Bilindiği üzere; şehit yakınları ve gazilerimiz bir kerelik olmak üzere tapu harcı ve ipotek tesis ücreti muaf tutulmuştur.
Şehitlerin hak sahipleri ile gazilerin faizsiz konut kredisi kullanarak aldığı konutların hak sahipleri adına tapuya tescili tapu harcından muaf tutuluyor.
Gazilerimizin açtığı dava sonucunda Ankara 1. İdare Mahkemesi kararı 5434 Sayılı Kanunun Ek - 77 Maddesi a) fıkrasına göre şartları taşıyan er erbaş gazilerimize 3'ncü Dereceye düştüklerinde Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil) alma hakkı bulunması yönünde hüküm verdi.
Yükseköğretim kurumlarında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden (yurtdışından kabul edilenler ve süresinde mezun olamayanlar hariç) öğrenci katkı payı (üniversite harcı) alınmamaktadır.
"2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 3 üncü ve 10 uncu maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır.
İlgili 25 soru bulundu
Kayıt yaptırmadığı için öğrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öğrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı/öğrenim ücreti ödemez.
Gazi ve eşleri ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerle, şehit eşleri ve hak sahibi çocukları (SGK üzerinden bakmakla yükümlülük) muayene katılım ücreti alınmaz. Özel hastanelere doğrudan başvuru yapabilirler ve özel hastanelerde ilave ücret ödemezler.
Özel durumları olan kişilere veya kurumlara araç satın alırken ÖTV ödememe hakkı veren bir uygulamadır. ÖTV muafiyeti, engelliler, gaziler, şehit aileleri, Kıbrıs gazileri gibi özel durumlara sahip kişiler ve devlet kurumları tarafından satın alınan araçlar için uygulanabilir.
Ayrıca gazi ve şehit yakınları için ÖTV muafiyetli araç alımında üst limit bulunmaz. Tek şart, motor hacminin 1600 cm³'ü geçmemesidir.
Böylece, 2023 yılı Mart ayı itibarıyla ek ödeme dahil 2 bin 961 TL aylık almakta olan gazilerin aylıkları 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren ek ödeme dahil 8 bin 847 TL'ye, hayatını kaybedenlerin dul eşlerine yüzde 75 oranı esas alınarak ödenen aylık ise 2 bin 220 TL'den 6 bin 635 TL'ye, yükseltilecek.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından şehit aileleri ve gazilerin haklarının iyileştirilmesi yönünde verilen teklifi değerlendiren Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, devlet övünç madalyası sahiplerinin havaalanları VIP salonlarından yararlanmasına onay verdi.
Şehit TSK personelinin (yedek subay, erbaş ve er dahil) eş, çocuk, anne ve babalarının, 200 m2'yi geçmeyen tek mesken için emlak vergisi muafiyeti hakkı bulunmaktadır.
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre, şehitlerin dul/yetimleri ile gazilerin Türkiye sınırları içinde brüt 200 m2'yi geçmeyen tek meskeni (intifa hakkına sahip olunması dahil) olması halinde, bu meskenlere ait vergi oranlarını sıfıra indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.
Gazi kavramı uygulama da vazife malulü olarak değerlendirilmekte olup bu statüdeki kişilere 3713 Sayılı kanun ve 2330 sayılı kanun kapsamında haklardan tanınmaktadır.
İstiklal Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatına katılanların ölümleri halinde, verilmekte olan aylık, dul eşe % 75 oranında bağlanır.
Emniyet Teşkilatı şehit, gazi, vazife malulü personeli yakınları Şehit/Gazi/Malul Yakını Giriş Kartı ile kendileri ve refakatinde gelenler faydalanabilir.
Şehit ve gazi yakınları ile gaziler için uçak biletlerinde indirim protokolü imzalandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türk Hava Yolları arasında imzalanan protokol sayesinde yurt içi ve yurt dışında yüzde 50 indirimli uçuş hakkı getirildi.
Şehit Yakını, Gazi ve Gazi Yakınlarından Sınav Ücreti Alınmayacak.
a. Şeref Aylığı: (1) Sosyal Güvencesi Olanlara: 5750 gösterge rakamının her yıl Bütçe Kanunu ile tespit edilen memur maaş katsayısı ile çarpılmasından bulunacak miktarda aylık bağlanır. (2) Sosyal Güvencesi Olmayanlara: 30 günlük net asgari ücret tutarı ödenir.
Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler 2012'den beri harçlardan muaf tutuluyor ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek mecburiyetinde.
Yükseköğretim kurumlarında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden (yurtdışından kabul edilenler ve süresinde mezun olamayanlar hariç) öğrenci katkı payı (üniversite harcı) alınmamaktadır.
Katkı payı zamanında ödenmezse öğrenci kayıt yaptıramaz ve o yarıyıl öğrenim hakkını kaybeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri