·Kuru inciri mutlaka güneş görmeyen, serin ve rutubetsiz bir ortamda saklamanız gerekmektedir. Eğer kuru incirlerinizi 1 hafta veya 15 gün içinde tüketmeyi planlıyorsanız bu süre içinde bozulup kurtlanmazlar. Daha rahat şekilde saklayabilirsiniz.
Defne yaprağının içerisindeki madde ve yaymış olduğu güzel kokular sayesinde kurtlanma engellenir. Defne yaprağının olduğu yere kurt girmez denilir. Bu sebeple; kuru incirleri koyduğumuz kabın içerisine defne yaprakları koyunuz. Kurtlanmaya karşı oldukça etkin bir çözümdür.
Ufresh'den aldığınız kuru inciri 10-15 gün içerisinde tüketeceğinizi düşünüyorsanız buzdolabında veya derin dondurucuda saklamanıza gerek yok. Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz. Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir.
İncirleri, böcek ve sineklerden muhafaza etmek adına üstünü bir ince bez ile örtün ve güneşte kuruması için bekletin. Doğru biçimde kurutulması için, meyvelerin hem üzerinde hem de altında hava giriyor ve çıkıyor olmalı. Geceleri incirleri içeri getirin, fakat sabah yeniden güneşte bırakın. 2-3 gün süresince kurutun.
İlgili 18 soru bulundu
ÖZELLİKLE KURU İNCİRDEKİ PUDRA ŞEKERİ İLAVESİNE DİKKAT
O açıdan küflerin aşırı miktarda oluşmuş olması da insan sağlığına zarar vereceği için çok fazla tercih edilmemeli. Pudra şekeri dışında normal şeker, fruktoz ya da mısır şurubu kullanabiliyorlar.
İncirin toz ve fiziksel kirliliklerinden temizlenmesi için ise yıkama işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Yöredeki genel anlayış “inciri tuzlu suyla yıkarsak hem temizlenmiş olur hem de kurtlanmasını engelleyerek bozulmadan uzun süreli muhafazasını sağlamış oluruz”dur.
Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları, kuru incirin saklanması için uygundur. Kuru inciri buzdolabı kapağında veya kahvaltılıkların olduğu yerde 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
İncirleri kağıt havluyla kaplı bir tabağa dizin. Tabağın üzerini kapatın ve incirler ezilmesin diye üst üste koymamaya özen gösterin. 3-4 gün sonra yenmemiş incirleri buzdolabına aktarın. Tepsi veya tabakta üzeri kapalı olarak bırakın.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
İncir kurtlarının çoğalmasına sebep olan kelebekler geceleri ışığa doğru uçarlar ve kuru incirlere yumurtalarını bırakarak kurtlanıp bozulmasına yol açarlar. Bulaşma riski taşıyan düşük kaliteli incirler, çapraz kontaminasyonu önlemek üzere ayrı kaplara toplanmalı, ayrı alanda kurutulmalı ve depolanmalıdır.
Depo kayıplarının çoğu su kaybından kaynaklanmaz, hasatta meydana gelen zedelenmeler ve mikroorganizmaların sebep olduğu bozulmalarda mevcuttur. Optimum şartlar olan %85-90 bağıl nem ve 0 °C sıcaklıkta bile incirin muhafaza süresi 1 haftayı geçmez. 0 °C'de %15 karbondioksit olan ortamda 3 hafta muhafaza edilebilir.
Kuru incirleri yemeden önce yıkamak olası aflatoksin riskini de çok yüksek oranda ortadan kaldırır. Yalnızca incir değil, tüm kuru meyveler ve sebzeler tüketmeden hemen önce yıkanmalıdır. FAKAT! İncirlerin ancak, tüketilmeden hemen önce ve yalnızca tüketilecek miktarda yıkanması gerekir.
Dr. Erol Yıldırım, "İçi kurtlu diye tüketilmeyen meyveler diğerlerinden daha sağlıklı. Meyvenin içinde kurt varsa onda ilaç yoktur. O meyvede böcek beslenip ölmediğine göre insanda da hiçbir zararlı etkisi söz konusu değildir." dedi.
Kargı sepet bandırma için hazırlanmış defne suyunun içerisine konulur. Yaklaşık 5dk civarında incirlerin suyun içerisinde kalması sağlanır. İncirler sıcak su ile yumuşayacaktır, defne suyu incirler üzerinde doğal bir koruma oluşturacaktır. 5dk sonra incirler sudan çıkarılır ve güneşe serilir.
İncirde kurtlanmanın en büyük düşmanı o yıl oluşan hava şartlarıdır. İncir çok fazla su isteyen bir meyve ağacı değildir. Havaların mevsim normallerinin üstünde soğuk olması kurtlanmayı tetikleyebilir. Ayrıca nem oranlarının yüksek olması oldukça tehlikelidir.
Aydın'da sadece yaş tüketilen sofralık siyah incirin, kurutulabilen çeşidi geliştirildi. Aydın'da incirde araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile kalite analizlerinin yapıldığı İncir Araştırma Enstitüsü'nde daha sadece yaş olarak tüketilen siyah incirin, kurutulabilen çeşidi geliştirildi.
Özellikle incirin içini açtığınızda küf renginde maddeler varsa incir bozulmuştur. Bu tarz incirleri kesinlikle yemeyin ve çöpe atın.
Hasat dönemi sınırlı olsa da kurutulmuşu yıl boyunca tüketilebilir. Kahvaltılarda, günlük atıştırmalarda ve hatta diyet listelerinde de kendisine yer bulan kuru incir ölçülü tüketildiğinde oldukça sağlıklı ve faydalı bir besindir.
GÜNDE NE KADAR KURU İNCİR YENMELİ? Meyve tüketiminde çeşitlilik sağlamak önemlidir. Günlük ortalama 3 porsiyon meyve tüketimi öneriler arasındadır. Günde 2 adet kuru veya taze incir, ara öğünlerde ya da kahvaltıda rahatlıkla tüketilebilir.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
İncirler akşamdan suya konur, sabahleyin aç karnına yenilir. Kuru incir bağırsakların faaliyetini arttırır. Pektik maddelerin kaynağı olmasından dolayı, bağırsaklarda toksit maddelerin atılmasını sağlar. Özellikle çocuklarda korkusuzca kullanılabilen etkili bir müshildir.
Kuru incirde, nemli ve sıcak ortamlarda üreyebilen, mantar sınıfına ait olan bir mikroorganizma olan küf çabuk üreme konusunda yeteneklidir. Kuru incirin üstünde veya içinde küfe rastlarsanız bu durum ürünün, sağlıklı ortamlarda saklanılmadığı, su ve nem ile temas ettiğine işarettir.
Kuru incir suyu yapılışı şu şekildedir; Yarım litre klorsuz su kaynatıldıktan sonra içerisine 8-9 adet kuru incir ilave edilir. 7 dakika boyunca ağzı kapalı biçimde kaynatıldıktan sonra ocak kapatılarak ılımaya bırakılır. Kaynamış olan incirli su ılıdıktan sonra süzülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri