Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengi alır. Bununla beraber sağlayacağı yararlar azalır, koku ve tadı da kaybolur.
Kan basıncını yükseltir. İshal ve vücudun su kaybetmesine neden olur. Kalp rahatsızlığına neden olur. Bu zararlar haricinde hamile olan veya yeni doğum yapan kişiler mutlaka doktor kontrolünde ıhlamur tüketimi yapmalıdır.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Yaklaşık bir hafta gibi bir sürede ıhlamurlar kuruyacaktır. Ihlamur bozulur mu diye soracak olursanız genelde hava almayacak şekilde, çok ışık ve nem olmayan yerlerde, cam kavanozlarda saklandığı sürece bitki çaylarının ömrü uzun olur ve 1-2 yıl kadar saklanabilirler.
İlgili 37 soru bulundu
Ihlamur çayı, 10 dakikadan çok bekletildiğinde, yapısında bulunan maddeler değişip, sarı renk kırmızıya dönüşür. Kokusu da kaybolur. Yaprak ıhlamur kullanılırsa, demlemeden sonra kırmızı rengi alır.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Ihlamur demlendikten sonra, hızlıca tüketilmesi gerekir. Uzun süre demlenen veya kaynatılan ıhlamur çayının şifalı etkisi kaybolabilmektedir. Aynı şekilde ıhlamurun tekrar ısıtılıp içilmesi sağlığa fayda sağlamamaktadır.
Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız.
Ihlamur sadece bir kere kaynatılır, defalarca kaynatılarak tüketilmesi bir fayda sağlamaz, tam tersi zararlıdır. Mümkün olduğunca tatlandırmak için bal veya limon kullanılabilir. Şeker kullanımı kilo almaya neden olabilir. Ihlamur, aşırı sıcak içilmemelidir.
“Bir tutam ıhlamur yaklaşık 15 dakika demlenmelidir”
Ayrıca ıhlamurun rengine göre bir seçim yapmak doğru değildir. Çünkü barındırdığı renk, çiçeğinin cinsine göre değişiklik gösterebiliyor. Yani bazısı sarıyken bazısı ise kan kırmızısı olabiliyor. Kafelerde servis edilen ıhlamurlar sapsarıdır.
Ihlamur Çayı Nasıl Demlenir? Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Güzel kokusu nedeniyle pek çok yerde yetiştirilen ıhlamur ağacının çiçekleri ve yaprakları çay olarak tüketilebilir. Haziran ve Ağustos ayları arasında sarıya yakın beyaz renkte olan çiçekleri ve yaprakları, sonbahar mevsiminde olgunlaşır ve mevsim sonuna doğru toplanır.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Ihlamur çayınızı servis ederken içine bir çay kaşığı bal ekleyebilir ve limon suyu ilave edebilirsiniz.
Demleme işlemine geçilmeden önce 1 avuç ıhlamur süzgeçli bir kapta sıcak su ile iyice yıkanır. Demleme işlemi sırasında yıkadığımız 1 avuç ıhlamuru demliğe alırız.
Bunun ile birlikte ıhlamur çayı, kuvvetli balgam söktürücü özelliği ile solunum yolunun rahatlatılması nedeniyle de tüketilebilmektedir. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon hastalıklarında bireyin rahatlamasına katkı sağlar.
Ihlamur çayı vücudun sıvı alımını destekler. Limon suyu ile birlikte tüketildiğinde, vücutta oluşan fazla ödem ve şişkinliklerin giderilmesine yardımcı olarak vücudu rahatlatır. Ihlamurun içerisinde bulunan yararlı asitler, vücudun terlemesini sağlayarak vücutta oluşan toksinlerin dışarı atılmasını sağlar.
Bir ateşi kesmek için terlemeyi başlatmanın yanı sıra, ıhlamur aynı zamanda diğer soğuk algınlığı ve grip belirtilerini de azaltmaya yardımcı olur. Üşütmeden kaynaklanan öksürüğü yatıştırıcı ve tahrişi önleyici etkisi vardır.
Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise şöyledir: 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilâve edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir.
Bu sorunun cevabı hayırdır. Ihlamur ağacındaki çiçeklerin kurutulması sonucunda ıhlamur çayı oluşur. Bu nedenle kurutulmuş olmayan bir ıhlamur kişilere faydalı olmaz. Ihlamurun tüm faydası kurutulduğu takdirde ortaya çıkar.
Kalp sağlığını destekler
Ihlamur çayı kan basıncını düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar. Arterlerde ve kan damarlarındaki iltihaplanmayı önleyebilir ve damar sertliği, kan pıhtısı, aritmi ve kalp krizi riskini azaltabilir. Ayrıca hipertansiyona iyi gelir.
Ihlamur çayının faydalarından yararlanmak için, günde 2 fincan içmek yeterlidir. Özellikle yatmadan 1 saat önce içilen ıhlamur çayı vücudunuzu rahatlatır ve uykuya dalış süresini kısaltır. Aşırı tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği için, günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri