İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir. Bu vizit, uygun bir öykü alma, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, fizik muayene ve bazı laboratuar testlerini içerir.
Doktor kontrollerine gitmeye başlamanız için en önemli detay hamile kalmadan önceki dönemdir. Planlı bir gebelik olması halinde gebelik düşünmeye başladığınız andan itibaren doktorunuz ile görüşmelere başlamalısınız.
Gebeliğin ilk muayenesinde, hastalarca pek tercih edilmese de, jinekolojik muayene mutlaka yapılmalıdır. Bu muayenede vajinal enfeksiyon, rahim ağzı değerlendirmesi gibi birçok durum ortaya konulabilmektedir. Eğer son bir yıl içinde yapılmamış ise ilk gebelik muayenesinde pap-smear tetkiki de yapılmalıdır.
Sağlık Bakanlığının “Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi”ne göre gebeliğin ilk 14 haftası içerisinde ilk takibin yapılması ve takip için doktorun hastaya 30 dk. zaman ayırması önerilmektedir. Eğer gebe 14. gebelik haftasından sonra gelmişse gebelik haftasına bakılmaksızın ilk takip olarak değerlendirilir.
İlk Muayenede Yapılan Tahliller
Gebelik öncesi yapılması gereken testlerden biri vajinal smear testidir. Smear testi ile rahim ağzı kanseri taraması yapılır. Ayrıca meme muayenesi yaptırmak da faydalıdır. TORCH denilen testle toksoplazma, rubella, herpes gibi mikroorganizma ve virüslerin alınıp alınmadığına bakılır.
İlgili 36 soru bulundu
11-13. hafta testi bebeğe yapılan ilk ayrıntılı ultrasonografi işlemidir. Bu yol ile bebeğiniz hakkında hem genetik hem de görülür sakatlık ihtimalinin ilk araştırması gerçekleştirilmiş olur. Perinatoloji ve Yüksek Riskli Gebeliklerde 11-13. Hafta ultrasonografi işlemi uygulanmaktadır.
Gebe olduğunuz öğrenir öğrenmez doktorunuza başvurun. Erken dönemde yapılan tetkik, muayene ve ultrason incelemesi gebeliğin sağlıklı şekilde devamında belirleyici olmaktadır. İlk muayenede gebeliğinizin yaşı, anne ve fetusun sağlık durumları belirlenecek ve gebelik bakımı için sizinle beraber bir plan yapılacaktır.
Gebeliğinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile Sağlığı Merkezine giderek bağlı olduğu aile hekimine veya aile sağlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-Doğum uzmanı yada hastanenin takibinde olan gebelerin de mutlaka aile sağlığı merkezine kayıt olması gerekir.
Ailenize ve dostlarınıza ise bu haberi hemen verebileceğiniz gibi hamileliğin 12. haftasına kadar da bekleyebilirsiniz. Anne adayları düşük riskinin olabildiği ilk 12 haftayı bekledikten sonra bu sevinci yakınlarıyla paylaşmayı da tercih edebiliyor.
Gebelik kesesi hamilelik ortaya çıktıktan hemen sonra ultrasonda görülemez. Ultrasonda gebelik kesesi ancak gebeliğin 5. Haftasında görülebilmektedir. Gebelik kesesi bebeğe dair görülen ilk oluşumdur.
5. hafta gebelik muayenesi ve tetkikler nelerdir? Gebeliğin 5. haftasında idrarda veya kanda yapılan gebelik testi ile hamilelik saptanır. Ultrason ile gebelik kesesi ve bebek kalp atışları görülür.
Ultrasonda gebelik kesesi gebeliğin 5. veya 6.haftasında görülmesi mümkündür. Gebelik kesesi, bebeğe dair ultrasonda ilk görünen yapıdır. Gebelik kesesi en erken kanda beta hCG değeri 1000-3000 IU/mL düzeyine ulaştığında görülebilir.
Hamilelik belirtileri olduğunda veya testler olumlu çıktığında doktora gidilmeli. Kontrollerin sıklığı için bir standart yok. Ancak 12-13-21 ve 24'üncü haftalarda ve doğum öncesi dönemlerde doktorunuza gidin.
Test pozitif çıktı ise bir an önce doktor randevunuzu almalısınız. Doktorunuzun sizi gebeliğin en erken döneminde görmüş olması, sağlıklı bir gebelik mi, dış gebelik mi, rahim içi bir gebelik mi ayırt etmesine olanak sağlar.
Gebelik doktor kontrolleri kaç haftada birdir? Hamilelikte doktor kontrolleri, ilk 28 hafta boyunca ayda bir, 28-36. haftalar arasında iki haftada bir 36. haftadan sonra ise her haftadır. Eğer 40. haftada doğum olmazsa bebeğin suyunun düzenli kontrolü için bu sıklık 3 günde bire düşürülür.
4857 sayılı İş kanunu 74. maddesi uyarınca kadın işçilerin doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Bu süre ücretli izin olarak nitelendirilir. Erken doğum yapılması halinde doğumdan önce kullanılamayan izinler, doğumdan sonra kullanılır.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Şafak Yılmaz Baran, her aşının kendine özel bir uygulama takvimi olduğunu belirterek, “Canlı aşılar haricinde hamilelikte uygulanabilen tüm aşılar, hamileliğin ilk 3 aylık dönemi de dahi olmak üzere herhangi bir hamilelik haftasında yapılabiliyor.
Hafta. Gebeliğin 6. ayı olan bu muaynede diyabet taraması yapılır. Diyabet taraması şeker yükleme testi, tokluk kan şekerleri takibi gibi yöntemlerle yapılabir. Yine bu muaynede hemogram ve idrar kültürü testleri de yapılır.
Halk arasında, renkli ultrason, 4 boyutlu ultrason, ayrıntılı ultrason, Doppler diye çok çeşitli şekilde adlandırılan ultrason uygulamasının temel amacı, 18-23. haftalar arasında yapılan bu tarama ile bebeğin anatomisinin ayrıntılı olarak değerlendirilmesidir.
Kaç haftalık hamileyim nasıl hesaplanır? Hamilelik haftasına, bulunduğunuz günden son adet dönemi tarihini çıkartıp sonucu 7'ye böldüğünüzde ulaşabilirsiniz.
Hamilelik döneminde ortaya çıkan fizyolojik ve psikolojik nedenler sonucunda birçok kadın bebeğinin zarar göreceği endişesiyle cinsel ilişkiden kaçınıyor. Oysaki her şeyin yolunda gittiği hamileliklerde son 4 haftaya kadar hamilelikte cinsel ilişki yaşanmasında hiçbir kısıtlama yok.
Yalnızca gebeliğin başladığı ilk 3 ay içinde cinsel ilişkiye girmek düşük riskini ortadan kaldırmak için zaman zaman doktorlar tarafından yasaklanır.
Gebeliğin ilk 3 ayı düşük açısından riski en yüksek olan aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları ilaçlar, alkol ve diğer toksik ajanların yaratabileceği hasara karşı en hassas dönemindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri