Kişinin, genel bilgi taraması yani halk dilinde bilinen GBT kaydının silinmesi için ilgili suçla alakalı Cumhuriyet Savcılığının takipsizlik kararı vermiş olması veya kişi hakkındaki tedbirlerin ortadan kalkması gerekmektedir. Kovuşturma aşamasında ise beraat, düşme vb. durumlarda GBT kaydı silinmektedir.
oluştuğu tarihten itibaren; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması59 koşuluyla onbeş yıl; yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle tamamen silinmektedir. Ayrıca bu bilgiler, ilgilinin ölümü üzerine de tamamen silinmektedir (5352 sayılı Kanun m. 12/1).
Sorgusu yapılan kişinin adı, soyadı, doğum yeri ve tarihi, Kişi hakkında daha önce işlediği bir suçtan dolayı hüküm var veya bu suçtan cezalandırılmış ise buna ait bilgiler, Sorguya tabi tutulan kişi hakkında arama, yakalama vs. kararı varsa bu bilgiler, Asker kaçağı olunması halinde bu bilgi de sorguda görülmektedir.
Arşiv kaydının silinmesi için başvuru yapmak isteyen kişi, beraat kararı veya davanın düştüğüne dair belgeyi Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü'ne sunmalıdır. Başvuru sonucunda, arşiv kaydı silinir ve kişiye arşiv belgesi verilir. Arşiv belgesi, kişinin arşiv kaydının olmadığını gösterir.
Eğer hakkınızda herhangi bir ceza, karar yoksa “YUKARIDA KİMLİK BİLGİLERİ BULUNAN ŞAHSIN ADLİ SİCİL KAYDI YOKTUR. ” yazısı ekrana gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Yönerge doğrultusunda, KİHBİ Bilgi Sistemi'nde, kişiler haklarındaki GBT kaydını sildirmek için kaydın sildirileceği suçlarla ilgili daha önce kararı veren mahkemeye müracaat eder ve beraat, ceza verilmesine yer olmadığı, davanın düşmesi veya davanın ortadan kaldırılması kararlarını alır.
Adli sicil kayıtlarında mağdurlara ilişkin eski veya devam eden dava dosya kayıtları görülmez. Aynı şekilde emniyet güçleri tarafından yapılan ve GBT sorgulamaları olarak bilinen Genel Bilgi Tarama Sistemi'nde de istismara maruz kalan çocuğun dava dosyasının içeriği görülemez veya incelenemez.
Kural olarak hükümlüye ait adli sicil kaydı cezanın infaz edilmesinden sonra silinerek arşiv kaydına alınır. Hükümlüye ait arşiv kaydı ise 5 yıl sonra silinir.
Hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma ve hileli iflas suçları, Devlet sırlarını ifşa etme, terör eylemi gerçekleştirme ve insanları terör eylemlerine teşvik etme, kaçakçılık ve ihaleye fesat karıştırma gibi yüz kızartıcı suçlar kapsamındaki sabıkalarda arşiv kaydının silinmesi mümkün değildir.
Adli sicil kaydı e devlet üzerinden alınabilir. Aynı zamanda adli sicil kaydı sildirme işlemi e devlet üzerinden yapılabilir.
Online GBT–sabıka kaydı sorgulama işlemi e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. E-Devlet GBT-sabıka kaydı sorgulama işlemi ile sabıka kaydı belgesi çıktısı online olarak alınabiliyor.
Güvenlik soruşturması yönetmeliğin 12. maddesi uyarınca; “Taleplerinin ilgili makama ulaşmasından itibaren arşiv araştırması sonuçları en geç 30 iş günü, güvenlik soruşturması sonuçları en geç 60 iş günü içinde cevaplandırılır.”
GBT sorgulamasında kişi ile ilgili, geçmişte görülen bir davası ve verilen hüküm, adli bir sonuç ya da erkeklerde askerlik döneminde yaşadığı adli bir suç ve verilmiş bir hüküm söz konusu ise bu bilgilere ulaşılabilmektedir.
Fiil kanunda önceden suç olarak görünüyorken suç olmaktan çıkarılması durumunda da adli sicil arşiv kaydından kişi hakkındaki hükümler kendiliğinden silinmektedir.
Arşiv kaydı; Anayasa madde 76'da sayılan yahut TCK dışında sayılan suçlar için memnu haklar iade edilmişse 15 yıl, memnu haklar iade edilmemişse 30 yıl sonra silinir. TCK'da yer alıp da Anayasa madde 76'da sayılmamış olan suçlardan ötürü ise arşiv kaydının işlenmesinden itibaren 5 yıl sonra silinir.
Adli sicil kaydına işlenen suçlar infaz tamamlandıktan sonra adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydından kayıtların silinmesinde ise suçun ve cezanın niteliğine göre 5-15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Bu kapsamda adli sicil affının da 2022 yılı içerisinde gelmesi bekleniyor.
Kısacası “ GBT, Adli Sicil Kaydı ve Sabıka Kaydı” aynı işlemleri ifade etmektedir.
Kanunlara göre en ağır suç adlî sicil kayıtlarından 30 yıl sonra siliniyor. Ancak polis ve jandarmanın kullandığı arşiv kayıtları kişi ölse bile saklanıyor.
Uzmanlara göre kamuya girişte uygulanacak arşiv araştırmasında kişilerin devam eden ya da takipsizlikle sonuçlanan soruşturmalarına dair kayıtların incelenmesi hem keyfiliğe neden olabilir hem de memuriyete girişte engel olabilir.
Yakalama kararı, GBT'de görülür. UYAP sistemine işlendiği için kişinin hakkında yakalama kararı olduğunu tüm adli ve kolluk birimleri tarafından görülebilir.
GBT (Genel Bilgi Toplama) sorgulaması yaparken kişinin TC. Kimlik Numarası ile işlem yapılır.
Cevap: GBT nin memuriyete etkisi
Adli sicil kaydı yoktur ve adli arşiv kaydı yoktur(ikiside yazacak) belgesi şahısn hüküm giymediğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri