Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Geleneksel Gaziantep El Sanatlarını; Sedefçilik, Bakırcılık, Kutnuculuk, Aba Dokumacılığı, Yemenicilik, Antep İşi El İşlemeciliği, Gümüş İşlemeciliği, Antep kilim ve halı dokumacılığı, Küpçülük, Kuyumculuk, semercilik, müzik aletleri yapımcılığı olarak sıralayabiliriz.
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
Gaziantep 6.887 km²'lik alanıyla Türkiye topraklarının yaklaşık olarak &49;1'lik bölümünü kapsamaktadır. Genelde dalgalı ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. İl merkezinin denizden yüksekliği 850 metredir. Yüzey alanının yaklaşık &49; 52' sini dağlar, &49; 27' sini ise ovalar kaplamaktadır.
Eskiden Ayıntap ve Aynitap adıyla yazılır, geniş halk kitlesi tarafından ise Antep ve Entap olarak söylenirdi. Gaziantep'in yetiştirdiği ünlü ilim adamı tarihçi Bedrüddin Ayni'nin ifadesiyle Gaziantep'in eski adı ve asıl adı “Kala-ı Füsus"tur. "Kala-ı Füsus" yüzük kalesi demektir.
İlgili 20 soru bulundu
Antep, 1908 yılında yapılan idari düzenlemede sancak merkezi oldu. 1913 yılında Kilis ve Halfeti Antep Sancağına bağlandı. 1918 tarihinde Halep'in İngilizler tarafından işgal edilmesi üzerine bağımsız sancak oldu. Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924 yılında tüm sancaklar kaldırılarak il statüsüne dönüştürüldü.
Zeugma Çingene Kızı Mozaiği
Belkıs Harabelerinin kurtarılması sırasında bir villanın 300m2'lik tabanının parçası olarak, üzerindeki sütunun kaldırılmasıyla bulunan Çingene Kızı Mozaiği, antik kent ile birlikte Gaziantep'in de simgesi.
Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Şehir sanayi alanında oldukça gelişmiştir. Ayrıca tarihi açıdan da Türkiye'nin yaşana en eski ili olarak bilinmektedir. Gaziantep denince, baklava, fıstık ve kale akla gelmektedir.
Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep'te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye'dir.
Gaziantep'in en meşhur tatlısı fıstıklı baklavadır. Taptaze Antep fıstıkları ile bezenmiş baklava hamuru, sofralara bambaşka bir renk katar. Eğer siz de bizzat işin ustaları tarafından hazırlanan bir baklava tüketmek istiyorsanız Liva'nın nefis fıstıklı baklava seçeneğini kesinlikle denemelisiniz!
''Karkamış Antik Kenti, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi, Zeugma Antik Kenti, dünyada eşi benzeri olmayan Zeugma mozaikleri ve Zeugma Müzesi, binlerce yıllık geçmişe sahip Dülük Antik Kenti, Rumkalemiz var.
Gaziantep'te mutlaka görmeniz gereken tarihi ve turistik yerler şunlardır; Milli Mücadele Müzesi, Tarihi Evler, Gaziantep Kalesi, Tarihi Hamam, Kaleoğlu Mağarası, Atatürk Müzesi, Rumkale, Yesemek Açık Hava Müzesi, Dülük Antik Kenti, Gümrük Hanı.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Gaziantep Kalesinin ne zaman ve kimler tarafından yapıldığı hususunda kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte tarihi günümüzden 6000 yıl geçmişe, kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.
Milli Mücadele ruhunu canlı tutmak ve o günleri unutmamak amacıyla, Dokurcum Değirmeni mevkinde, Şahinbey Anıtı'nın hemen batısındaki 29,6 hektar büyüklüğündeki alan, Bakanlık Makamının 07.06.2018 tarih ve 1164 sayılı Olur'u ile GAZİANTEP MİLLİ MÜCADELE TABİAT PARKI olarak ilan edilmiştir.
Şehir merkezinin 2 km batısında, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin de içinde bulunduğu Burç Ormanları 350 hektarlık çam ormanı ile kaplıdır. Burç Ormanları Gazianteplilerin dinlenme, eğlenme, spor yapma, piknik yapma ihtiyaçlarını gidermek amacıyla gittikleri bir yerdir.
Antep halkı, 1 Nisan 1920'den 7 Şubat 1921'e kadar Fransızlar'a karşı direniş göstermişlerdir. Açlık, mühimmat-cephane kıtlığı ve Fransızlar'ın şehrin dört tarafını muhasarası karşısında, TBMMAntep'e 6 Şubat 1921'de “Gazi” unvanı vermiştir. Bundan sonra şehir “Gaziantep” adıyla anılmıştır.
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre 9 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 781 mahalle bulunmaktadır.
M.Ö. 1400-1200, Geç Tunç Çağında Gaziantep Hitit Devleti'nin bir kenti olmuştur. Bu dönemde Gaziantep merkez konumunda olup Dülük, Kargamış, Zincirli, Coba Höyük bölgedeki diğer önemli şehirlerdi. Dülük kentini Hititlerin kurduğu, İngiliz bilgin David Corc Hukart tarafından saptanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri