İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Gaziantep'in karasal ikliminde limon fidanı yetiştirmeniz mümkün değildir ancak ev içerisinde saksıda limon fidanlarınızı yetiştirebilir, dalından limon kopartabilirsiniz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunmakla birlikte 3 farklı iklim kuşağının kesişim noktasında yer alan Gaziantep'te, farklı meyveler yetiştirmeyi kendisine hobi edinmiş vatandaşların, kivi ve Trabzon hurması yetiştiriciliğinin ardından portakal ve fındık yetiştiriciliğine yöneldikleri gözleniyor.
Gaziantep, Akdeniz ve kara ikliminin geçiş noktasında yer almaktadır. İlin güney kesimleri Akdeniz ikliminin etkisinde olmakla beraber, genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlıdır. İlde yağış en çok kış ve ilkbahar aylarında görülür.
Bu sanayii da lının hammaddeleri zeytin, çiğit, ayçiçeği, susam, mısır, haşhaş, keten ve kenevir tohumu, yer fıstığı, soya, aspir ve kolzadır.
İlgili 24 soru bulundu
En büyük tarım alanına sahip kent Konya
Türkiye'nin en büyük tarım alanına sahip kentleri sırasıyla Konya, Ankara ve Şanlıurfa. "Tahıl ambarı" olarak da anılan Konya, 19 milyon 600 bin 279 dekar tarım alanına sahip.
Türkiye üretiminde dünyada birinci olduğu fındık, kiraz, incir kayısının yanı sıra ayva, haşhaş tohumu, kavun ve karpuzda ikinci; mercimek, Antepfıstığı, kestane, vişne ve hıyarda üçüncü; ceviz, zeytin, elma, domates, patlıcan, ıspanak ve biberde ise dördüncü sırada bulunuyor.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
İlçe nüfusunun çoğunluğu Türk olsada azınlık olarak yaşayan Kürt ve Arap nüfusta mevcuttur. Nüfusun Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ilçe merkezinde önemli sayıda Kürtler de mevcuttur.
Hava özellikle Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında çok sıcaktır. Aralık, Ocak ve Şubat aylarında ise çok soğuktur. Gaziantep'te ölçülen en yüksek sıcaklık 44 °C, en düşük sıcaklık ise -13 °C'dir. Haziran-Eylül arasında Gaziantep, en az yağışı alır.
Fındığın yağış ve yüksek nem isteyen bir ürün olduğunu, Gaziantep'in bu koşullara sahip bulunmadığını vurgulayan DEMİR, şunları anlattı: ''İlimizde ekonomik kazanç elde etmek amacıyla fındık yetiştirmek mümkün değil.
2.041.948 Page 2 Gaziantep'te tarım çok önemli bir yer tutmaktadır. İldeki en önemli tarım ürünleri buğday, arpa, merci- mek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, turp ve havuçtur. Ayrıca ağaç olarak özellikle antepfıstığı, zeytin ve nar yetiştirilmektedir.
Ülkemizde salep üretiminin çok yapıldığı uygun olan yerler, illerimiz; Burdur, Kahramanmaraş, Antalya, Muğla, Gaziantep, Hatay, Elazığ, Van, Bitlis, Kastamonu, Sinop illerimiz sayılar bilir.
Limon üretiminde birinci sırada Mersin yer alıyor. Mersin'de her yıl 600 - 700 ton limon üretiliyor. Yine Akdeniz bölgesinde yer alan Adana'da ise yıllık üretim 200 - 250 bin ton arasında değişmektedir. Ülkemizde yaklaşık 375 dekarlık alanda limon üretilmektedir.
Türkiye ise limon üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde limon üretimi denildiğinde ilk akla gelen yer Akdeniz Bölgesi'dir. Limon üretimiyle öne çıkan şehirlerimiz ise Mersin, Hatay ve Antalya'dır.
Limon ihracatının yüzde 20 si ülkemiz tarafından karşılanmaktadır. Ülkemizde üretilen en kaliteli, dayanıklı ve en iyi türler yediveren, euroka, enter, erkenci mayer ve lamas'dır. Özellikle ener ve euroka orta büyüklükte meyvelere sahip oldukça verimli bir türdür.
2.Gaziantep Adı
Yöre halkı tarafından Antep olarak bilinen şehrin eskiden resmi adı Aynitap-Ayıntap idi. Ayıntap adının kökeni ile ilgili çok değişik rivayetler mevcuttur (Güzelbey, 1987: 30).
Hasılı, Antep'in ismi Kürtçe Ayntab, Entab, Eyntab'tır.
Belgelere göre Gaziantepte bulunan aşiret ve cemaatler (oymaklar) şunlardır: Rişvan Aşireti, Reyhanlı Aşireti (Mandulli eşkiyaları), Karakoyunlu Aşireti, Bezan Aşireti (Sebişhane Cemaati), Ekrad-1 Keykan Aşireti, Mehmani Türkmen Aşireti, Cerid Aşireti, İluklu Aşireti (Tafli Cemaati), Dergezenli Cemaati, Killi Cemaati, ...
Gaziantep'in hemen hemen her yerinde ve her tatlısında yoğunlukla göreceğimiz Antep Fıstığına diğer lezzetlerimizi anlatmaya başlamadan bir değinelim dedik. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan Menengiç kahvesi, şehrin kendine has lezzeti olan en meşhur içeceği.
Gaziantep'te yetişen meyve ve sebzelerin çeşitliliği birçok yöreye göre farklı özellikler gösterir. Yörede yetiştirilen Antep fıstığı, zeytini, domatesi, biberi, patlıcanı, acuru, turpu, havucu, salatalığı, haylan ve kış kabağı, tüylü acuru, tarhunu, haspiri (safran) tamamen yöreye özgüdür.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Gönderi - Evrim Ağacı Japonya'dan gelen Yubri kavunu dünyanın en pahalı meyvesidir. Bu kavunlar özellikle Hokkaido adasında Sapporo'ya yakın 10.000'den az kişinin yaşadığı eski ve küçük bir maden kasabası olan Yubari'deki seralarda yetiştirilen bir kavun çeşididir.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Jak meyvesi; 1,20 metre çapı ve 50 kiloya çıkabilen ağırlığı ile ağaçta yetişen en büyük meyve unvanına sahip. Bu meyvenin ağırlığı ve boyu bakımında adeta bir karpuz büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri