gazlı ile yağlı arasındaki fark şudur gazlı amortisörler genelde konfora yönelik araçlarda kullanılır daha ziyade ağır tonajlı araçlarda kullanılır d segmenti e segmenti v.b yağlı amortisörler ise yol tutuşuna öncelik veren araçlarda kullanılır çukurlarda virajlarda tepkimesi gazlıya oranla daha hızlı ve daha stabildir ...
gazlı amartisörler daha konforludur ancak tepkileri açısından yağlı olanlar daha iyi tepki süreleri olduğu için sert viraj alışlarda yağlıolanlar tercih edilmekedir. Ayrıca gazlı amortisörler daha çok aşırı ağır ve tonajlı kasalar için daha idealdir ve yumuşaktır.
Gaz ilavesi, amortisör içindeki yağın köpüklenmesini önleyerek daha uzun süre etkin çalışmasını sağlar. Bozuk yollarda daha geç yumuşar. Yani bence gazlı olması daha iyi. Ama yol tutuş geri plandaysa, gazsız olanlar daha konforlu olur.
Otomotiv Sektöründe Gazlı Amortisör Kullanımı
Binek araçlar, ticari araçlar, traktörler ve yolcu taşımacılığında kullanılan otobüs, minibus ve benzeri araçlarda kullanılır. Bagajlar, kaputlar, koltuk ayar mekanizmaları, kabin pencereleri, arka spoilerler, pikap kapakları, karavan kapakları ana uygulama alanlarıdır.
Gazlı amortisörler yüksek basınçlı gaz ve yağdan oluşan bir kuvvet kaynağıdır . Genel olarak gazlı amortisörler gaz basıncı ile çalışan,hızı ayarlanabilen bir sistemdir. Ağırlıkların kaldırılmasında ve yüklerin dengelenmesinde kullanılmaktadır . Çok düşük ağırlıklardan 500 kg'a kadar ağırlıklar için kullanılabilirler.
İlgili 27 soru bulundu
Kırık bir amortisörün en belirgin işareti, aracınızın muayeneden geçememesidir. Tepkisiz direksiyon, aşırı zıplama veya ağırlık aktarımını kontrol edememe belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, amortisör değişimi zamanı gelmiş olabilir.
1969 yılında Bursa'da kurulan MAYSAN, Türkiye'nin ilk amortisör üreticisidir. Yıllık 7.5 milyondan fazla üretim kapasitesine sahip olan MAYSAN Amortisörler, etkileyici bir satış sonrası teklif oluşturmak için halihazırda önemli seviyede bulunan Ar-Ge departmanını kullanır.
Herhangi bir yan sorun oluşmadığı müddetçe amortisör 60 – 70 bin kilometrede bir değiştirilir. Aracı engebeli ve bozuk yollarda sık kullanıyorsanız bu süre azalırken, düz ve bakımlı yollarda ve nispeten daha az kullanıyorsanız süre aksine uzayacaktır.
amortisör tarafında kendi içinde yağlı tip ve gazlı tip amortisör olarak ayrılıyor, burda yağlı tipler daha konfor odaklıdır.
gazlı ile yağlı arasındaki fark şudur gazlı amortisörler genelde konfora yönelik araçlarda kullanılır daha ziyade ağır tonajlı araçlarda kullanılır d segmenti e segmenti v.b yağlı amortisörler ise yol tutuşuna öncelik veren araçlarda kullanılır çukurlarda virajlarda tepkimesi gazlıya oranla daha hızlı ve daha stabildir ...
gazlı amortisorlerin tamiri verimli olmaz, eğer gazloı ise yenisini alın. Ama yağlı klasik sistem ise tamir olabilir.
Gazlı amortisörde bu basınç, piston kolunun kesit yüzeyine etki eder. Yüksüz durumda piston kolu her zaman dışarıdadır. Piston kolu içeri itildiğinde silindirdeki hacim azalır ve gaz sıkıştırılır. Bu şekilde, piston kolunun çapına ve silindir hacmine bağlı olarak gazlı amortisörde kuvvet yükselir (ilerler).
Amortisör bir yay ile çalışmaktadır. Amortisör yağı olmaz ise piston tam olarak çalışamaz ve sadece yay üzerinde yaylanma olur o yüzden motosiklet amortisör yağ değişimi önem taşımaktadır. Silikon yapılı bir yağdır.
SACHS amortisörleri, son derece kalitelidir ve bu da birçok tanımış otomotiv üreticisinin yeni araçlarında bunları kullanmasının nedenlerinden birisidir. Her yıl 10 milyon yeni araç, montaj hattında SACHS ürünleri ile donatılmaktadır.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Helezon yayı arıza belirtileri nelerdir? Aslında düzgün kullanımlarda helezon yayları özelliklerini kolay kolay kaybetmez. Ani frenlemelerin sıklığı gibi tepkimeler sonucunda yay yüksekliğinde azalma olur.
Amortisörler aşırı süspansiyon hareketini sınırlarken amaçları yay salınımlarını sönümlemektir. Amortisörler yaylardan fazla enerjiyi emmek için yağ ve gaz valflerini kullanır. Yay oranları üretici tarafından aracın yüklü ve yüksüz ağırlığına göre seçilir.
Bazı otomobil markaları tarafından orijinal yedek parça olarak da kullanılan Monroe amortisörler kalitesiyle ön plana çıkıyor. 1940 yılında Amerika'da kurulan Tenneco'nun en çok tanınan amortisör markaları arasında sayılan Monroe, birçok otomobile uyum sağlıyor.
OPTIMAL (Made In Germany) Marka Ürün Fiyatları | Volkswagen Yedek Parça | WAGEN A.Ş.
Japonya'daki en büyük hidrolik ekipman üreticisi olan KYB, araç üreticileri içinde dünyanın en büyük orijinal ekipman (OE) amortisör tedarikçilerinden biridir. Dünyadaki en büyük amortisör fabrikası olan Japon Gifu fabrikası ile birlikte KYB fabrikalarında, her hafta 1 milyondan fazla KYB amortisörü üretilmektedir.
Parçada meydana gelen arıza amortisör takozunun da işlevini bozarak yüksek hızlar ve virajlarda aracın yol tutuşunda olumsuz bir etki bırakacaktır.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri