Toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yüksek seviyede tutulması için birincil gerekliliklerden biri olan Gıda Denetimi, gıda hijyenitesinin saptanması ve sanitasyon uygunluğunun değerlendirilmesi olarak tanımlanmaktadır.
a) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmelerinin denetim ve kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilen ve adlarına kimlik kartı düzenlenen gıda kontrolörü/gıda denetçisi tarafından yapılır.
Gıda kontrolü; gıda işletmelerini, satış yerlerinin ve pazardaki gıdaların gıda kodeksine aykırı olup olmadığının belirlenmesidir. Bu uygulamaların başarısı; denetçi niteliği ve sayısı, laboratuvar sayısı ve yeterliliği (personel, yöntem, aygıt vb) ve kontrol programı veya sıklığına bağlıdır.
Üretim alanına girmeden önce dezenfektanlı paspasa ayaklar silinmelidir. Çalışırken bone, maske, eldiven, kep, galoş vb.hijyen yardımcısı araçlar kullanılmalıdır. Tezgah ve masa üzerine oturulmamalıdır. Kirli çatal-kaşık-kepçe kullanarak veya parmak ile yemeğin tadına bakılmamalıdır.
Gıda önemli konu olduğundan merkezi hükümetin kontrolünde olması gerekir. Belediyeler denetim yapmamalıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Mezunlar çalıştıkları yerlerde; gıdaların kalite standartlarına uygun şekilde üretilmesi için gerekli tüm işlemleri yaparlar. Laboratuvarlarda analiz yapmak, gıdalar üzerinde testler yapmak, gıdaların ambalajlarını ve etiketlerini kontrol etmek gibi işleri yaparlar.
Toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yüksek seviyede tutulması için birincil gerekliliklerden biri olan Gıda Denetimi, gıda hijyenitesinin saptanması ve sanitasyon uygunluğunun değerlendirilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Gıda Kontrolörü Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Gıda kontrolörü olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Gıda Kontrolü ve Analizi, Gıda Teknolojisi önlisans bölümlerinden veya dört yıllık eğitim veren üniversitelerin Gıda Mühendisliği programlarından mezun olmak gerekmektedir.
Gıda Güvenliği Ekibi Kimlerden Oluşur? Gıda güvenliği ekibi, genellikle gıda güvenliğine etkisi olan süreçlerin çalışanlarından oluşturulur. Kuruluşun yapısına ve büyüklüğüne göre birimler değişebilir.
Gıda Kontrol Elemanı; her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreç içerisinde alınan numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip olan bireydir.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde uygulamaya konulan gıda denetim seferberliğiyle 28 Ekim'e kadar 720 bin işletme denetlenecek. Çalışmalarda 7 bin 300 gıda denetim personeli görev yapıyor.
Bu amaçla Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Orman Bakanlığı Kontrol Laboratuarları, Hıfzısıhha Enstitüsü, Tariş, Belediyeler, İl Sağlık Müdürlükleri gibi kamu kuruluşlarında ve özel sektöre bağlı gıda endüstrisinde yönetim, üretim ve laboratuar alanlarında çalışabilmekte, kendi özel işyerlerini de açabilmektedirler.
Gıda kalite ve kontrolü ve analizi ne iş yapar sorusunun cevabı, kişilerin içinde bulundukları kurumdaki görev tanımlarına göre belirlenmektedir. Gıda kontrolörü belirlenen kalite standartlarına uygun şekilde gıdaların üretilmesine katkı sağlarlar.
e) İl Denetim Ekipleri; 1) Gıda işletmeleri denetim komisyonu üye havuzundan bir temsilcinin başkanlığında, 2) İl Sağlık Müdürlüğünden 1(bir), 3) İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden 1 (bir) personel olmak üzere toplam 3 (üç) temsilciden oluşturulur.
HACCP'in Temel İlkeleri
Kritik limitlerin oluşturulması Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması
Gıda güvenliği; gıdada tüketim anında veya (tüketici tarafından kullanıldığında) gıda kaynaklı tehlikelerin bulunması ile ilgilidir. Gıda güvenliği tehlikelerinin girişi gıda zincirinin herhangi bir basamağında ortaya çıkabilir, bu nedenle de gıda zinciri boyunca etkin bir kontrolün gerçekleştirilmesi önemlidir.
Gıda teknikeri olmak için iki yıllık eğitim veren meslek yüksekokullarının Gıda Teknolojisi önlisans bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. Firmalar, faaliyet gösterdikleri sahalara göre adaylarda meslek yüksekokullarının, Süt Ürünleri, Kimya Teknolojisi ve ilgili bölümlerinden mezuniyet şartı aramaktadır.
Merhaba, Gıda teknikerlerinin bakanlıkta denetim yetkisi kaldırılmış olup gıda denetimlerine en az 4 yıllık Gıda Müh., ziraat müh veya veteriner hekimler gitmektedir.
Gıda teknisyeni, gıda maddelerinin üretilmesinden depolanmasına kadar çeşitli süreçlerde görev alan ara meslek elemanıdır. Görev kapsamı arasında ürünlerin ambalajlanma süreci de bulunur. Bununla birlikte, gıda ürünlerinin sağlığa uygun olması konusunda gıda teknisyenleri önemli rol oynar.
Gıda üreten işletmeler öncelikle yetkili kurumlardan "işyeri açma ve çalışma ruhsatı", daha sonra ise "çalışma izni ve gıda sicili" almak zorundadırlar. Üretim izni için gereken belgeler üç dosya halinde hazırlanır ve ilgili ücretin ödendiğine dair makbuz ile birlikte Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine teslim edilir.
Son tüketim tarihi geçmiş ürünlerin kullanılması uygun değildir. Ayrıca mevzuat gereği Son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünlerin satışı mevzuat gereği yasaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri