Gazlı kangren (klostridial miyonekroz ve miyonekroz olarak da bilinir), dokuda gaz oluşumu ile seyreden bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu kangren türüdür. Bu ölümcül kangren formuna genellikle Clostridium perfringens bakterisi neden olur.
Gazlı gangren, oldukça hızlı şekilde kas dokusunda ilerleme gösteren, ciddi hayati tehlike yaratan bir myonekroz olarak tanımlanabilir. Kas dokusunun büyük bir hızla yıkıma girmesi olarak da bilinir. Genellikle yaralanmalara ve ameliyatlara bağlı olarak ortaya çıkar.
Üyesi Şenoğlu, “Fournier kangreni (gazlı kangren) genital veya anal bölgelerin çoklu bakteriye bağlı gelişen bir çeşit cilt ve cilt altı doku enfeksiyonudur. Tanı ve tedavisindeki gecikme öldürücü olduğundan bu bölgedeki bulguların ihmal edilmemesi çok önemlidir.
Bu hastalığın tedavisi için hemen travmatoloji ile ortopedi başvurulması gerekmektedir. Çünkü bu hastalığın tedavisi için organın kesilmesine kadar gidilebilmektedir. Yara bölgesinde hissedilen olumsuz gözlemler hemen uzmanlara bildirilmelidir.
Diğer yandan kangren vücudun diğer bölgelerine yayılır ve de tedavi edilmezse septis adı verilen kan zehirlenmesi de meydana gelebilir. Meydana gelen septik şokun semptomları arasında düşük kan basıncı, hızlı kalp atışı, baş dönmesi, nefes darlığı ve bilinç bulanıklığı yer alır.
İlgili 37 soru bulundu
Kangren veya diyabetik ayak sadece bu alanda eğitimli sağlık personeli tarafından tedavi edilmelidir. Nedene yönelik tedavinin yanı sora ölü doku parçaları cerrahi olarak çıkarılır. İlerlemiş vakalarda ayak parmaklarının, ayağın ya da tüm alt bacağın kesilmesi gerekebilir.
Bu türdeki kangrenin tedavi edilmemesi durumunda etkilenen bölgede şiddetli ağrı, halsizlik ve ateş görülür. Tedavi edilmemiş olan yaş kangren halk arasında kan zehirlenmesi olarak tabir edilen sepsis ile neticelenir. - Kuru kangren geliştiği durumlarda ayaklarda tüylü alanlar oluşur.
Gaz tipindeyse, kangrenli dokuda biriken bakteriler ürettikleri gazla ölü dokunun şişmesine neden olurlar. Bu gazın yayılmasıyla, kangren de hızla yayılabilir.
Kırık sonrası morluk iyileşme belirtisidir
Kırık çevresinde kemik ve çevre dokulardaki damarlarından sızan kan ile bir pıhtı oluşur ve cilt üzerinde morluk ortaya çıkar. Halk arasında kangren olma belirtisi olarak bilinen morluk, aslında iyileşmenin bir göstergesidir.
Ayak ya da parmak kangreni bacak damar tıkanmasında en ileri safhadır. Damar tıkanması nedeniyle ayağın o bölgesine artık hi kan gelmemektedir. En önemli belirtisi ayak parmakları, topuk ya da ayağın herhangi bir kısmında önce ağrı, morluk ve sonra siyahlaşmadır.
GAZLI GANGREN
Clostridium türü bakterilerin çoğunlukla da Clostridium perfringens'in etken olduğu gazlı gangren, travma veya cerrahi girişimler sonucu iskelet kaslarında or- taya çıkan nekrozla karakterize, progresif ve toksemik bir hastalıktır.
Gangren, kan dolaşımı azalması ya da birtakım enfeksiyonlara maruz kalınması sonucunda bir bölgede yaşanan doku ölümü olarak tanımlanmaktadır. Sıklıkla; ayak parmaklarında, ayak ve bacaklarda ve el parmaklarında görülmektedir.
Klostridyal miyonekroz genellikle klostridyum perfrin- gens taraf›ndan oluflturulan ekstremiteyi tehdit eden ve hayati risk tafl›yan, ciddi seyirli, kötü kokulu, seröz ak›nt›l› nekrotik ülserlerle karakterize h›zla yay›lan anaerobik bir enfeksiyondur.
Bu nedenle, kangren tedavisinde girişim zamanı çok önemlidir. Kangrenin devam ettiği durumlarda ise; ayak veya parmakta nekroz (doku, kas ölümü ve yıkımı) gözlenir. Artık bu noktada, görünüm siyahlaşmaya doğru gitmektedir. Kangrenin en ileri safhasında, artık enfeksiyon tabloya eklenmiştir.
Diyabetik Ayak Evreleri Nelerdir? Diyabet hastalığında en sık etkilenen organlar ayaklardır. Diyabet, kontrol altında tutulmazsa yıllar içinde ayaklarda pek çok soruna yol açar. “Diyabetik ayak” olarak da adlandırılan bu durum ileri dönemlerde kangrene ve ayağın kesilmesine kadar gidebilir.
Soğuktan ve rutubetten hâsıl olup kangrene yol açan ayak rahatsızlığı, soğuk ve nemden el ve ayaklarda oluşan kızarıklık ve şişliğe benzer bir süreçtir. Bu durum, ayaklar sürekli ıslak olduğunda 15.5°C'de bile oluşabilir. Yaralanma mekanizması şu şekildedir: Islak ayak kuru ayaktan 25 kat daha hızlı ısı kaybeder.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Doktorlar, kangreni, kanlanma kaybı nedeniyle vücut dokusunun ölmesine neden olan ciddi bir durum olarak açıkladı. Kangrenin vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebileceğini söyleyen uzmanlar, tipik olarak ayak parmaklarında, ayaklarda, el parmaklarında ve ellerde başladığını vurguladı.
Çatlak olan kemikte, hasarın oluştuğu anda bir şişlik meydana gelmez fakat ilerleyen saatlerde şişlik kendisini gösterir. Çatlağın meydana geldiği bölgede darbe izi oluşur. Yavaş yavaş başlayan ağrı şiddetini artırarak bölgede uyuşma hissinin oluşmasına neden olur.
Kemik Kırıklarını Hızlı Geçirme Yöntemleri
Doktorun önerdiği istirahat süresine mutlaka uyulmalıdır. Şişliği azaltmak için buz torbası uygulanmalıdır. Sert tabanlı, ortopedik ayakkabı ve terlik giyin. Kemik kırığı iyileşme süresi oldukça uzundur ortalama 6 hafta gibi süreler alır.
Ayak parmaklarında morarma şikayeti genellikle dolaşım bozukluğuna bağlıdır. Özellikle ayak bileğinden daha uç kısımlarda morarma, ağrı ve üşüme şikayetleri atardamarların daralması veya tıkanmasına işaret olabilir. Bu durum iki şekilde ortaya çıkabilir.
Ayak parmak ağrısının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Bunlar yaralanma, zedelenme veya yaş kaynaklı ağrılar kaynaklı ortaya çıkabilir. Bunun yanında, ayak parmağının derisinde, kaslarında, kemiklerinde, eklemlerinde, tendonlarında ve bağlarında gelişen yırtılma da ağrının kaynağı olabilir.
Ayak parmağının kırılması durumunda parmaklarda yoğun bir ağrı hissedilir. Bazı durumlarda renk değişimi ve şişlik görülebilir. Kırığın en belirgin özelliği çok yüksek bir seviyede ağrı yaşanmasıdır. Kırılan bölgede yoğun ağrı olması, kırık olduğunu gösterir.
Bulaşma genellikle insandan insana temas enfeksiyonu yoluyla gerçekleşir. Burada Clostridium'lar hastaların eser miktardaki dışkı kalıntılarının eller aracılığıyla aktarılması sonucu bulaşırlar. Patojenler ellerden ağza geçerler.
Anaerop bakteri enfeksiyonu: Dokuda oksidasyon redüksiyon potansiyelinin düşmesi sonucu gelişen; süpürasyon, abse oluşumu, doku harabiyeti ile karakterize bir enfeksiyondur.
Bu zehirlenmeye genellikle proteinli gıdalar yol açar. Izgara, kaynatılmış veya hafif kızartılmış et veya tavuk etleri, et suyu, sosisler, çorbalar, etli börekler ve salatalar en önemli gıdalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri