Gebelik süreci başladıktan sonra bebek her geçen gün gelişir ve rahim içinde büyür. Bu durumda bebek mesane ile rektum arasında bulunan leğen kemiği arasında durur. Bebeğin büyümesine bağlı olarak anne karnında da rahim büyür. Anne adayının bel ölçüsü de buna bağlı genişlediği için karın sertleşmesi ortaya çıkar.
Bu durum, her anne adayının yaşadığı doğal değişimlerdir ve hamilelikte karın sertleşmesi de bu değişimlerden biridir. Karında sertleşme anne adayları arasında bazen bebekle ilgili olumsuz düşüncelere sebep olabilir ancak sorun anne adaylarının neredeyse tamamında görülen normal bir semptomdur.
Bebeğin iskeletinin gelişiyor olmasını da bunlar arasında sayabiliriz. Anne karnındaki bebeğin vücudundaki kemikler şekil almaya başlar ve gebemizin karnında doğal olarak sertleşme gerçekleşir. Mide ve karın bölgesinde bebeğin iskeleti geliştikçe karnı sertleşmeye başlar.
Erken doğum habercileri açısından bazı hususların bilinmesinde fayda vardır: Karında öne doğru çıkan dikilen bir sertlik olduğunda elinizi karnınıza koyduğunuzda bir basketbol topu hissediyorsanız, bilmelisiniz ki, bu sizin rahminizin kasılmasından dolayı sertleşerek bu bulguyu vermesine yol açar.
Hamilelikte Şişkinlik Ne Zaman Olur? Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
İlgili 20 soru bulundu
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Nasıl Geçer? Karın bölgesinin sertleşmesi hamilelik sırasında her zaman gerçekleşebilirken, gaz, fazla yemek yeme ve kabızlık gibi küçük ve geçici nedenlerle olması durumunda herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymaz.
Hamileliğin 7 ve 9. haftaları arasında bebeğin anne karnındaki hareketleri bütün vücut ile birlikte zıplama şeklinde hareket eder.
Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir. Anne adayları gebelik boyunca karın sertleşmesi yaşamayabilir de.
Gün içerisinde yeteri kadar su içerek oluşabilecek şişkinliklerin önüne geçilebilir. Bunun yanında yeteri kadar protein almalı ve bağırsak faaliyetleri için probiyotik kullanmaya özen göstermelisiniz. Rafine şeker ve glikoz şurubu gibi gıdalar hem şişkinliği arttırır hem de son derece sağlıksızdır.
Doğum zamanı geldiğinde sancı birden başlamaz!
İlk başlarda uzun aralıklarla gelirken, giderek sıklaşmaya başlar. Sancılar geldiğinde genelde 1 dakika kadar sürer, karın sertleşir ve kasılmalar gebenin yüzünü ekşitecek kadar ağrılı olmaya başlar.
Çölyak, irritabl bağırsak sendromu, ülser, gastrit, dispepsi, kabızlık, mide ve bağırsak kanserleri, safra kesesi bozuklukları, mide fıtığı gibi hastalıklar bağırsak ve mide de gaz birikimine neden olarak şişkinlik oluşturur. Ödem: Vücutta biriken fazla sıvı da şişkinliğe neden olabilir.
Bebekler 30 haftadan sonra kaç kilo alır? Anne karnındaki her bebeğin aldığı kilo miktarı farklılık gösterebilir. 30. haftada 1,3 kilogram olan bebeğin kilosu ortalama olarak 31. haftada 1,45 kilogram, 32. haftada 1,6 kilogram, 33. haftada 1,85 kilogram, 34. haftada ise 2 kilogramın biraz üzerinde olur.
Gebelik sırasında rahimde kas dokusunun oluşması ve gelişmesi sonucu kasılmalar görülmesi normaldir. Başlangıçta regl sancısı gibidir. Sürecin devamında bel bölgesini de hedef alarak devam eden sancı, bacak kalça ve dizlere doğru yayılır. Sertleşen ağrıyla birlikte kasılmayla karşı karşıya kaldığınız anlaşılır.
Risk faktörü taşıyan gebelerde, gebeliğin 16 ile 24'üncü haftaları arasında ultrasonografi ile serviks (rahim ağzı uzunluğu) uzunluğu ölçülmesi ile erken doğum riski önceden tespit edilebilir. Bunun dışında önceki gebeliğinde erken doğum yapmış kişiler en baştan yüksek risk grubu kabul edilir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer. Gebeliğin 20. haftasından sonra ve 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar ise erken doğum olarak kabul edilir. Farklı bir deyişle hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumla dünyaya gelen bebekler prematüre bebek olarak tanımlanır.
Vücutta birikerek ödeme neden olan fazla sıvıları atmak için bol bol su içmeyi de ihmal etmemelisiniz. Bir uzmandan destek alarak yüzme ve yoga gibi egzersizler yapmak da ödemi azaltmanıza yardımcı olabilir. Hamilelik döneminde ödem yapıcı tuzlu yiyecek ve kahve gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız.
32. haftada bebeğin kilosu yaklaşık olarak 1,8-2 kilogram arasında değişkenlik gösterir.
Maden suyunda demir, sodyum, kalsiyum ve magnezyum gibi çıkarıldığı yere göre farklılıklar gösterebilen mineraller bulunur. Sodanın içerisinde ise bikarbonat ve sodyum bulunur. Bu farklılıklarla birlikte hamilelikte soda içmek zararlı değildir.
Hamilelik sürecinde genellikle 20. haftadan itibaren karın tam olarak belirginleşir. Anne adayının karnı genellikle 5. aydan itibaren net bir şekilde görülebilir.
Gebelikte kaçıncı haftada karın belirgin şekilde büyür? Bir kadının dışarıdan karnına bakarak gebe olduğunu anlamak için 20 haftayı beklemek gerekir. Bu da gebeliğin 5 ayına denk gelir. Bu haftadan itibaren gebe kadının karnında belirgin bir büyüme olur.
Onun için yorgunluk kasılmalara iyi gelmez ve arttırır. Kasılmalarınızın geldiği zamanlarda bol bol dinlenmeniz gerekmektedir. Ayakta çok durmak, yorgunluk, sinir ve stres kasılmaları tetiklemektedir. Bunun için dinlenmek kasılmaların durmasını ve azalmasını sağlamaktadır.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
Tıpkı kelebeklerin çırpınması veya midenize hafifçe çarpması gibi hissedilir. Bazen bebek hareketleri, hamileliğin yan etkileri ile açlıkla veya rüzgar çarpması ile de karıştırılabilir. Bebeklerin tekmesinin kuvveti her anneye göre değişir. İlk bebek hareketleri başladığında sadece hafif bir kıpırtı hissedersiniz.
Gebelik döneminin 4. Ayından itibaren başlayan, karnınızdaki miniğin sizi tekmelemesi, olması gereken ve çok doğal sürecin bir parçasıdır. Bebekler anne karnında neden tekme atar sorusunun cevabını özetlememiz gerekirse; büyümekte ve gelişmekte olan yavrunuzun dış dünya ile iletişim kurmaya çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri