Fiilden isim yapan ekler ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak. aç: kaldır—aç, say—aç, ayır—aç ge: böl—ge, bil—ge, süpür—ge.
Fiilden İsim Yapan Ekler (FİYE)
acak—ecek: giyecek, yok—acak, aç—acak. ak: yat—ak, kaç—ak, dur—ak. ga: böl—ge, bil—ge, süpür—ge.
-GAn ekinin işleklik ve işlevindeki aşırılığın, alışkanlığın, çokça yapanın ya da olanın vurgulanması Türkçe dil bilgisi çalışmalarında hemen hemen ortaktır. Bunun yanında ek, aşırılık bakımından -An sıfat-fiilinden ayrılmaktadır.
(Erdal, 2004: 54). Çağataycada da ıl- ve il- fiilleri 'ilişmek' anlamındadır.
-r: Çatı ekidir ve -t ile aynı görev için kullanılır. Genellikle ünsüzle biten fiillerde kullanılır. Örnek: Uçur. -dir: Çatı ekidir ve geçişsiz fiilleri geçişli, geçişli fiilleri de daha geçişli hale getirir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu ek, kullanılış ve örneklerine bakıldığında, olumsuzluk değil, “bulunmama”, “zıtlık” ve “yokluk” ifade etmektedir.
Öğrenilen geçmiş zaman, Türkçede fiil sonuna "-miş" ekinin ses uyumlarına uyacak şekilde (-miş, -mış, -muş veya -müş haliyle) eklenmesi ile oluşturulan geçmiş zaman yapısı. Ayrıca rivayet geçmiş zaman, duyulan geçmiş zaman ve miş'li geçmiş zaman olarak da bilinir.
Karahanlı Türkçesinde –r; -ur /- ür; -ır / -ir; -r; -ar / -er geniş zaman ekleridir.
İsim veya isim soylu sözcüklere gelerek, onların kime veya neye ait olduklarını gösteren eklere iyelik ekleri denir. “İye” sözcüğünün eski Türkçemizde sahip anlamına geldiğinden yola çıkarsak, iyelik eklerinin de sahip olunmayı ifade ettiğini çıkarabiliriz. Bu eklere bir anlamda “sahiplik ekleri” de diyebiliriz.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
İsimden isim yapım eki +gu, +gü ve türevleri, durum ve nitelik adları; topluluk bildiren sayı adları; nesne, alet ve madde adları; hayvan ve hayvanla ilgili adlar; renk bildiren kelimeler; hastalık, noksanlık, kusur bildiren adlar; uzuv adları; belirsizlik zamirleri; soru kelimeleri; doğa ve çevre ile ilgili adlar; ...
-GAn sıfat fiili eki Orta Türkçe metinlerinde geçmiş zaman eki işleviyle kullanılmaktadır. Bu işlev, Çağatay ve Kıpçak lehçelerinde de gramer kategorilerinde de görülmektedir.
Gelecek zaman ile kullanımda ken zarf-fiil eki, fiile gelecek zaman eki ile birlikte eklenir. Yüklemin, bir başka fiilin gerçekleşmesinden önce ya da gerçekleşmesine yakın bir zamanda gerçekleştiğini söylemek için bu yapıyı kullanıyoruz.
İsimden isim yapım eki +gu, +gü ve türevleri, durum ve nitelik adları; topluluk bildiren sayı adları; nesne, alet ve madde adları; hayvan ve hayvanla ilgili adlar; renk bildiren kelimeler; hastalık, noksanlık, kusur bildiren adlar; uzuv adları; belirsizlik zamirleri; soru kelimeleri; doğa ve çevre ile ilgili adlar; ...
Türkçede, bu eklerden biri de fiil kök ve gövdeleri üzerine gelerek onlardan isimler türeten fiilden isim yapım eki -GIn/-GUn'dur.
İç ek(inflix), bir kelime gövdesinin (mevcut bir kelime veya bir kelime ailesinin çekirdeği) içine eklenen bir ektir.
-i hâli (belirtme hâli)
Adın belirtme durumu eki, adın sonuna geldiği sözcüğü belirtili nesne yapar. Yüklemin neyi, neleri, kimi, kimleri belirttiğini gösterir. Başka dillerde akuzatif olarak bilinir.
(Onun) Kitabı kaybolmuş. (Bu cümlede “onun kitabı kaybolmuş” ifadesi anlamlı olduğu için kitabı sözcüğündeki “-i” eki iyelik ekidir. ) (Onun) Kitabı versene. (Bu cümlede “onun kitabı versene” ifadesi anlamsız olduğu için buradaki “-i” eki belirtme durum ekidir. ) Baban (Onun) suları bakkaldan değil toptancıdan alıyor.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır. a. Kişi adları, soyadları ve takma adlar: Atatürk'ün, Fatih Sultan Mehmet'e, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık Kemal'se.
Fiillere -r, ar, -er, -ır, -ir, -ur, -ür ekleri getirilerek yapılır. Geniş Zaman Olumlu: İnsanlar doğar, büyür, ölür. Bir gün mutlaka başarılı olursun.
+cIK eki asıl küçültme ekidir.
-di, -dir ve -miş ek-fiilleri isim, sıfat, zarf gibi isim soylu sözcüklere eklenerek, cümlede ana yüklem olarak kullanılmalarını sağlar: Kapıyı açan annemdi.
Bildirme eki veya bildirme koşacı, Türkçede yükleme kesinlik, belirsizlik, ihtimâl gibi anlamlar katan -dir eki. Türkçedeki dört ek-fiilden biridir. Eklendiği kelimedeki ses kurallarına uyarak -dır, -dur, -dür, -tir, -tır, -tur ve -tür hallerine dönüşebilir: cevherdir, elmadır, yüzüktür, gelmiştir, dönüyordur.
İş fiilerine ne, neyi, kimi soruları sorulur eğer bu sorulara cevap verirse kılış fiilidir ama cevap vermezse ya durum ya da oluş fiilidir. Bu fiillerin gerçekleşebilmesi için bir nesneye ihtiyaç vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri