Pamuk sıcaklık farkı çok olan bölgelerde ve yüksek alanlarda yetişmez. Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
İç Anadolu ile beraber Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek yerlerde, sıcaklık farkı nedeniyle yetiştirilemiyor. Aynı şekilde Karadeniz Bölgesi'nde de yaz aylarında kurak bir dönem söz konusu olmadığı için, pamuk yetişmesi mümkün olmuyor.
PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİ Pamuk, her türlü toprakta yetişebilen bir bitki olmakla birlikte, yüksek verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprağın derin profilli alüviyal olması gerekir. Derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır.
Fakat İç Anadolu ile beraber Doğu Anadolu Bölgesindeki yüksek yerlerde, sıcaklık farkı nedeniyle pamuk yetiştiriciliği gerçekleşmez.
— Pamuk tarımı Akdeniz Bölgesinde Adana, İçel, Hatay, Kahra manmaraş ve Antalya illeri ile Ege Bölgesinde Aydın, Manisa, İzmir, kısmende Denizli ve Muğla illeri halkının en önemli ge çim kaynaklarından birini oluşturmaktadır. —- 1981 yılında ülkemizde elde edilen kütlü pamuktan 100 Milyar Tl. gelir elde edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
Pamuk sıcaklık farkı çok olan bölgelerde ve yüksek alanlarda yetişmez. Aynı zamanda yaz aylarında yeterince kurak olmayan topraklarda pamuk yetiştiriciliği yapılmaz. Bu nedenle Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek kesimlerinde ve Karadeniz Bölgesi'nde pamuk yetiştirilmez.
Bu sayede pamuk üretim alanı da genişleyen Mardin'de, geçen yıla göre artış bekleyen üretici hasada mutlu başladı. Geçen yıl 10 bin 780 dekar alanda 57 bin ton pamuk üretimi yapılan Mardin Ovası'nda bu yıl 14 bin dekar alanda üretilen pamuktan 70 bin ton verim bekleniyor.
Ülkemizde esas olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi (Antalya ili dahil) ve Ege Bölgesi olmak üzere 3 bölgede pamuk tarımı yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında 1995 yılında Harran Ovasına suyun verilmesiyle birlikte, GAP alanında pamuk üretimi yıldan yıla artmıştır.
Pamuk Türkiye'de Nerede Yetişir ve Nasıl Yetiştirilir? Türkiye'de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa'da üretilir. Şanlıurfa'da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.
Pamuk yetiştirilmesi için gereken sıcaklık 20 °C'dir. Ancak bu sıcaklık, Iğdır Ovası'nın yıllık sıcaklık ortalamasından biraz düşük de olsa yaz aylarındaki yüksek sıcaklık ortalamaları pamuk için elverişli bir ortam yaratmaktadır.
Pamuk esas itibariyle sıcak iklim bitkisidir. Bir yerde pamuğun yetişebilmesi için 180-200 günlük donsuz bir mevsime sahip olması gerekir. Yıllık ortalama sıcaklığı 15.6 °C, yetişme mevsimi ortalama sıcaklığı 20 °C ve üzerinde olan yerler pamuk üretimi için uygundur.
Pamuk (Gossypium hirsitum), ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından anavatanı Hindistan olan kültürü yapılan bir bitki türüdür.
Manisa'da pek çok alanda yetiştirilen ve üreticilerin önemli gelir kaynakları arasında bulunan pamuğun hasadına başlanıldı. Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer Şehzadeler İlçesine bağlı Selimşahlar Mahallesinde gerçekleştirilen ilk pamuk hasadına katılarak, hasat yerinde incelemelerde bulundu.
Türkiye'nin Pamuk Üretiminin Yaklaşık %2'si Antalya'dan
İlimizde yaklaşık 40 bin dekar alanda pamuk üretimi yapılıyor. Ülkemizde üretilen pamuğun yaklaşık %2'si Antalya'mızda üretiliyor.
Pamuk üretiminde fahiş girdi fiyatlarından dolayı maliyetlerin yüksekliği, Ege ve Çukurova'da çiftçinin üretim yapabileceği alternatif ürün çeşidinin fazla oluşu ve özellikle ABD'nin uyguladığı politikaların sonucunda ekim alanları giderek daralmaktadır.
Denizli pamuk üretimi hakkında da bilgi veren İl Müdürü Vekili Mehmet Atmacaoğlu “İlimizde 2019 yılı itibariyle yaklaşık 97 bin dekar alanda 51 bin ton kütlü pamuk rekoltesinin elde edilmesi beklenmektedir. Üretim yoğun olarak Merkezefendi, Sarayköy ve Pamukkale İlçelerinde yapılmaktadır.
Pamuk bitkisinin iklim istekleri
Pamuk bitkisi, uzun süre don tehlikesi olmayan, yüksek derecede sıcaklığa ve bol güneş ışığına ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder.
Dünyadaki pamuk türleri şimdiye kadar bir çok araştırmacı tarafından türlü şekillerde sınıflandırılmış, 6' dan 54' e kadar değişen türlere ayrılmıştır. Bu türler dünyanın ayrı bölgelerinde görülür.
Pamuk sektörü, Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinde oldukça önemli bir yere sahip olup, katma değeri oldukça yüksektir. Pamuk sektörünün Di- yarbakır ve Şanlıurfa illerinde gelişiminin sağlanması, bölgede tarıma da- yalı sanayinin gelişebilmesi için büyük önem taşımaktadır.
TÜRKİYE DE DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDEKİ TARIM ÜRÜNLERİ
Tahıldan başka baklagiller, şekerpancarı , meyve, sebze, pamuk ve az miktarda da tütün yetiştirilir.Pamuk yetiştirilen kuytu Iğdır, Malatya ve Elazığ ovalarını yanı sıra Erzincan Ovası ile Van Gölü(Van) çevresinde meyve bahçeleri çok yer tutar.
Orta Gediz Havzasında yoğun olarak yetiştirilen pamuk, tütün, üzüm ve zeytinin yukarıda ana çizgileriyle değinilen yetişme şartları veya ekolojik koşulları havzanın özellikleriyle büyük ölçüde uygunluk içindedir.
Pamuk tarımı teknoloji yoğun bir tarımsal üretim faaliyetidir.
Pamuk üretimi; 2017/18 pamuk üretim sezonunda 882 bin ton lif pamuğa karşılık gelen 2,5 milyon ton kütlü pamuk üretilmiş, lif pamuk verimi 1820 kg/ha olmuştur. Türkiye'de üretimin %88'ini karşılayan 6 il sırasıyla Şanlıurfa, Aydın, Hatay, Diyarbakır, Adana ve İzmir'dir.
Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep'te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye'dir.
Karadeniz ikliminin görüldüğü Karadeniz Bölgesi, her mevsim yağış görüldüğünden tarım ürünleri açısından da oldukça zengindir. Kuraklık isteyen buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk gibi ürünlerin yetişmesi mümkün olmasa da kıyı kesimlerinde tahılın yerini mısır almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri