Bunlardan biri gebelikte aspirin kullanımı on altıncı haftadan evvel başlanmalıdır. Şayet on altıncı haftadan sonra başladıysa bir katkısı saptanmamıştır.
Preeklampsi gelişimine yol açan orta veya düşük risk faktörleri de vardır. Bu faktörlerin birden fazlası olan gebelerde de aspirin önerilir. Bu risk faktörleri şunlardır. Gebeliğin 12 - 28. haftaları arasında, ideal olanı 16. haftadan önce aspirine başlanmasıdır.
Aspirin ve ağrı kesici olarak kullanılan diğer Non-steroid antienflamatuar ilaçlar hamileliğin 32-33. haftasından sonra kesilmelidir. Aksi takdirde bebeğin kalbinde bulunan “ductus arteriosus” damarının doğumdan sonra kapanması önleyerek bebekte “doğuştan (konjenital) kalp hastalığı” oluşmasına zemin hazırlayabilir.
Özellikle kalp krizi gibi acil durumlarda yutmaktan çok çiğnemek ilacın kana daha hızlı karışmasını sağlamaktadır. Aspirinin inme ve beyin damarlarındaki tıkanıklık sonucu oluşan geçici iskemik atak (TIA) gibi rahatsızlıklara karşı koruyucudur.
ECOPİRİN, hamileliğin son 3 ayında kullanılmamalıdır. Hamileliğin ilk 6 ayında ise doktorunuza danışmadan ECOPİRİN kullanmayınız.
İlgili 28 soru bulundu
Peki, hamilelikte kan pıhtılaşması iğnesine ne zaman başlanır? Bu sorunun yanıtı, kişiden kişiye göre değişir. Hamilelik öncesinde de tromboli riski bulunan ve daha önce pıhtılaşma yaşamış kadınlarda hamilelik tespit edilir edilmez kan sulandırıcı iğnelere başlanabilir.
Tekrarlayan düşükler, tüp bebek, geçirilmiş preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi durumlarda gebelik döneminin bir kısmında veya tüm hamilelik boyunca kan pıhtılaşmasını önleyen günlük iğne (Clexane, Fraxiparine, Hibor) kullanılması gerekebilir.
Kalp damar hastalığı riski düşük olanların aspirin kullanmasının anlamı yoktur. Ayrıca, kalp damar hastalığı olmayan 50 yaş altı bireylerde ve klinik olarak kalp- damar hastalığı oluşmamış diyabetik hastalarda koruyucu olur beklentisi ile aspirin kullanılması önerilmez” dedi.
Asetilsalisilik asit grubu: Aspirin, Coraspin, Ecopirin tümü benzer ilaçlardır. Klopidogrel grubu: Plavix, karum, pingel hepsi aynı ilaçtır.
Bilim insanları, doktorlar tarafından önerilmediği sürece her gün bir Aspirin almanın tehlikeli olduğu uyarısında bulundu. Aspirin yıllardır doktorlar tarafından hastalara yazılan bir ilaç. Fakat doktorlar hastanın durumuna göre ilacın kanı sulandırmasının faydasını ve riskini hesaplayarak bu ilacı veriyor.
Bunlardan biri gebelikte aspirin kullanımı on altıncı haftadan evvel başlanmalıdır. Şayet on altıncı haftadan sonra başladıysa bir katkısı saptanmamıştır. On ikinci, on üçüncü haftada yapılan muayenede risk grubunda saptanırsa o zaman erken dönemde aspirin başlamak lazım.
Gebelik dönemi
Gebeliğin üçüncü trimesterinde ise asetilsalisilik asit kullanımı kontrendikedir (Bkz. 4.3 Kontrendikasyonlar).
Hamilelikte baş ağrısı genellikle hormonal değişiklikler, kan hacminde ya da kan basıncında artış, susuzluk, stres, yorgunluk, açlık, kan şekeri düşüklüğü, boyun ve omuz kaslarında gerilim gibi faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak, bu baş ağrıları çoğu zaman korkulacak bir durum değildir.
Hızlı Adet Söktürücü Olarak Aspirin. Hızlı adet olmak, adeti öne almak için en etkili yöntem doktor kontrolünde kullanılan ilaçlardır. Bu konuda en sık sorulan soru ise aspirin kullanımıdır. Plasebo etkisinin dışında aspirinin kanıtlanmış hızlı adet söktürücü etkisi bulunmamaktadır.
Kan sulandırıcı etki bebe aspirinin faydaları arasında da ilk sıralarda gelir. Uzmanlar şeker, tansiyon ya da kalp krizi riski taşıyan ailelerin evlerinde bebe aspirini bulundurmalarının faydalı olduğunu belirtir.
Guaifenesin içeren öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları. İlk trimesterde (ilk 3 ayda) bu bileşenle ilaçlardan kaçının. Aspirin ve ibuprofen (Advil ve Motrin gibi) ve naproksen (Aleve vb.) gibi ağrı kesici ilaçlar.
Asetilsalisilik asit, trombosit olarak adlandırılan pıhtılaşma hücrelerinin kümeleşmesini önleyerek etkisini gösterir. Bu özelliği nedeniyle çeşitli kalp hastalıklarında kullanılır. CORASPIN, 30 tabletlik ambalajlarda sunulmaktadır. Tabletler beyaz renklidir.
İlacı her gün aynı saatte almak önemlidir. Akşam saatlerinde alınması daha uygundur. Aç ya da tok olarak alınabilir. Bir bardak su ile alınmalıdır.
ASPİRİN nedir ve ne için kullanılır? ASPİRİN, asetilsalisilik asit adlı etkin maddeyi içeren ağrı kesici, ateş düşürücü, yangı (iltihap) giderici etkilere sahip bir ilaçtır.
*Üst GİS'ten hızlı absorbe edilir. *15 – 20 dk içinde salisilat düzeyleri pik seviyeye ulaşır. Etki süresi: 4 – 6 sa. *Antitrombosit aktivitenin başlangıcı 1 sa., etki süresi 7 güne kadar uzar.
Hidrofilik olduğu içinde vücuda reabsorbe edilemez ve idrarla vücuttan atılır. (Aspirin zehirlenmesinde NaHCO3 kullanım örneğinde olduğu gibi). Asit madde ile zehirlenmenin tedavisinde idrarın alkali, alkali madde ile zehirlenmenin tedavisinde idrarın asit yapılmasının mantığı budur.
Koroner damar hastalığı bulunan ve aspirin kullanmasına mani bir durumu olmayan tüm hastalar için aspirin yararlıdır ve ömür boyu önerilmektedir. Günde 75-100 mg doz bu amaç için yeterlidir; daha yüksek dozlarda yarar artışı olmaksızın kanama riski artmaktadır.
APTT testi, vücut içerisinde yer alan kanın pıhtılaşma süreci hakkında bilgilerin elde edildiği özel ve faydalı bir tıbbi test türüdür.
Laboratuvar testleri mümkünse trombotik olaydan uzak bir dönemde (6 hafta sonra) ve hasta gebe değil iken ve antikoagulan tedavi yada hormon tedavisi almadığı bir dönemde yapılmalıdır.
Kan sulandırıcı ilaçlardan hap kullananlarda (özellikle erken gebelikte) doğumsal anomaliler olasılığı artmıştır. Bu nedenle eğer mutlaka tedavi gerekiyorsa, heparin-iğne tedavisine geçmeleri gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri