Gebeliğin üçüncü ayından itibaren iskelet gelişir ve genişler. Bu duruma bağlı olarak anne adayında karın sertleşmesi görülür.
Hamilelikte Şişkinlik Ne Zaman Olur? Hamilelikte şişkinlik, her dönemde olabilir ancak özellikle beşinci ay ve sonrasında daha belirginleşir, gebeliğin üçüncü döneminde ise farklı nedenlerden dolayı artar.
Bu kasılmalar genelde 22. haftadan sonra başlarlar. 22. hafta öncesinde olan kasılmalarda vardır. Fakat bu kasılmalar ara sıra olan ufak kasılmalardır. 22. gebelik haftasından sonra ise bu kasılmaların şiddeti daha da artacaktır.
Yine ilk aylarda rahim duvarı belirgin şekilde kalın ve serttir ama gebelik ilerledikçe rahim sıkılık ve direncini kaybederek yumuşak, ince bir kas kesesine dönüşür. Son aylarda bu incelme sayesinde rahatlıkla bebeğinizi dışarıdan hissedebileceksiniz.
Anne adayının hamile olduğunu, karnının belirginleştiğini anlamak için ortalama 20. Haftayı bitirmek gereklidir. Fakat anne adayının boyu, kilosu vs. gibi genetik vücut yapısıyla da bu durum değişiklik gösterebilmektedir. Kimi anne adaylarında, çıplak vücutta ortalama 17. Haftada karın belirginleşebilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hamilelikte şişkinlik ne zaman başlar dediğinizde sizlere herkes için geçerli olan bir dönem veremeyiz ancak ortalama 12. haftada yani 3. ayın sonunda vücutta ödem birikmeye başlar. Oluşan ödem vücudun geneline yayılır ve şişlik hissedilir. Ödeme neden olan faktörler incelenmelidir.
Adet gecikmesi, memelerde dolgunluk ve hassasiyet, baş dönmesi ve bayılma, kasık ağrısı ve karnın alt kısmında şişkinlik, kanama veya akıntı, mide bulantısı, sık idrara çıkma en erken hamilelik belirtilerinin başında gelir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Başlar? Gebelikte karın sertleşmesi genellikle 6. aydan sonra daha yoğun olarak görülür. Ancak bazı anne adayları bu durumu daha erken ya da geç bir dönemde yaşayabilir. Özellikle kadınların kilosu bu durumunun yaşanacağı süre üzerinde etkilidir.
Aşağı İnme / Bebeğin Yerleşmesi
Gebeliğin artık 37. haftalarına gelindiğinde bebek, anne karnında aşağı doğru pozisyon almış ve doğum kanalına doğru yönelmiştir. Aşağı inme durumu yaşandığında annenin karnında belirgin bir değişikliği olur ve bebeğin aşağı doğru indiği dışarıdan bakıldığında da anlaşılabilir.
Hamilelik sürecinde rahim de göbek ile birlikte büyümeye başlar. Hamilelik sürecinden önce ortalama 70 gram ağırlığında ve armut şeklinde olan rahim bebeğin gelişmesiyle birlikte büyür.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
Genişleyen rahimle birlikte karın bölgesindeki gerginlik de fark edilir biçimde hissedilmeye başlar. Bebeğiniz gün geçtikçe yeri daraldığı için kendini daha iyi konumlandırmak adına bir tarafta toplanabilir. Bu hissettiğiniz anne karnında bebeğin sertleşmesi olarak tanımlanabilir.
Evet, hamileliğin ilk haftasında gaz görülmesi hamilelik belirtileri arasındadır. Progestoron düzeyindeki artış sebebiyle gaz artışı görülebilmektedir. Oluşan gaz şişkinliğe neden olabilir.
8 haftalık gebelikte karın belli olur mu sorusu anne adayları arasında en çok sorulanlardan biridir. Ancak çoğu anne adayında dışarıdan bakıldığında karnın belli olması söz konusu değildir. Kilonun da artması yine 8. hafta itibariyle beklenen bir değişiklik olarak öne çıkmaz.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Tamer Sözen hamilelikte yapılmaması gerekenleri anlattı. Karın bölgesini içine almayacak ve uterus üzerine baskı yapmayacak çorap veya taytlar tercih edilmelidir.
Beyni artık hızla gelişir ve dakikada 250.000 nöron üretir. Ağzında diş tomurcukları oluşmaya başlar. “3 aylık bebek anne karnında nerede durur?” diye merak ediyor olabilirsin. Bebeğinin duracağı net bir yer yok, her yere döner, her yerde gezebilir.
Rahim içi ve dışı enfeksiyonlar, çoğul gebelikler, amniyon mayiinin fazla olması, rahmin yapısal anormallikleri, rahim iç tabakası (desidua) içine kanamalar, genetik faktörler, doğumu başlatan fizyolojik mekanizmaların erkenden tetiklenmesi erken doğumun başlıca nedenleri arasında sayılabilir.
Hamilelik ilerledikçe ve anne adayı kendisinde gerçekleşen bu değişime uyum sağladıkça cinsel istekte de bir artış görülebilir. Rahmin iyice büyümesi ile birlikte cinsel ilişki teknik olarak zor bir hal alır. Bu durum zaman zaman anne adayında ağrı ve acıya neden olabilir.
Bu yapıyı, çok geniş bir bilgisayar ağına benzetebiliriz. Canlılığın çok önemli bir göstergesi olan hareket bu haftada başlıyor. Ama sizin bu hareketleri hissetmek için daha 8-10 hafta beklemeniz gerekecek.
Hafif yürüyüşlerle destekleyeceğiniz gebeliğinizde bebek de hareketlenip, ilk tekmelerini daha erken atabilir. Bebeğin hareketleri karnın neresinde hissedilir? Bebeğin duruşuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bebek hareketleri genellikle; alt karın, göbek deliği ve karnın sağ alt tarafında hissedilmektedir.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Gebeliğin altıncı ayından itibaren anne adayları karın sertleşmesi yaşamaya başlayabilir. Anne adayları gebelik boyunca karın sertleşmesi yaşamayabilir de. Erken doğum, düşük ya da komplikasyon riski olmaması durumunda gebelikte karın sertleşmesi yaşarsanız doktorunuza görünmeniz gerekmiyor.
İmplantasyon (Yerleşme) Kanaması: Gebeliğin en erken bulgusu olabilir. Oluşan embriyo rahim içine yerleşirken ilişkiden 6-12 gün sonra yani beklenen adet tarihinin son bir hafta lekelenme tarzında ya da biraz daha fazla kanama olabilir. Bazı kadınlarda kanama ile birlikte kramp tarzında ağrı olabilir.
Gebeliğin İlk Haftası Yaşananlar
Adet döneminden kaynaklı olarak karın, bel ve kasıklarda ağrı sorunu söz konusu olabilir. Ayrıca şişkinlik, yorgunluk, göğüs ağrısı, baş ağrısı ve duygu değişiklikleri gibi adet kanamasına bağlı belirtilerin görülme olasılığı da yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri