Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Yemeni, kutnu kumaşı, bakır işleri, sedef işleri, baklava, Antep fıstığı, karpuz çekirdeği, kahke, menengiç kahvesi, kendir tohumlu çerez, ipek pul biber, zahter, Antep sabunu, sırmalı hamis, sedefli kakma Gaziantep'in meşhur hediyelikleridir.
İlgili 19 soru bulundu
Neredeyse Türkiye'nin en pahalı şehri. Gastronomi kenti Gaziantep'te başta baklava olmak üzere, kebap, sebze, meyve, giyecek, gıda maddesi ve ev kiraları çok pahalı. Koronavirüs döneminde fiyatlar katlanarak daha da arttı. Ortada bir sorun var.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
Özellikle et yemeklerinde kullanabileceğiniz kekikler, biberiyeler de Antep yöresinden sofralarınıza ulaşmaktadır. Bunun dışında pul biber, karabiber, kimyon, yenibahar, sumak gibi birçok farklı baharatta da Antep'in en hoş aromalarını sofralarınıza taşıyabilirsiniz.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Antep peyniri, peynir soslu haşlanmış yumurta, mücver içi ve Antep peyniriyle hazırlanmış börekler, yeşil zeytin, patates ve nohut piyazları, mevsimine göre yabani semiz otu, cacıklı Arap köfte, ciğer kavurma, kayısı, çilek, fıstıklı kabak reçelleri, bal, saf sahan kaymağı, sıcacık ekmekler ve sınırsız çay yer alıyor.
Gaziantep'in hemen hemen her yerinde ve her tatlısında yoğunlukla göreceğimiz Antep Fıstığına diğer lezzetlerimizi anlatmaya başlamadan bir değinelim dedik. Yabani fıstık ağaçlarının meyvelerinden yapılan Menengiç kahvesi, şehrin kendine has lezzeti olan en meşhur içeceği.
Bu sebeple bu hafta Antep'te 24 saat neler yenebilece- ğine dair bir seçme yaptım. Gerçek bir Antepliyseniz ya da kendinizi öyle hissediyorsanız bu saatlerde yemek yemek için evden çıkmak olağan bir ritüeldir. Bu saatte kebap çeşitleri, ciğer kavurma ve kelle paça en favori yemeklerdir.
1- Zeugma Mozaik Müzesi
Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi, sanat tarihçisi ve arkeologların aynı zamanda tarih ve kültür meraklılarının göz bebeği Türkiye'yi ziyaret etmek için tek başına sebep oluşturabilecek bir zenginliğe sahip.
Tarım alanlarında yaygın olarak buğday, arpa, pamuk, mısır, biber, zeytin, üzüm, mercimek, nohut antepfıstığı, nar, kuru soğan, karpuz, domates, şeker pancarı vb. ürünler yetiştirilmektedir Gaziantep'te pamuk ekim alanın en geniş olduğu yer İslâhiye'dir.
Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt kadayıf, künefe ve katmer ile ününe ün katmaktadır. Çeşit çeşit lezzetleri ile damak tadında zirveyi yaşatan Antep üzüm pekmezini de kullanarak cevizli sucuk ve muska gibi lezzetleri de önümüze sunmaktadır.
Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep'te çeşitli kültürlerin buluşması nedeniyle oluşan zengin mutfağında yaklaşık 252 çeşit yemek türü yer alıyor.
Dünya mutfaklarında da önemli bir yere sahip olan Gaziantep'in 291 çeşit yemeği olduğu açıklanmıştı. Bu yemeklere tatlı ve kebaplar eklendiğinde ise yemek sayısının 500'e yaklaşacağı belirtildi. Antep, özellikle kebap yapımının en yaygın olduğu mutfaklardan biridir.
2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Şahinbey, nüfusu en az olan ise Karkamış ilçesidir.
Sanayi ve gelişmişlik bakımındandan birincidir. Gaziantep, Şehitkamil,Şahinbey olmak üzere iki metropol ilçeye ayrılmıştır. Gelişmişlik açısından Türkiye'nin 20. büyük ilinin merkez ilçesidir. Ayrıca Gaziantep, Türkiye'nin hâla yaşanılan en eski kenti olup, Dünya'nın da hâlâ yaşanılan en eski kentlerinden biridir.
Gaziantep "Büyük Şehir" adı altında bulunduğu için diğer illerde olduğu gibi "Merkez" isimli bir ilçesi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri