Karaciğer ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkiye sahiptir. Aynı zamanda karaciğer enzimlerinin yenilenmesine de yardımcı olur. B1, B2, B3, C vitaminlerini ve kalsiyum, sodyum, çinko, potasyum minerallerini içerir. 1 tane kuzugöbeği mantarı neredeyse 1 kilogram etin taşıdığı proteine eşit miktarda protein içerir.
Mantarlar nemli ortamlarda büyüdüğü için yağışın olmadığı bölgelerde çok görülmez. Gyromitra esculenta gibi zehirli türlerle sahte kuzu göbeği mantarı da olduğu için dikkatli olunması gerekir. Ayrıca çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olduğundan çiğ olarak tüketilmemelidir.
Mantarları yemeden hemen önce temizleyin. Mantarlar çok kirli değilse soğuk suda durulayın ve tamamen kurulayın. Çok kirliyse, 30 dakika kadar soğuk tuzlu suda bekletin ve iyice durulayın.
Yetiştirilmesi zor bir bitki olması kuzu göbeği mantarının diğer mantarlardan daha pahalı olmasının en önemli sebeplerinden biri.
İlgili 34 soru bulundu
Denizli'de yurttaşlar doğadan topladıkları kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarını satarak gelir elde ediyor. Nisan yağmurlarıyla birlikte ormanlık alanlarda yetişen kuzugöbeğinin kilosu 700 TL'den satılıyor.
Bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan kuzugöbeği mantarı, yağışların ardından ortaya çıkması ile vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Vatandaşlar tarafından doğadan güçlükle toplanan kuzugöbeği mantarının kilosu 500 liradan satılıyor.
Kuzu göbeği toplandıktan sonra uzun süre dayanamayan bir mantar türüdür. Hasat yapıldıktan sonra 10-15 gün içerisinde tüketilmesi gereklidir. Hemen tüketilemeyecek olan mantarlar kurutularak veya dondurularak saklanabilir.
Genellikle olarak beyaz solungaçlı, şapkası kırmızı ve kahverengi olup üzerinde beyaz benekler bulunan ve sapın topraktan çıktığı yerde yüksük biçiminde bir kılıfı olan mantarların zehirli olduğu tahmin edilir.
Kuzugöbeği ılıman iklimlerde yetişen yenilebilir mantar çeşididir. Nisan ayından Mayıs ayının sonlarına kadar bahar aylarında yetişir.
Eğer mantarlarınız çok sert değilse direkt soteleyerek tüketebilirsiniz. Bir başka pişirme yöntemi ise buharda pişirilmesidir. Sotelenen veya buharda pişirilen mantarlar direkt yenilebileceği gibi garnitür olarak da yenilebilir. Kuzugöbeği mantarı, bahar aylarında yetişiyor ve az bulunduğu için de oldukça değerli.
Kuzu Göbeği Ebesi Mantarı (Gyromitra Esculenta): Çiğ tüketilmesi durumunda ölümcül bir tehlike oluşturan bu türün beyinsi kıvrımları bulunan bir şekli vardır. Ağulu Mantar (Omphalotus Olearius): Ciddi oranda zehirleme yapısına sahiptir.
Kuzu göbeği mantarını yetiştirmek için genel olarak bilmeniz gerekenler şöyle: Ortam: Kuzu göbeği mantarı her alanda kolayca yetişmiyor, aksine onun sağlıkla yetişebilmesi için tohumlarının belirli ağaçların dibine ekilmesi gerekiyor.
Kuzu Göbeği, ülkemizde en çok Akdeniz, Ege ve Karadeniz kıyılarında yetişmektedir. Türkiye'de genel olarak yetiştiriciliği yapılan mantar çeşidi olan Kuzu Göbeği, bu bölgelerde özellikle tohum serilmesi yapılmaktadır. Ancak Kuzu Göbeği iyi anlayan insanlar tarafından da doğal ortamında toplanabilmektedir.
Mantar; mineraller açısından da zengin bir besindir. Potasyum, fosfor, selenyum, magnezyum, demir ve çinko içerir. Potasyum vücudun su ve elektrolit dengesi için önemli bir mineraldir. Bu mineral aynı zamanda kas ve sinirlerin düzgün çalışması için de gereklidir.
Gyromitra esculenta (sahte kuzu göbeği mantarı) gibi Türkiye'de zehirli türleri ile karıştırılma riski olduğundan dikkatli olunmalıdır. Çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olacağından çiğ olarak yenmemelidir.
Yenilebilir mantarlardan farklı olarak, bu sahte kuzugöbeği kırmızımsı-kahverengi ila sarı arası bir başlığı vardır ve bu başlık genellikle bir tarafa doğru sarkar ve gevşek ve şekilsiz görünür. Ayrıca iyi tanımlanmış bir çukurlaşma yerine beyin benzeri bir doku fark edeceksiniz.
Barutçiyan, "Duyduğumuz ölümlerin yüzde 95'i 'Köygöçüren' adı verilen mantardır. 50 gramının bile yetişkin bir insanı öldürmesi mümkün. Bu mantarlar çok sinsi. Yedikten sonra saatler içerisinde belirti bile vermezler. En az 12 saat ama, genelde 24 ve 48 saat arasında ilk zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.
Kuzu göbeği mantarları dikine ortadan ikiye kesilir. Tavada zeytinyağında 5-6 dakika kavrulur. Üç diş sarımsak ince ince doğranır ,hafif kavrulmuş mantara ilave edilir. 4 dakika beraber piştikten sonra sonra üzerine maydanoz tuz ve karabiber eklenir. Ocaktan alınıp tavanın kapağı kapalı olarak 1-2 dakika bekletilir.
Kuzu göbeği mantarı nasıl temizlenir? Her bir sapın altından ince bir dilim kesin ve isterseniz mantarları gövdeden uca ikiye bölün. Kirleri temizlemek için soğuk suyla durulayın. Mantarlar temiz görünüyorsa bu işlem yeterli.
Pişmiş mantarlar, buzdolabında kapalı bir şekilde 3 gün saklanabilir. Pişmiş mantarları 2 gün içerisinde kullanmaya özen gösterin. Gıda kaynaklı hastalıkları önlemek için, pişmiş mantarı 74 derece sıcaklığında tekrar pişirebilirsiniz. Ancak 2. kez pişirme işleminden geçen mantarı tekrar buzdolabına koymayın.
Çiğ mantarın çabuk bozulmaması için en iyi seçenek buzluk ve buzdolabıdır. Mantarları bir fırça yardımıyla iyice temizledikten sonra dilimleyerek buzdolabı poşetine ya da saklama kabına doldurabilirsiniz.
Köpekler ile aranan trüf mantarları Avrupa'da türüne göre kilosu 700 ila 4 bin euro arasında alıcı buluyor.
Geçtiğimiz yıl 400 ila 500 TL'den satılan kuzugöbeği mantarının fiyatı şimdilerde altında yarışıyor. Kurak geçen bir senenin ardında kuzugöbeği mantarı da zamlardan nasibini aldı. Tezgahların baş tacı olan kuzu göbeği mantarı 2023 yılında kilosu 800 ile 1000 TL arasında satılıyor.
Kuzu göbeği mantarının içeriğinde yer alan niosin ve selenyum maddeleri özellikle prostat kanserine karşı olumlu bir etkiye sahiptir. Kan şekerini dengelemek ve buna bağlı gelişen sağlık sorunlarından etkilenmemek için sık sık kuzu göbeği tüketimi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri