Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır. Peltek ince harfler se, zel; peltek kalın harfler ise zı şeklindedir.
Zel sesi, dil, üst ve alt dişler arasına hafifçe sıkıştırılarak şiddetle soluk verilerek çıkarılır. "d" ile "z" arasında peltek ve vızıltılı bir ses verir. Türkçede, Arapça'dan gelen bazı sözcüklerde kullanılır. Ancak peltek harfler Başkurt dilinde de bulunur.
ث sesi diş sessizlerindendir. Dilin, üst ve alt dişlerin arasına sokulmasıyla çıkarılır. Yumuşak, ıslıklı, ince ve peltek bir sestir (Ť veya Š). Arapçadaki T harfinin peltek biçimidir.
Mahreç - Fonetik
Arapçadaki D harfinin peltek biçimidir. Aslında Peltek Z sesi ile aynıdır.
İlgili 16 soru bulundu
Yumuşak okunan bir harftir. Dil ucu ile üst ön dişlerin uçlarından çıkarılır ve peltek “za” şeklinde okunur.
Kalın Harfler : خ (hı) , ص (sad) , ض (dad) , ط (tı) , ظ (zı) , غ (ğayn) , ق (kaf) Hem Kalın Hem İnce Okunabilen Harfler : ر (ra) , ل (lam) (Allah kelimesinde kalın okunur) Peltek Harfler : İnce peltek harfler : ث (se) , ذ (zel) , kalın peltek harfler : ظ (zı)
2. Kevser suresinde "inna eateyna kelkevser" derken "se" harfini peltek okumayan, normal "se" olarak okuyan kimsenin namazı bozulur mu? Değerli kardeşimiz, Bahsettiğiniz her iki durumda da namaz bozulmaz.
"ع" (Ayn) harfi, boğazın tam ortasından, boğaz biraz sıkılarak çıkar. İnce okunur.
Z harfi Üç tane.. Zel: peltek ve incedir , Ze keskin , Türkçedeki gibi. Zı ise kalındır ve peltek çıkar.. z harflerinin üzerinde hep nokta vardır..
'z' ünsüzünü tanıyalım: Akın Önen, Türkçeyi Türkçe Konuşmak kitabından bu ünsüze ait şu bilgileri verir: 's' ünsüzünün tonlusudur. Dilin ucu alt dişlerin köklerine doğru yaklaşır ve hava dilin arasından sızar, gırtlak birleşimiyle birlikte seslenir.
Zı (ظ) sesi dilin üst yüzü damağa yapıştırılıp, dil ucu üst dişlerin iç tarafına iyice yaklaştırıldıktan sonra soluk verilirek çıkan Z ve S arası vızıltılı bir "z" sesidir ve daimâ kalındır. Vurgulu bir Z sesi olduğu için yaygın olarak Ż ile gösterilir.
Boğazın göğüse bitiştiği yer olan boğazın en alt kısmından çıkar. İnce bir harftir.
Pelteklik veya Sigmatizm (Yunanca 'sigma' harfinden türetilmiştir), S seslerinin ve ses bağlantılarının doğru şekilde oluşmadığı bir konuşma bozukluğudur. Örneğin, bunlar arasında keskin veya yumuşak ve Almanca'da 'z' veya 'x' ve 'chs' harflerine karşılık gelen /ts/ ve /ks/ ses bağlantıları bulunur.
Peltek konuşmada asıl neden, belli seslerin çıkarılmasındaki zorluktur. Bu nedenle konuşmanın yeni öğrenildiği dönemde peltek konuşma bir ölçüde normaldir; çocuk konuşmayı ilerlettikçe düzelir, yani geçici bir durumdur. Genellikle altı yaşından sonra çocuklar, bütün sözcükleri düzgün biçimde söylemeyi öğrenirler.
s harfi ile ilgili sorunu olanlara şu egzersiz önerilir: bir kurşun kalemin sapını ısırın, s harfi geçen (saksı, tepsi... gibi) kelimeler okuyun. hemen farkedersiniz 10 dakika sonra kalemi ağzınızdan çektiğinizde düzgün konuşmaya başlarsınız..
Ğayn sesi dil kökü damağa doğru yaklaştırılarak, dilin ucu da yumuşak damağa yapıştırılmak suretiyle dilin kökünden çıkarılan tok, dolgun bir sestir. Gargara yaparken çıkan sese benzetilebilir. Bu sesin Türkçede karşılığı yoktur. " ğ " sesine benzetilse de o sesten farklı bir sestir.
Ha harfi, boğaz tamamen açıkken boğazın tam ortası sıkılarak ses tellerinin titreştirilmesi ile gırtlaktan çıkarılır (Ⱨ, Ḩ).
"A" HARFİ Alfabenin birinci harfi olan A; İbrani alfabesinde alef, Grek Alfabesinde alfa (alpha), Arap alfabesinde ise elif olarak adlandırılır. Her şeyin başlangıcı ve sonu olan Allah'ın sembolü olarak ifade edilir ve sayısal değeri “bir” olarak kabul edilir.
Namazda Kur'an'dan bir bölüm okumak farzdır.
Bu şekilde düzgün okumayı öğrenene kadar ise, yapabildikleri kadarıyla okuyarak namazlarını kılmalıdırlar. Dolayısıyla, "tecvidsiz olarak kılınan namazlar geçersizdir, bu şekilde namaz kılınmaz" şeklinde genel bir değerlendirme doğru değildir.
Konuşma yetisine sahip kişinin namazda Fâtiha ve diğer sûreleri, dili ve dudağı kıpırdatmaksızın ve ses çıkartmaksızın zihinden geçirmesi okuma (kıraat) sayılmaz. Böyle yapmakla namazın rüknü olan kıraat yerine getirilmiş olmaz.
Kişi son oturuşta tahiyyat okuyacak kadar beklemesi farzdır. Bu esnada Tahiyyatı okuması da vaciptir. Salli ve barik dualarını okuması da sünnettir. Kişi bu bekleme esnasında Tahiyyatı ve diğer duaları okumasa dahi namazı geçerli olsa da Tahiyyatı okumadığından vacibi terk etmiş ve günah işlemiş olur.
Dil ucu ile alt ön düşlerin yarısına doğru ( ص ) sad, ucuna doğru ( س ) sîn ve dişlerin ucundan da ( ز ) ze harfi çıkar.
Üç tanesi de fâ, bâ ve mîm'dir. Bunlara ise “dudak harfleri” anlamında el-hurûfu'ş- şefeviyye adını vermiştir. İki dudak ve dilin kaslarının esnekliği sebe- biyle bu harflerin telaffuzu kolaydır.
isim Arap harfli metinlerde bir ünsüzün o, ö, u, ü seslerinden biriyle okunacağını gösteren işaret.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri