Elektrik proje mühendisi, proje safhasındaki inşaatların elektrik planlarını denetlemek ve binanın elektrik ihtiyaçlarını belirlemekle sorumludur.
Elektrik şantiye şefi, elektrik tesisatı kurulumu ve bakımı işlerinde liderlik eden kişidir. Elektrik mühendisleri ve teknisyenleri ile birlikte çalışarak, projelerin zamanında ve bütçeye uygun bir şekilde tamamlanmasını sağlar.
Elektrik mühendisi; elektrik üretim, iletim ve dağıtım sistemlerinin tasarlanması, korunması, projelendirilmesi ve kontrol edilmesi üzerine çalışır. Elektrik üreten cihazın, elektrik dağıtımında kullanılan araç ve diğer teçhizatların üretiminde gerekli hesaplama ve kalite kontrollerini yapar.
eleman.net verilerine göre, Elektrik Mühendisi 2023 yılında ortalama 28.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektrik Mühendisi , Ocak 2023 yılında ortalama 22.880 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 14.036 TL maaş alıyordu.
Elektrik şantiye şefi, inşaat projesinin başlangıcından, yapının müşteriye teslim edilme sürecine kadar elektrikle ilgili gerçekleştirilen tüm çalışmaların sorunsuz bir şekilde ilerlemesinden sorumludur. Elektrik sistemi kurulum çalışmalarının planlanan zaman ve bütçe dahilinde gerçekleştirilmesini sağlar.
İlgili 36 soru bulundu
Bina inşaatında ise bu görev kesinlikle inşaat mühendisinin veya mimarın olmalıdır. Ama yönetmeliğe göre bir elektrik mühendisi de Şantiye Şefi olabilir.
eleman.net verilerine göre, Şantiye Şefi 2023 yılında ortalama 37.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Şantiye Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 30.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.744 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İnşaat Mühendisi olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. İnşaat Mühendisi maaşı 2023 verilerine göre ortalama 29.200 TL civarındadır.
Elektrik elektronik mühendisliği mezunları, gerek özel sektörde gerekse kamu kurumlarında çalışabilir. Araştırma şirketlerinde araştırma ve geliştirme mühendisi olarak çalışabilir. Elektrik mühendisli firmalarında çalışabilir. Bu şirketlerde proje mühendisi ya da şantiye mühendisi olarak görev alabilir.
2 yıllık deneyimli mühendis: 25.000 TL. 5 yıllık deneyimli mühendis: 30.000 TL. 10 yıllık deneyimli mühendis: 35.000 TL. 20 yıllık deneyimli mühendis: 45.000 TL.
Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanında eğitim almış kişiler, kamuya veya özel sektöre ait işletmelerde çalışabilirler, kendi iş yerlerini de açabilirler.
güç üretim iletim dağıtım alanlarında, elektrik makineleri ve otomasyon alanında iş yapabilir. imza yetkisi geniştir. Elektrik mühendisliği elektrik enerjisinin üretimi dağıtımı ve iletimini sağlayan kişidir. Daha çok iş alanlarımız elektrik santralleri oluyor.
Elektrik mühendisliği, elektronik mühendisliğine göre daha geniş bir alandır. Elektrik mühendisi, elektronik mühendisinden farklı olarak güç sistemleri ve iletişim gibi farklı alanları da kapsar. Elektronik mühendisliği ise daha çok elektronik cihazların tasarımı ve iyileştirilmesine odaklıdır.
Şantiye şefi olmak için; inşaat mühendisliği, inşaat teknolojisi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi şarttır. Eğitim sonrasında herhangi bir inşaat firmasında stajyer olarak görev yapmak gerekir. Bu meslek için inşaat sektöründe en az 5 yıllık bir tecrübe gereklidir.
Elektrik-Elektronik Mühendisleri ve benzer alanlar için verilen iş ilanlarında yabancı dil yeterliliği, askerliğini yapmış olmak, sürücü ehliyetine sahip olmak, esnek çalışma saatleri gibi ortak özelliklerin yanında en çok aranan özellikler programlama bilgisi, simulasyon ve çizim programlarıdır.
Elektrik Yüksek Mühendisi olmak için ilk aşama, üniversitelerin Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olmaktır. İkinci aşama ise, üniversitelerde elektrik mühendisliği alanda açılan yüksek lisans programlarından mezun olmaktır.
B) İmza Yetkisi (SMM Belgesi)
Sektörde imza yetkisi olarak bilinen uygulamanın adı Serbest Müşavir Mühendislik yani SMM hizmetidir. Elektrik-Elektronik Mühendisleri 3 farklı türde SMM belgesi (genel adıyla imza yetkisi) alabilirler: Asansör SMM belgesi: Asansör hizmetlerinin yapılabilmesi için gereklidir.
Elektrik Elektronik Mühendisi Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Elektrik elektronik mühendisi olmak için üniversitelerin 4 yıllık Elektrik Elektronik bölümlerinden lisans derecesi almak gerekmektedir.
Elektrik Mühendisliği veya Elektrik-Elektronik Mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizma üzerine çalışan ve bunları kullanarak çeşitli donanım ve sistemlerin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kapsamlı bir mühendislik disiplinidir.
Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği... Türkiye'nin en çok kullanılan kariyer platformu kariyer.net'e kullanıcılar tarafından girilen bilgilerden elde edilen ortalama aylık net maaş verilerine göre, Türkiye'de en çok kazandıran mühendislik dalı petrol ve doğal gaz mühendisliği.
'İnşaat Mühendisi- İşletme' ve danışman. Türkiye'de haftalık çalışma saati 45 saattir(5510 ve 4857 personel kanunu) Şu anda inşaat sektörü haftalık 63 ile 70 saat çalışmaktadır..Yani her çalışan 25 saat hiç bir bedel almadan işverene çalışmaktadır.Bu ayda 100 saat yapar,yılda da 1200 saat yapar.Bu da 150 gün demektir.
2023 yılı itibari ile 23 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Yüksek Mimar maaşları 22840 TL'dir. En düşük Yüksek Mimar maaşı 18270 TL iken, en yüksek Yüksek Mimar maaşı 36160 TL'dir. Güncel Yüksek Mimar maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
eleman.net verilerine göre, Proje Müdürü 2023 yılında ortalama 59.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Proje Müdürü , Ocak 2023 yılında ortalama 50.160 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 31.020 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri