Serbest pistonlu bir kaba; Molekül kütlesi aynı olan gazdan eklenirse, ortalama gaz yoğunluğu değişmez. Molekül kütlesi içerideki gazdan daha küçük olan başka bir gaz eklenirse ortalama gaz yoğunluğu azalır, Molekül kütlesi içerideki gazdan daha büyük olan başka bir gaz eklenirse ortalama gaz yoğunluğu artar.
Gazların hacimleri basınç ve sıcaklığa bağlı olarak değiştiği için özkütleleri de değişir.
Gazlar birbiriyle her oranda karışabilir. Gazların birbiri ile oluşturdukları karışımlar homojendir. Hacimleri, dolayısıyla yoğunlukları basınç ve sıcaklığa tabidir.
Yükseklik ile yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu da azalmakta ve dolayısıyla hava basıncındaki azalma oranı yükseldikçe düşmektedir.
Yoğunluk, hacim ve kütle ile ilişkilidir. Eğer hava kütlesi sabitse, hacim arttıkça yoğunluk azalır, yoğunluk arttıkça hacim azalır. *Kapalı bir hacimde basınç arttıkça yoğunluk artar.
İlgili 27 soru bulundu
Yoğunluk arttıkça basınç da artar.
Atmosferde bulunan gazların birbiriyle olan ilişkilerinde ve tanımlamalarda; sıcaklık, basınç, yoğunluk ve hacim önemlidir. 1- Eğer sıcaklık sabit ise, gazın yoğunluğu basınçla doğru orantılıdır, hacim ise basınçla ters orantılıdır. Bundan dolayı basınç yükseldikçe yoğunluk artar ve hacim azalır.
Şekildeki noktalı çizgilerle gösterilmiş noktaya ulaşıldıktan sonra daha düşük sıcaklıklarda çalışılacak olursa gazın basıncının arttırılmasıyla gaz sıkışmak yerine yoğunlaşır.
Yükseldikçe hava katmanının kalınlığındaki azalma yükseklikle doğru orantılı değildir. Yükseklik arttıkça yerçekimi kuvveti azaldığı için gazların yoğunluğu azalmakta ve bunun sonucu olarak atmosfer basıncı da azalmaktadır.
Yoğunluk (ρ) kütlenin hacme oranı olduğundan, hacim kütleyle yer değiştirirse (V = g/ρ), benzer bir formül yazılabilir.
➽ Serbest pistonlu bir kapta bulunan gazın yoğunluğu, Sıcaklık artırılırsa azalır. Sıcaklık azaltılırsa artar.
Gazlarda basınç, gazın molekül sayısı ve sıcaklığı artarsa artar; gazın bulunduğu kabın hacmi artarsa azalır. R sayısı ise sabit bir sayıdır. Kapalı kaplardaki gazlarda basınç manometreler yardımı ile ölçülür.
Basınç yoğunluk dışında sıcaklık ve tanecik sayısına bağlıdır.
Bir gaz numunesinin hacmi azaldığında, gaz molekülleri çevreleyen yüzeylerle daha sık çarpışır ve basınç artar.
Üst Isıl değeri maksimum 10.427 kcal/m3 minimum 8.100 kcal/m3 yoğunluğu yaklaşık olarak 0,72 kg/m3 olan doğal gaz, Rusya'dan çıkartıldıktan sonra, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan üzerinden boru hatlarıyla Türkiye'ye taşınır.
Gaz basıncı genel olarak sıcaklığa bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu konuda gazın sıcaklığı arttığı süre içerisinde basınca da aynı oranda artış gösterir. Doğru orantılı olarak ise gazın sıcaklığı düştükçe gaz basıncı da eşit oranda azalır. Bununla beraber ısıya bağlı şekilde basınç oranı artar ya da adıdır.
Deniz seviyesinden yükseldikçe hem atmosfer basıncı hem de havanın yoğunluğu azalır.
Atmosfer basıncı ve havanın yoğunluğu deniz seviyesinden yükseldikçe azalır.
Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır.
Gaz molekülleri soğutulduğunda, yavaş hareket eder ve birbirlerini çekerler. Böylece birbirlerine yaklaşır ve sıvı olurlar. Su buharı soğutulduğunda yoğunlaşma hızı artar. Hava içindeki su buharının bir araya toplanması (derişimi veya konsantrasyonu) artarsa, yoğunlaşma da artar.
Gazlar sıcaklık düşürmekle sıkıştırılabilir.
Gazların sıkıştırılması sonucunda sıvılaşma meydana gelir. Sıcaklık ne kadar düşerse çekim de o oranda artar ve gaz sıvılaşır. Bu andaki sıcaklığa sıvılaşma sıcaklığı denir.
Çoğu gaz normal atmosfer basıncı altında basitçe soğutularak sıvı haline getirilebilir. Karbon dioksit gibi birkaç gaz için de ayrıca basınç altında tutma işlemi uygulanması gerekir. Sıvılaştırma gaz moleküllerinin temel özelliklerinin analizinde ve gazların depolanmasında kullanılır.
Yoğunluk, birim hacimdeki kütle olarak tarif edilir. Yani aynı hacimde iki farklı cisim alırsanız bunların kütlelerinin aynı olmadığını görürsünüz. Sıvılarda yoğunluk arttıkça basınç da artar! Bu nedenle farklı sıvılarda aynı derinliklerde aynı basınç elde edilmez.
Sıcaklık (T) azalırsa, basınç (P) da azalır. Yani kapalı, hacmi değişmeyen yalıtılmış bir kaptaki gazı ısıtırsak, basınç artacaktır. Hacmi (V) ve sıcaklığı (T) sabit tutup, molekül sayısını (N) artırırsak basınç artacaktır. Yani kapalı, sabit hacimli bir kaba sabit sıcaklıkta gaz eklenirse, basınç artar.
Soğuk havanın yoğunluğu arttığından hava çökmeye neden olur. Farklı alanlarda (şehirler ve fabrikalar, sık ormanlar, ekili araziler, su rezervleri, otlu bölgeler, yaz–kış arasındaki farklı ısı kaynakları vs.) ısı farklı olacağından sisin kalınlığı yer yer çok yoğun veya daha ince olabilir bu da görüşü etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri