Gıda analizleri, çeşitli gıdalarda yapılan veya yapılması gereken kritik kalite kontrol çalışmaları, gıdanın güvenilirliği açısından incelenmesi ve analiz sonucuna göre gerekli tedbir alınması amacıyla gerçekleştirilmektedir.
Gıda analizleri ile gıda yüzünden ortaya çıkacak riskleri azaltmak ve bu risklerin oluşmasını önlemek amaçlanmaktadır. Gıda ürünlerinin, üretim, taşıma, paketleme, depolama ve tüketicilere sunmaya kadar bütün süreçlerde insan sağlığı ve çevre korunmak zorundadır.
Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlardan analiz için gelen numuneler dilekçe ile Numune Kabul Birimine başvuru yapılır. Aynı birimlerden posta/kargo ile de numune kabulü yapılmaktadır.
Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuvarları numunelerin mevzuata uygunluğunu tespit etmek amacıyla doğru yöntemlerle ihtiyaç duyulan analizleri yapar. Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite analizleri gıda kontrol laboratuvarlarında gerçekleştirilir.
İlgili 23 soru bulundu
Gıda kontrolörü, gıda güvenliği ve standartlarını sağlamaya yönelik laboratuvar analizleri ve tesis denetimleri gerçekleştirmekle sorumludur.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; gıda hammaddesi işleyen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde üretim biriminin kalite kontrol ve üretim departmanlarında yöneticilere yardımcı olacak ve bu amacı gerçekleştirecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yüksek öğretim programıdır.
Ürünlerin sevkiyat işleminin takibini yapmak, Ambalajların ve etiketlerin uygunluğunu kontrol etmek, Ürünlerin kalite sorunlarıyla ilgili olarak yönetim birimlerine rapor vermek, Gıda üretim çalışanlarına, gıda güvenliği konusunda eğitim vermek.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programındaki eğitim süresi 2 yıldır.
Bozulma ve zehirlenme, mikroorganizma rezervuarı olarak gıdalar mikroorganizma oluşumuna oldukça elverişlidir. Bu sebeple gıda kaynaklı zehirlenmeleri önlemek, toplum sağlığını korumak ve enfeksiyonlara engel olmak adına gıda mikrobiyolojisi analizleri yapılmalıdır.
Gıda kimyası gıdada bulunan başlıca bileşenleri (karbonhidrat, yağ, protein, minareller, vitaminler, su), gıdayı oluşturan renkleri, tatları ve meydana gelen reaksiyonlar gibi pek çok farklı konuları ele almaktadır.
Gıda kontrolü; gıda işletmelerini, satış yerlerinin ve pazardaki gıdaların gıda kodeksine aykırı olup olmadığının belirlenmesidir. Bu uygulamaların başarısı; denetçi niteliği ve sayısı, laboratuvar sayısı ve yeterliliği (personel, yöntem, aygıt vb) ve kontrol programı veya sıklığına bağlıdır.
Hangi Gıdaya Güvenilir? Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.
Kimyasal analiz olarak da bilinen analitik kimya, belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün niteliğinin ve niceliğinin incelendiği bilim dalıdır. Kimyasal analiz sırasıyla kalitatif (nitel) ve kantitatif (nicel) olmak üzere iki şekilde uygulanır.
(2) Denetim ve kontrol usul ve esasları aşağıdaki gibidir; a) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmelerinin denetim ve kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilen ve adlarına kimlik kartı düzenlenen gıda kontrolörü/gıda denetçisi tarafından yapılır.
Gıda kalite kontrol uzmanları ise, ortalama olarak 22.000-30.000 TL arasında bir maaş alabilir. Ayrıca, Beslenme ve Gıda Bilimleri mezunları, üniversitelerde araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi olarak çalışabilirler.
Kalite kontrolünün temel amacı müşteri beklentilerinin ve işletmelerin stratejik amaçlarının en ekonomik seviyede karşılanabileceği ürünün üretimi için gerekli planların geliştirilip uygulanarak etkin bir şekilde sürekliliğinin sağlanmasıdır.
Kalite kontrol, üretilen hizmet veya ürünün, belirlenen kalite standartlarına uygunluğunu denetlemeyi amaçlayan bir süreçtir. Bu süreç, önceden belirlenen kalite standartlarında satın alınan ürün, malzeme, veya parçaların uygunluğunun sürekli kontrolünü sağlamayı hedefler.
Gıda güvenliği ve kalite alanında birçok ulusal ve uluslararası standart söz konusudur. Bunlar arasında ISO 9001:2000, ISO 22000, HACCP, Global-GAP (Önceden Eurep-GAP olarak kullanılıyordu), ISO 17025, GLP-İyi Laboratuar uygulamaları (Good Laboratory Practice), BRC, IFS ve İzlenebilirlik sayılabilir.
Temelde gıdaların renk, koku, tad ve görünüş özellikleri dışında, rutubet ve kurumadde oranı, briks (suda çözünen kuru madde miktarı), pH değeri, kırılma indisi, özgül ağırlık, elek analizleri ve yem mikroskobisi gibi başka fiziksel analizler de yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri