekstil makine ve yedek parçaları konularında, Türkiye'de önemli bir yere sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri