Doğuma 15-20 gün kala hayvanlarımızın kuru madde alımları sık sık kontrol edilmeli, doğuracağı hafta sağmal rasyonun yarısını tüketebilir durumda olmalıdır. Meme ödemini artıracağından kuru dönem boyunca hayvana tuz ve soda gibi sodyum oranı yüksek katkılar verilmemelidir.
Doğumdan Sonra Ananın Bakım ve Beslenmesi
İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir. Süt sığırlarının su ihtiyacı, hayvanın vücut ağırlığına, süt verimine, verilen yemin cinsine ve çevre isısına bağlı olarak değişir.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir. Bu durumda verilecek süt yemi miktarı yavaş yavaş arttırılarak günlük 5 kg'a çıkarılmalıdır.
İlgili 16 soru bulundu
İyi kalitede kuru yonca, kuru ot, silaj beslemede önemlidir. Mısır silajı ile beslenen düvelerin kalsiyum ve fosfor ihtiyaçları ayrıca karşılanmalıdır. Gebe ineğe ve düveye ilk aylarda özel bir bakım gerekmemektedir.
Laktasyonun sonlarına doğru süt verimi azalır. Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Büyükbaş sığır ve küçükbaş koyun keçilerin önünde sürekli bulunması gereken doğal tuzdur. Hayvanlar için kaya tuzu, hayvanların vücutlarında bulunan sodyum, klorür, potasyum ve magnezyum gibi minerallerin dengeye getirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir tuz türüdür.
Ziraat odaları, hayvanlara kaya tuzu verilmesinin verimi artıracağını belirtmektedir. Kaya tuzu, diğer tuz cinsleri arasında en çok minerale sahip olan tuz türüdür. Ortalama bir kaya tuzunda 92 mineral bulunmaktadır. Hayvanlara kaya tuzu verilmesi etin lezzetinden sütün kalitesine kadar fayda sağlamaktadır.
Kedilerde aşırı miktarda tuz tüketimi sonucu tuz zehirlenmesi meydana gelmektedir. Bu zehirlemenin belirtileri arasında ise, idrara çıkma sıklığında artış, aşırı susama, titreme, kusma, ishal, nöbetler zayıflık, kas spazmları ve hatta kimi zaman koma gibi olumsuz durumlar bulunabilir.
Öncelikle bilinmelidir ki bebekler ihtiyaç duydukları tuzu zaten ilk 6 ay boyunca anne sütünden alıyorlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya başlayan bebeklere de ekstra tuz verilmesine gerek yoktur; zira ek gıdalarda yeterince tuz bulunmaktadır. Bu nedenle 1 yaşına kadar bebeklere ekstra tuz verilmesine gerek yoktur.
Dane yemle birlikte şeker verilmesi süt verimini üzerine olumlu etkiye sahiptir. Laktoz sentezi ve enerji temininde kullanılacak glikozun şeker verilmesi yoluyla karşılanması bu olumlu etkiyi ortaya çıkarmaktadır. Şeker ve şeker şurubu % 94 oranında metabolize olma oranına sahiptir.
İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
Çiftleşme sonrasında ineğin rahimden gelen beyaz akıntı, enfeksiyon çok çabuk gelişmeyeceğinden bir sorun olmadığı anlamına gelir. Ancak akıntı sürekli olarak devam ederse ineğin veterinere muayene ettirilmesi yararlı olur. Gebe ineklerde beyaz akıntı, genellikle fizyolojik çıkışlardan dolayı olabilir.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Doğuma 65-70 gün kala günde 2 kez yapılan sağım günde bire indirilir. Birkaç gün böyle gider, sonra iki günde bire indirilir ve 7-10 gün sonunda sağım tamamen durdurulur. Memede kalan süt koyulaşır ve memede bir şişkinlik görülebilir. Bu durum zamanla kaybolur ve doğuma kadar hiç sağım yapılmaz.
Hastalığın teşhisi kolaydır ama tedavisi uzun sürer. Tedavi bir Veteriner Hekim tarafından yapılmalı, damar içi glikoz içeren serumlar ve insülin hormonu verilmelidir. Tedavinin yanı sıra hayvana şekerli su, melas, patates, şeker pancarı, şeker ve pekmez verilmesi yararlı olur.
-Buzağılara temiz ve taze su 4.günde itibaren verilebilir. Buzağıların ve erişkinlerin istedikleri kadar su içebilmeleri için suluklarda devamlı su bulunmalı, tuz ihtiyaçlarını karşılamak için uygun kaya tuzu ve yalama taşı konulmalıdır.
Sindirim sistemini rahatlatır, mide ekşimesine, bulantı ve kusmaya iyi gelir. İştah arttırıcı etkisi vardır. Kas krampları, romatizma, kas ve kemik ağrıları için faydalıdır. Damar sağlığını korumada ve kan şekerini dengelemede etkili olduğu düşünülür.
Suda çözünen vitaminlerden inekler için önemli olanı B grup vitaminleri ve C vitaminidir. Yağda çözünen vitaminlerin önemlileri ise A, D, E ve K. Vitaminler normal uluslararası birim (IU) olarak ifade edilir.
inekler süt içerler. çok genel bir ifadeyle ineklerin yavruları da bukelemon olmadığından süt içerler. ancak yanlış genel kanı yetişkin ineklerin süt içmediğidir. bunun ise böyle olmadığı az sayıdaki örnekle sabittir. hatta bazen kendi sütlerini içen inekler bile mevcuttur.
Sıcak stresine maruz kalan sığırlar solunum sayısını arttırmak ve terlemek suretiyle vücut ısılarını sabit tutmaya çalışırlar. Sıcak stresinin derecesine bağlı olarak etkileri de farklı şiddetlerde olmaktadır.
Evet, yonca süt veren, sağılmakta olan inekler için en önemli kaba yemdir. Diğeri de mısır silajı. Ancak kuruya ayrılmış ineklerde aynı şeyi söyleyemeyiz.
Fakat Jersey ineğinin süt içeriği ise tereyağ bakımından yüksektir ve genellikle peynir ve yağ yapımında kullanılır.
Genel olarak değerlendirecek olursak inek sütü ırklara göre değişmekle birlkte %3.7-4.9 yağ, %3.1-3.8 protein içerir. Eğer süt protein\yağ oranı 0.80' den düşük bulunur ise sütte protein düşüklüğü problemi var demektir. Oran 1.0 'den büyük olursa süt yağında düşme olduğunu gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri