Selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI) anksiyete bozukluklarının tedavisinde etkili olan yeni grup antidepresan ilaçlardır. Yan etkilerinin azlığı nedeniyle tercih sebebidirler. Fluoksetin, fluvoksamin, paroksetin, sertralin, nefazodon, sitalopram, essitalopram bu grup ilaçlardandır.
Anksiyete büyük ölçüde davranışsal terapi, psikoterapi ve çeşitli ilaçlar yoluyla tedavi edilmektedir. Tedavide bu üç yöntem sıklıkla bir arada kullanılmaktadır. Ancak daha hafif vakalarda psikoterapi ve davranışsal terapi yeterli olabilir.
Diazepam, klorazepat dipotasyum, klordiazepoksit, prazepam, flurazepam gibi moleküllerden ülkemizde diazepam (Diazem), klorazepat dipotasyum (Tranxilene), klordiazepoksit (Klipaks) en çok bilinenleridir. Benzodiazepinlerin anksiyolitik etkileri oldukça güçlü olup kaygı, inhibisyon ve kaçınma davranışını engellerler.
İlgili 23 soru bulundu
Lustral antidepresanının çözüm bulduğu bir çok ruh hali şikâyeti vardır. En yaygın kullanılan ve en zararsız olan antidepresan olarak bilinir.
Egzersiz ve spor yapmak ruh halini düzeltmek ve psikolojik zindelik için birebirdir. Düzenli uyku, sağlıklı beslenme, anksiyete ile başa çıkmanızda en büyük desteklerdendir. Alkolden uzak durun. Alkol anksiyete sorunlarında yatıştırıcı etki gösterse de depresyona eğilimi arttırır.
Depresyon, panik atak ve anksiyeteye neden olan ikinci bir olası nedense B6, B9 ve B12 vitamin seviyelerinin gereğinden düşük olması. Vücuttaki B12 vitamini seviyesini yükseltmek için kırmızı et, somon, karides, karaciğer, yumurta ve yoğurt gibi besinlerden faydalanabilirsiniz.
İlaç tedavisinin etkisi birkaç haftadan önce başlamayacaktır. İlaç tedavisi belirtiler tamamen düzelene kadar sürmelidir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir. Yaygın kaygı bozukluğu tedavi edilmediği takdirde yıllarca sürerek, kişide önemli bir yeti yitimine yol açar.
LUSTRAL, obsesif kompulsif bozukluğu olan 6 yaşından büyük pediyatrik hastaların tedavisinde de endikedir. LUSTRAL, agorafobi ile beraber seyreden panik bozukluğu dahil olmak üzere, panik bozukluğu tedavisinde endikedir.
Yürüyüş yapmak, kitap okumak, film/video izlemek, kaygılı düşünce kalıplarından uzaklaşmanızı ve kontrolü elinize almanızı sağlamaya yardımcı olabilir. Şekerden uzak durma: Fazla şeker tüketimi anksiyeteyi tetiklediği için anksiyete krizinin geldiğini fark ettiğiniz anda şekerli gıdalardan uzak durun.
Beta-bloker adlı ilaç grubunda yer alan bu ilacın etkin maddesi propranolol hidroklorürdür. Dideral (propranolol) ilaç, stres hormonlarının aşırı salınımını engelleyerek kan damarlarını gevşetir, kalp atışını dengeler, kan akışını düzenler. Bu sayede kalp sorunları, migren ve yoğun anksiyete sorunlarını hafifletir.
Kaygı ve korkuların ilaçsız tedavisinde psikoterapi kullanılır. Bu amaçla en sık kullanılan iki psikoterapi/tedavi şekli davranışsal terapi ve bilişsel/davranışçı terapidir.
Anksiyeteyi tedavi etmek için kullanılan SSRI örnekleri şunları içerir: Essitalopram (Lexapro) Fluoksetin (Prozac)
Yürüttükleri çalışmada OKB'si olanlarda kontrollere göre B12 eksikliğinin daha sık gözlendiğini göstermişlerdir (Hermesh, 1988).
Rahatlatıcı etki sunan sirke, anksiyete ataklarına etki ederek hızlı yatışma sağlar.
Portakal başta olmak üzere narenciyeler kaygıya iyi gelir. Çünkü narenciyeler sakin hissetmenizi sağlayan ve daha iyi bir zihniyete sahip olmanıza yardımcı olan C vitamini açısından zengindir. Bu meyveler ayrıca anksiyete semptomlarının daha iyi yönetimi ile bağlantılı olan antioksidanlar açısından da zengindir.
Bu gruptaki ilaçların en yaygın örneği etken maddesi fluoksetin olan Prozac'tır. Yarı ömrü ve etkin metaboliti olması sebebiyle alınmadığında en az yan etki yaratan ilaç budur.
LUSTRAL uyku ilacı veya sakinleştirici değildir. Doktorunuz hastalığınızı tedavi etmek için bu ilacın uygun olduğuna karar vermiştir. Diğer antidepresanlarla da olduğu gibi, tedavinin ilk birkaç haftasında belirgin bir iyileşme sağlanamayabilir ve depresyonlu hastaların intihar girişiminde bulunması olasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri